11 Ocak 2011 Salı

AVUKAT KULLANMA REHBERİ

(Sayın Sabahattin Gencal, blog sahiplerinin genellikle kendi mesleklerine ilişkin yazılar yazmadığını bir tesbit olarak dile getirmiş. Bizim mesleğimiz olan avukatlık, kendi reklamını yapar şekilde yazılar yazmamızı ve mesleki açıklamalar yapmamızı kısıtlıyor. Ancak elbette ki başımızdan geçen olayları isim vermeden anlatmamıza engel değil. Mesleğimiz süresince birçok anılarımız elbette var. Uygun düştüğünde, yeri geldiğinde anlatılacak çok şey var. Fakat aşağıdaki bu yazı mesleki anımız değil ama, mesleğimizin adeta kaderi olan bir çok olayı hicvediyor. Okumanızı öneririm.)

Aşağıdaki yazının çıkış noktası İstanbul avukatlarından Ömer Yasa'nın "Yargı çevrelerine göre İstanbul rehberi" isimli broşürüdür. İnternette dolaşırken pek çok katkılar yapılmış durumda. Ben de yazıya, kendi deneyimlerimden ilaveler yaptım.

AVUKAT KULLANMA REHBERİ


• Sorununuz hukukî olsun veya olmasın bize her yer ve saatte danışabilirsiniz. Unutmayın biz sizin için varız. Siz aradığınızda bizim ne yaptığımız hiç önemli değildir. O an sizin sorunlarınızı çözmekle yükümlüyüz.
• Her birimiz milyonlarca kanun maddesini, hatta yönetmelikleri, TBMM’de bulunan kanun tekliflerini, Resmi Gazete’de o gün yayınlanan kanunları ve hatta gazetelerdeki tüm hukuk haber ve yorumlarını ezbere biliriz.
• Biz uyumayız, aile düzenimiz yoktur. O nedenle bizi haftanın her gün ve saatinde aramaktan çekinmeyin. Neresi olursa atlar geliriz. Arayın saatlerce konuşun, vaktimizi alıp almadığınızı sormanıza bile gerek yok.
• Her ne kadar Türkiye Barolar Birliği tarafından “danışma ücrete tabidir” denilse de inanmayın. Doktorların muayene ücretini mutlaka ödeyiniz ama bizim, yılların bilgi birikimine dayanarak da olsa, sadece iki cümle kurmak için para almamız, hele ki falanca dostumuzun göndermiş olduğu sizden hiç mümkün değildir.
• Dava masraflarını cebimizden yaparız. Siz bir de bunu dert etmeyin. “Sen öde ben sonra veririm” demeniz yeterlidir. Allahın Avukatlara özel olarak para gönderdiğini hepiniz biliyorsunuz. Türkiye’de Allah bu yardımı başka hiçbir meslek mensubuna yapmaz.
• Dava harçlarının yüksek olması durumunda, bilirkişi ücretini fahiş bulduğunuzda yine bize kızıp söylenebilirsiniz. Çünkü Yasama organındakiler işi bize bıraktığından ve hakimler de bu işe hiç karışmadığından, bunları biz belirliyoruz.
• Dava aşamasında biz avukatınız olsak bile, mutlaka bildiğiniz tüm avukat, emekli hâkim-savcı, yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir ve hatta başından buna benzer bir dava geçmiş olan tüm dostlarınıza ve mahalle bakkalına danışıp bize iletin. Onların fikirleri bizim için çok önemli. Nasıl olsa işinizi bedava yaptığımız için hiç olmazsa hukukî bilgileri ve gerekli talimatları alalım sizden.

 • İşin başlangıcında, size davanızın kazanılmasının çok zor olduğunu, hatta haksız olduğunuzu söylemiş olsak bile, dava kaybedildiğinde bu gene de sadece bizim suçumuzdur.

