26 Kasım 2013 Salı

RONDA

Ronda, Malaga’ya bağlı ve yaklaşık 100 kilometre kadar batısında dağlık alanda yaklaşık 35.000 nüfuslu bir kasaba. Şehre Malaga ya da Algeciras üzerinden ulaşılabiliyor.
İlçe yakınlarındaki Pileta mağarasındaki resimlerden, neolitik çağdan bu yana yerleşildiği belirlenmiş. İÖ 6. Yüzyılda Keltler’in idaresi altında Arunda olarak isimlendirilmiş. Romalılar Scipio Africanus ile kenti fethettikten sonra Julius Caesar döneminde Ronda adını almış.
Abbas İbn Fimas (810-887) döneminde Endülüs Emevi egemenliğine girmiş. Emevi egemenliği 1485’de son bulmuş.
19. yüzyılın başlarında önce Napolyon savaşları sonra İngilizlerle olan Peninsular savaşı esnaısından 15.600 olan nüfusu 5.000 lere kadar düşmüş. İspanya İçsavaşı sırasından da göçlerle nüfusunu kaybetmiş. Hemingway’in ünlü romanı “Çanlar Kimin İçin Çalıyor”da, faşist sempatizanların yarlardan aşağı atıldığı anlatılır.
Ronda’nın dünyaca tanınmasında en önemli etkenlerden biri 3 köprüsü:
Puente Romano ("Roman Bridge"- Puente San Miguel), Puente Viejo ("Old Bridge"- Puente Árabe veya "Arab Bridge") ile Puente Nuevo ("New Bridge")
Puento Romano 1751 ile 1793 yılları arasında yapılmış. The Puente Nuevo ise en yüksek olanı (yerden yüksekliği 120 metre) Şehrin eski kısmına da buradan geçilerek giriliyor. Kasabada, gittiğimizde kapalı Plaza de toros de Ronda,adlı bir arena mevcut. İspanya’nın en eskisi sayılıyor. 1784’de yapılmış. Mimarı José Martin de Aldehuela,
İlginç köprüleriyle bu küçük kasaba Endülüs gezisinde atlamamanız gereken farklı mekanlardan birisi.








11 yorum:

  1. Harika bir gezi olmuş Mehmet bey..
    Sayenizde biz de uzak diyarları geziyoruz..
    Yüksek köprüler nasıl inşa edilmiş! Tarihi yapıları özenle koruyarak günümüze kadar sağlam gelebilmiş olnması..Takdire şayan.

    Mehmet Bey,
    teşekkürler iyi haftalar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esin hanım, değerli yorumlarınız, izlendiğimin keyfini veriyor doğrusu. İncelikli nazik yorumlarınız için çok teşekkürler. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

      Sil
  2. Bilgi amaçlıdır!!!

    Mehmet Bey,
    Diğer siteniz 'Sözler'e defalarca denememe rağmen yorum bırakamadım!..
    Bilginize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esin hanım bu bana çok ilginç geldi. bugüne kadar böyle bir sıkıntı gelmemişti. Nispeten çok az yorum gelmekle birlikte "Sözler"e gelen yorumlar aynı anda maile bile düşüyor. Acaba neden kaynaklanıyor?

      Sil
    2. Mehmet Bey, şimdi yeniden yorum göndermek için denedim.. yorum yazdım ama kabul etmedi!.. Anti virüs programım devreye girdi.."yalnızca güvenli içerikleri açabilirsiniz " vs. uyarısı yaptı pc.m!. Gördüm ki siz deneme amaçlı yorum göndermişsiniz..ve kabul etmiş..Demek ki bir tek sizi yorumları kabul ediyor:)

      Acaba bazı 'engelli' videolardan kaynaklanıyor olabilir mi!

      Sil
    3. Kullandığım birkaç video blogger kökenli. Başka yorumcularım zaman zaman yorum bırakıyor. Ama benimde bloğunu izlediğim bir dostun sayfasına yorum bırakamıyorum. Bu konudaki bilgim çok yeterli olmadığı için çözümünü bilmiyorum. "GeCe" bu konularda bilgili ona bir yorum ile soracağım.

      Sil
    4. Esin hanım;
      GeCe'den aldığım cevabı yazıyorum;
      Merhaba burada sadece bir kişi mi yorum yapamıyor yoksa herkes mi ona bakmalısınız. Herkes yapamıyorsa yorumlar kapalı olabilir ayarlar bölümünden kontrol ediniz. Eğer tek bir kişi yapamıyorsa onun bilgisayar ayarlarından kaynaklanıyordur. Eğer yorum paneliniz popup seklindeyse ve onun tarayıcısında popup engelleyici varsa çalışmıyordur

      Sil
    5. Bilgisayar ayarlarımızla (Popup engelleyici ) ilgili demek ki!. Önemli olan genel bir sorun olmasın.. GeCe'ye aydınlatıcı bilgi için teşekkürler..

      Sil
    6. Sanırım öyle gibi, diğer bazı yorumcularımın yorumları zaman zaman çıkıyor. İlginize teşekkürler

      Sil
  3. O köprüye bayıldım.. Esin'inde dediği gibi sayenizde çok güzel yerleri görmüş olduk...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şeniz bu köprünün resimlerini gitmeden internette gördüğümüzden mutlaka Ronda'ya gidelim deyip, şartlarımızı oldukça zorlayarak gidip geldik. Ama gerçekten gitmeye değer bir kasaba imiş. Tüm Endülüs gezginlerinin mutlaka Ronda'yı hesaba katması gerekiyor.

      Sil