28 Şubat 2014 Cuma

ENDÜLÜS’TE YEMEK

 (El Pimpi Restorandan mekan görüntüleri)
 Daha önceki anlatılarımla Endülüs gezimizi bitirmiştim. Ancak her gezide görmenin ötesinde bir de yabancısı olduğunuz memlekette hangisi olursa olsun nasıl karın doyuracağınız önemli konulardan biridir. Bu nedenle bu gezimizin geri planında kalan “yemek yemek” üzerinde birkaç söz söylemek isterim.
 İspanya’ya daha öncesi de gittiğim için ülkedeki yemek kültürü üzerine biraz bilgim vardı. Genelde ülke dışında yemek konusunda çok seçici davranmam, az bir süre kalacağım ülkede farklı yemekleri tatmayı da severim. Bu nedenle yolu bir şekilde Endülüs’e düşecekler için yemek kültüründen biraz bahsedeyim.
 (Malaga usulü deniz ürünleri tabağı)
Kahvaltıdan başlarsak ülkemiz kahvaltılarını arayacağınız bir gerçek. Sandviçleri ne yazık ki tatmayı fazla istemeyeceğiniz lezzette. Sıkı ve güzel bir kahvaltı beklemeyin. Kahve ya da taze sıkılmış meyve suyunun yanında (dikkat ederseniz çaydan hiç bahsetmiyorum. Zira bırakın demleme çayı poşet çaylar dahi ne yazık ki iyi değil) yağlı reçelli ekmekle idare edeceksiniz. Gerçi değişik tatlı poğaçalar da bulunuyor ama taze peynir ve zeytini bulabileceğinizi sanmıyorum.

 Bu kadar can sıkıcı kahvaltıdan sonra ise öğle ya da akşam yemeklerinde –hele deniz ürünlerini de seviyorsanız- keyifli yemekler sizi bekliyor. Pizza ya da et gibi klasik yemeklerin dışında Tortilla (patatesli omlet) ya da Paella (ana katkısı pirinç ve ilave her türlü ürün)yı hemen her yerde bulabilirsiniz. Ancak paella, Barcelona’daki kadar güzel ve lezzetli değil.
 Endülüs deniz ürünleri cenneti diyebilirim. Balık ve her türlü deniz canlısını hemen her restoranda bol miktarda bulabiliyorsunuz. Favorim “Malaga usulü deniz ürünleri tabağı” oldu. Endülüs’te ve tüm İspanya’da dikkat edeceğiniz bir nokta var. Menüde yazılı bazı yemekler 2 kişilik hazırlanıyor. Örneğin Malaga usulü deniz ürünleri tabağı iki kişilik. Tek başına bitirebileceğinizi düşünmeyin. Paella’da genellikle 2 kişilik hazırlanıyor. Ama özellikle kalabalık grupsanız 4’er kişilikte hazırlanabiliyor. Paella’da da deniz ürünlüsü tek tercihim oluyor.

 Tapas’dan fazla bahsedemedim. Tapas çok kişinin bildiği bir çeşit meze tabağı. Hemen her üründen tapas tabağı yapılabiliyor. Genellikle tapas yemeğe karar verirseniz başka yemek söylemeyip olabildiğince çok fazla tapasın tadına bakmanızı öneririm.
 (Cadiz'de bir pastane vitrini)

 Endülüs gezimizde sürekli hareket halinde olduğumuz ve sürekli şehir değiştirdiğimiz için gezdiğimiz şehirlerin önemli lezzet mekanlarını gezme ve bulma şansımız olmadı. Ama iki restoran simini özellikle vermek isterim. İlki daha önceki yazılarımda bahsettiğim, Malaga’da bulunan “El Pimpi” mükemmel bir atmosferi var. Çok yeri olmasına rağmen hemen her gece doludur. Eğer saat 19.00’dan önce giderseniz yer bulabilirsiniz. Ama daha geç gidecekseniz ve yer ayırmazsanız uzun süre ayakta beklemek zorunda kalabilirsiniz. 2. Vereceğim restoran simi ise aslında restoran olarak dahi tanımlanamayacak bir sahil lokantası. Marbella sahilinde “Tres Pepe’s” Hem yemek yiyip hem de denize girebileceğiniz sevimli bir restoran.
 Unutmayın her gezgin gezme görme yanında kendi damak zevkine göre de keşifler yapar. İyi gezmeler ve güzel damak keşifleri dilerim.

2 yorum:

  1. şu an karnım aç ve ben bu yazıyı okuyorum aman allahımmm bunlar da ne böyle harikalar hele o malaga yemeğimiydi neydi bittim... afiyet olsun size :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz ürünlerini sevdiğim için Endülüs gezisinde cennette gibiydim. 9 gün boyunca doydum diyebilirim. Kısmet size de olsun inşallah. Sevgiler.

      Sil