• Siz adam öldürmüş olabilirsiniz, ama beraat kararı alamayan avukat her zaman hatalıdır.
• Boşanma davanıza bakıyorsak eğer, bizi saat başı arayıp konu ile ilgili veya ilgisiz son gelişmeleri lütfen bildirin. Kayınvalidenizin görümcenize dedikleri, sabahı beklemeyecek kadar acildir bizim için.
• Davanızın uzaması, hâkim değişikliği, bilirkişinin raporunu geç vermesi, duruşma tarihinin uzun aralarla verilmesinden kaynaklansa da İktidarı ele geçirip bunları düzeltmediğimiz için yine bizim suçumuzdur.
• Davanıza bakan hâkimi veya savcıyı tanıyan bir yakınınız var ise mutlaka onu devreye sokun, böylece probleminizi avukatsız çözebilirsiniz. Zaten hâkim ve savcılar da sizden bunu beklerler ve bu çok hoşlarına giden bir yoldur.
• Davanızda göstereceğiniz tanıkların ne bildiğinin bir önemi yoktur. Biz onlara ne diyeceklerini öğretiriz, işimiz bu. Eğer duruşmada tanık, dilediğiniz gibi ifade vermemiş ise, biz işimizi yapamamışız demektir.
• Bir borcunuz dolayısıyla hakkınızda icra takibi yapılmışsa bunun tek sorumlusu alacaklınızın avukatıdır. Bu avukat evinize veya iş yerinize hacze geldiğinde ona dilediğinizi yapma hakkınız vardır. Küfür edin tehdit edin, dövün hatta öldürün… İşte bu konuda özgürlüklerin en genişine sahipsinizdir. Bu özgürlüğünüzü kullanmadan, durum hakkında bizden görüş almanıza gerek yoktur, biz gereğini sizden iyi bilecek değiliz ya.
• Karşı tarafın avukatı, artık meslektaşımız değil bizim düşmanımızdır. Adliye koridorunda onunla sohbet ediyorsak, bu aslında iki yakın arkadaş (belki de sınıf arkadaşı) olmamızın değil, sizi satmış olduğumuzun bir göstergesidir.

 • Türkiye'de davalara Amerikan filmlerinde görüldüğü gibi bakılabilir. Avukatınız uzun uzun savunma yapmıyorsa, tanıklara kendisi sorular sorup onların yalanlarını ortaya çıkartamıyorsa bunu onun beceriksizliğine verin. Hatta bu avukat duruşmaya tam olarak saat kaçta girileceğini bile bilmez, sizi duruşma kapısında bekletirse onu azledip tazminat isteyin.

• Yemin ederken filmlerde gördüğünüz gibi sağ elinizi kaldırmayı sakın unutmayın. Biz de bunu Hukuk Fakültesinde öğrenemedik, Amerikan filmlerinden öğrendik zaten.
• Sizin işinizi yaparken tek amacımız adalet, daha doğrusu sizin için adalettir; Bize para teklif etmenize gerek yoktur; Biz başka işlerden kazanırız nasıl olsa… Hatta bizi size tavsiye eden ortak dostumuz, şüphesiz size bizim ücretsiz avukatlık yaptığımızı söylemiştir. Hatta isterseniz öğlene doğru gelin de size yemek ısmarlayalım. Tahsil edilmiş parayı bizden almaya geldiğinizde makbuz imzalama zahmetine hiç katlanmayın. Hafızanız ve mertliğiniz bizim için yeterlidir, inkar edecek, hatta dava açıp bir kere daha isteyecek değilsiniz ya.
• Bize bir şey sormak isterseniz zahmet edip, yol parası harcayıp gelmenize gerek yok; cep telefonundan bir sinyal verip kapatın, eğer numaranız bizim telefonumuzda görünürse hemen sizi ararız ve yarım saatte tüm sorularınızın yanıtını alırsınız. Bunun için gidip dosyaya bakıp size sözlü rapor vermemiz işten bile değildir. Böylece bedava iş yaptırdığınız aile dostu avukatın işi savsaklayıp savsaklamadığını da bedavadan kontrol etmiş olursunuz.

• Avukata peşin para vermenize gerek yok diye daha önce söylemiştik. Sizinle ücret sözleşmesi yapmak isteyen avukattan hiç çekinmeyin imzalayın. Hiçbir avukat kendi alacağını tahsil edemediği gibi bu işi verebileceği bedava avukat da bulamayacağından paranız cebinizde kalır.



Temel’e darağacında sormuşlar;
“-Son ne diyeceksin?”
“-Bu bana ders olsun.”
Ne yazık ki yukarıdaki anlatımları mesleki yaşamımızda an be an yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Hala bizlere ders olmadı.
O halde gülelim ağlanacak halimize…


Avukatlık satranç oynamaya benzer. İlk hamle yaparken son hamleyi düşünmezsen kaybetmeye mahkumsundur...

