13 Kasım 2013 Çarşamba

ELHAMRA ALCAZABA

Alcazaba, sahip olduğu Vermilion Kuleleriyle (Torres Bermejas) birlikte Elhamra Sarayı’nın en büyük ve en eski bölümü. Emevilerin Granada’ya gelmesinden önce de var olduğu ve içinde değişik yapılar olduğu biliniyor. 

En eski tarih olarak 9. Yüzyılda, Müslümanlarla Muwalladinler arasında devam eden savaşlar esnasında, Muwalladinlerden Sawwar Ben Hamdun tarafından yaptırıldığı söyleniyor. (Muwalladin olarak, Müslümanlar arasında yaşayan hıristiyanlara verilen ad)

Muhammet 1 tarafından fetihten sonra kale elden geçirildi.Kırık Kule (Torre Quebrada), Koruma Kulesi (Torre Del Homenaje) ve Gözetleme Kulesi (Torre De La Vela) eklendi. Muhammet 1, kraliyet sarayını tüm yapılar tamamlandıktan sonra Elhamra’ya taşıdı. Daha sonra Alcazaba sadece kale görevi yaptı. 

Elhamranın Hıristiyanlar tarafından fetkhinden sonra kale yeniden onarım gördü. Tarihte Fransız işgalinde Alcazaba uzunca bir süre hapishane işlevi gördü.

Tüm saray yapılarıyla birlikte Alcazaba’da uzun süre unutulmuşluğu yaşadı. Elhamra’nın önemi fark edilerek sarayın restorasyonuna başlanınca Alcazaba’da uzun ve dikkatli bir onarım görerek bugünlere ulaştı.









8 yorum:

  1. Yine güzel yine harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şeniz, Eğer izlemekten yorulmazsanız daha gelecek yazılar o kadar çok ki. Galiba Endülüs birkaç ay sürecek

      Sil
    2. sürsün tabii okurum ben izlerim elbette..sayenizde gezmiş görmüş oluyorum işte..

      Sil
    3. Epeyce yazı ve fotoğraf sıra bekliyor.

      Sil
  2. Sayenizde Endülüs'ü yeniden gezmek çoook keyifli. :) Harika fotoğraflar ve anlatım.. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İmge, Şansa, birbirimizin daha önce gördüğü yerleri karşılıklı izliyoruz. İnanın çok keyifli. İlginize ve yorumunuza candan teşekkürler. Sevgiyle kalın. (Endülüs'te farklı noktaları lütfen yoruma taşıyın)

      Sil
  3. Merhaba Mehmet Bey... Yoğunluğum nedeniyle yapmış olduğunuz bu zahmetli çalışmalarınızı anbean takip edemiyorum.. Ama insanların tarihe olan merakını canlandırmaya yönelik girişimleriniz, işin en güzel tarafı olsa gerek.. Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülay hanım, zaman ayırarak bloğu izlemeye çalışmanıza çok teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

      Sil