18 Şubat 2014 Salı

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 
KİTABIN ADI

Kar Kristalleri (Vekten av snøkrystaller)

KİTABIN YAZARI
Thorvald Steen
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Deniz Canefe
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2010
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
223 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


Romanın baş kişisi Oslo’da annesi ve babası ile birlikte yaşayan 14 yaşındaki genç, kayakla atlama tutkudur. Bir anda “kas erimesi” hastalığına yakalandığını öğrenir. Bununla nasıl başa çıkacağı konusunda bocalarken ailedeki bir başka sorunla da yüz yüze gelir.

İnternet alışverişinde hediye kitap olarak gelen bu kitabı okumayı epeyce ertelemiştim. Başlangıçta yazım tarzı ve hiç tanımadığımız bir toplumu anlatması nedeniyle biraz sıkıcı gelse de sayfalar ilerledikçe çok etkileyici bir kitap oldu. Her kitaptan insanın kazandığı önemli bilgiler olduğuna inanırım. Bu kitapta da hem Norveç aile yaşantısına ilişkin ilginç ve etkileyici bilgilerine yanı sıra etnik bilgiler de olması güzel ve şaşırtıcı oldu. Farklı edebiyatlar arayanlar için oldukça güzel bir deneyim olmaya aday.

Bu kitapla ilgili ilginç bir ödülüm olacak!

Kitap Aralık ayı başlarından Şubat ayı ortalarına kadar bir zaman kesitinde geçiyor. Ancak sayın yazar geçtiği yılla ilgili hiçbir bilgi vermiyor. Fakat çok küçük bir ipucu var.

Şimdi soruma ve ödüle gelelim. Kitaptaki bu ipucundan yararlanarak bana bu kitapta anlatılan yılı ya da yılları ilk yazacak olan dostuma ya istediği bir kitabı ya da seçim yapmazsa benim göndereceğim bir kitabı ödül olarak vereceğim. Ödül avcıları iş başına! Bu kez kur’a yok. Sadece araştırma, okuma ve ilk başvurma süreci var!

Thorvald Steen (born 9 January 1954) is a Norwegian writer and government scholar.

He made his literary debut in 1983, and has subsequently published a wide range of novels, plays, collections of poems, books of short stories, children’s books and essays. He has distinguished himself as one of Norway’s leading internationally-oriented writers. His Norwegian breakthrough came in 1992 with a cycle of poems, Ilden (The Fire) and shortly afterward he achieved international recognition with his creative historical novels Don Carlos (1993), Giovanni (1995),Constantinople (1999), The Little Horse (2002), Camel Clouds (2004) and Lionheart (2010). In 2006 Steen wrote the coming-of-age novel The Weight of Snow Crystals, which was followed in 2008 with the freestanding sequel The Longest Leap.

Steen’s work is translated into more than 20 languages and he has received several literary prizes, both at home and abroad. In 1993 he received Gyldendals legat (Gyldendal's Endowment). The Belgian newspaper Le Soir declared Don Carlos one of the five best novels translated into French in 1996. The newspaper Clarin in Argentina chose Steen as “Best new writer” for Don Carlos the same year. In 2001 he received the Norwegian Dobloug Prize for his entire work. The novel Camel Clouds was elected novel of the year by the Turkish newspaper Bir Gun in 2006 and won the Slovak Jan Holly Award in 2007. In 2006 Steen received the Comenius Medal from the University of Bratislava for his historical novels, and in 2010 he received the Thomsen Prize.

Steen was the chairman of The Norwegian Authors' Union (1991–97) and he has been an honorary member of the union since 1997. He has also been Chairman of the Board in Norla (Norwegian Literature Abroad) since 1997 and a member of the Board of PEN since 2003. In 2004 he received a Governmental Stipend from the Norwegian Minister of Culture.




                                              

8 yorum:

  1. 1970 diye bir tahmin yapayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyarak mı yaptınız, eğer kitaptaki ipucunu bilirseniz/bulursanız doğru tahmin etme şansınız yükselir.

      Sil
    2. Hayır,kitabı okumadım da madem yanlış,bir kere daha şansımı denemek üzere 1897 diyorum. :)

      Sil
    3. Denemeye devam diyorum. Ama, doğru tarihi verirseniz buluş sebebinizi soracağım, ona göre
      Sevgiler

      Sil
  2. hımm ilginç bir şeye benziyor, bazen öylesine aldığımız kitaplar da şaşırtır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu kitap kurtlarından araştırma ve armağanı kazanmalarını bekliyorum.

      Sil
    2. ama okumadım ki kitabı , o sebepten tarih konusunda fikrim yok fakat azcık araştırınca yazar için Türkiye'nin çok önemli olduğu , neredeyse bir İstanbul aşığı olduğunu öğrenmiş ve muhakkak bir kitabını okumayı kafama koymuş bulunmaktayım...

      Sil
    3. Ben de sayın yazarla bu kitabı sayesinde tanıştım. Türkiye üzerine kitapları olduğunu öğrendim. Zaman içerisinde okumayı düşünüyorum. Sizin içinde başlangıç olabilir. Ufak hediyem belki de teşvik edici olabilir. Sevgiler, saygılar.

      Sil