21 yorum:

  1. Avukat tanıyan birisini tanıyanın arayanının bol olduğunu az çok biliyorum.Hatır için gönül için çok sorular cevapladıklarını biliyorum.Hani bu cevaplardan ücret alsalar bayağı bir gelir olacak ama arkadaş,aradaki,hatır gönül diye beş kuruş vermeden sorunlarını anlatırlar o da cevaplar.Bunu bende yapardım belki ama nereye kadar sinirletim sağlam kalırdı bilemiyorum..Yapabilirmiydim yani hatır gönül diye bir soruver,beş dakikanızı alayım diye gidip dertlerimi dükebilir miydim ,yapamazdım..Ama yapıyorlar Mehmet Bey.İnsanların çoğunda böyle düşünceler yok.Sadece avukat değil ki,emek sömürmek,insanlığını,bilgisizliği sömürmek ,zayıf noktasını sömürmek...Herşey var bu ülkede..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Melike,
    Yazılanların eksiği yok, fazlası var inanın. Ne yazık ki insanımız böyle, devran da böyle dönüyor. Pek çok meslekdaşımızın her gün yaşadığı şeyler. Sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 51 yıllık 80 yaşında bir meslektaşınız olarak size bir önerim var:
      Yazılanların EKSİĞİ VAR FAZLASI YOK diye yazıp okusanız sanırım daha doğru olur.

      Sil
  3. Okurken gülümsetse de, meslek üyeleri adına üzücü gerçekten.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Sishyphos,
    Hiciv her zaman gerçeğin maskesidir.
    saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  5. Dava sahibine haber vermeden davaya canı istediğinde giren avukat arkadaşla, dilekçeyi bana yazdırıp üstüne bir kelime ekleyen ve bundan beş sene önce benden bunun için bile hatırı sayılır bir para alan hanım avukat arkadaşımızın bu yazı üzerine kulaklarını çınlattım diyebilirim :)
    Her meslekte bunları yapan ve yapmayanlar mevcut bence kişinin mesleğine bakış açısında olay biter.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel ve ne kadar doğru. Güler misin ağlar mısın

    YanıtlaSil
  7. İmam ne derse desin cemaat bildiğini okurmuş.
    Yukarıda ki cevaplardan birin de . vatandaş hala meslektaşlara veryansın ediyor. dilekçe kendine yazdırılmış. avukat sadece kelime eklemiş vs.arkadaşım; 4yıl fakülte +1 yıl staj+ bilmem ne kadar yıl mesleki tercübe+ (sizin küçümsediğiniz)bir kelime veya satır
    desem bi şey anlatırmı?

    Avukatlık showmenlik değildir. meraklısı Kadir İnanırla iş yapsın

    YanıtlaSil
  8. Adını bile yazmaktan aciz bir adsıza cevap vermek işim değil ama her meslekte iyisi olduğu gibi kötüsüde var. O dediğinizi her meslekte yapsalar hayat etik olmayan kurallar içinde yaşamaktan ibaret olurdu.
    Küçümsediğim falan yok kendilerini yetiştirsinler diyorum.Biz okul okuduk mantığıyla bakılacak bir iş değil bence, en azından benden daha fazla saygı gösteren bir cevap yazabilirdiniz.
    Ben işimi ciddiye alırım önemli olaylarıda güvenmediğim insanlara emanet etmem.Beni temsil eden de en az benim kadar mesleğine saygılı olmalı,okudum bitti mantığı olmaz gerçek hayatta genç dostum :))
    Bence başarılı bir işi olmadığını da bilmem belirtmeme gerek var mı..? Eş dost, ağına düşen ahbap işi işlerle çalışan, diplomam var hayat geçireyim tarzı bir hayatı olan kişilerdi.

    YanıtlaSil
  9. İnsanlarda birebir çalışan bütün meslekler çok zor.

    YanıtlaSil
  10. Bir avukatın önerisi ile gittiğim konu uzmanı başka bir avukatın önerisi doğrultusunda işimi sonuçlandırdım. Hem teşekkür edip hemde borcumu ödemek istorum deyince hemen bürodaki diğer meslektaşlarını çağırıp meslek hayatı boyunca ilk defa öneri doğrultusunda işi hallolan birisinin gelip borcunu sorduğunu söyledi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O meslektaşın şaşırdığı kadar var. Bana olsa ben de şaşırırdım. bırakın başkasına yönlendirmeyi, akıl danışıp gidenlerin bile bir kısmı borcu olup olmadığını sormuyor bile.

      Sil
  11. meslekle ilgili yorumlara bayıldım. ben okul öncesi öğretmeniyim ve bir blogda şöyle bir yoruma rastlamıştım ben okuduğum kitaplarlarla anaokulu öğretmenini cebimden çıkarırım... o arada kitap çekilişim var beklerim http://cocugumlaeglenirken.blogspot.co.uk/

    YanıtlaSil
  12. Bir mesleğin çıkmazları bu kadar esprili bir dille aktarılabilirdi. Ama bunu ciddiye alan olabilir aman ha!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu anlattıklarımızı insanlarımız ciddi ciddi uyguluyorlar. Hiciv, gerçekten çıkar derler.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil