1 Kasım 2013 Cuma

ELHAMRA SARAYI (Arapça: القلعة الحمراء‎, al-Qal‘a al-Hamrā ya da Arapça: القصر الحمراء‎, al-Qasr al-Hamrā, İspanyolca:Alhambra,)

Gezimizin en önemli ziyaret noktalarından birisi Elhamra Sarayı idi. Gezi öncesi araştırmalarımızda yoğun ziyaretçi akını sebebiyle günlük girişlerin sabah ve öğleden sonra 14.00 olmak üzere iki kez yapılabildiği, biletin daha önce internetten alınmaması halinde yoğunluk sebebiyle girememe olasılığımız bulunduğunu öğrendik. Bunun üzerine proğramımızı riske atmamak için biletimizi gitmeyi kararlaştırdığımız güne yani gezimizin 2. Gününe aldık. Sabah, Malaga’dan hareket edeceğimizi dikkate alarak sabah saatini zorlamayarak öğleden sonraki giriş için biletimizi aldık. Bu arada gitmeyi düşünenler için bir noktayı da hatırlatayım. Saraya ziyaret sınırlı olduğu gibi sarayın asıl özelliği olan kısmı ve “Nasri Saray” olarak adlandırılan bölümü girişi ise daha sınırlı. Her bilet düzenlenirken bu saraya giriş saati ayrıca gösteriliyor. Eğer o saat dışında girmek isterseniz iki seçeneğiniz var. Ya kuyruğa girip, görevlinin her 15 dakikada bir aldığı kişilere göre beklemek ya da güzergah üzerinde iki noktada bulunan bürolara uğrayarak biletin barkodunu gireceğiniz saate ayarlayıp görevliye vermek. Görevli bürodan telsizle onay alıp sizi sıra beklemeden içeri alıyor. (Biz, bahçede çok zaman geçirdiğimizden barkod saatini değiştirerek girdik) 

Saray birkaç gün sürecek anlatımlarla vermek durumundayım. Zira yetkilileri tarafından da ayrıntılı hesaplandığı gibi tüm sarayı vereceğiniz kısa molalar ya da bir yemek molası ile birlikte asgari yaklaşık 4 saatte gezebiliyorsunuz. Bu arada yürümeye ve inip çıkmaya ne denli dayanıklı olduğunuzu ölçmeniz mümkün olacak.
Anlatımlarında kısmen tarihi geçmişine ilişkin bilgiler vereceğim. Ama fazla detay ile canınızı sıkmak ya da okumak zorunda bırakmak istemiyorum. Değişik internet sitelerinde çok ayrıntılı bilgilere ulaşma şansınız var. 

Malaga yönünden geldiğinizde Elhamra sarayı, şehre girmeden ok ve tabelalar ile sağa, dağa doğru ayrılıyor. Saptıktan yaklaşık 5-6 dakika sonra otoparka ulaşıyorsunuz. Bu arada daha önce verdiğim genel bilgilerde İspanya otoparklarının bir özelliğinden sanırım bahsetmedim. Girişler Türkiye’den de bildiğiniz gibi giriş düğmesine basarak aldığınız bilet ile mümkün. Fakat tüm çıkışlar için bileti ödeyeceğiniz bir görevli yok. Her otoparkın belli noktalarında para ödeme makinaları var. Biletinizi okutarak içeride kalma süresine göre bedelini hesaplatıp madeni ya da kağıt parayı makinaya atarak çıkış kartını alıyor ve en geç 10 dakika içinde otoparkı terk ediyorsunuz. Süreyi geçirirseniz biletinizi çıkış makinası okumuyor. Bir başka özellikte giriş butonu, otopark çok kalabalıksa örneğin sadece birkaç boş yer kaldı ise basmanıza rağmen giriş bileti vermiyor. Bu sebeple şehir içinde bazen otoparka girebilmek için10-15 dakika beklemek durumunda kalabiliyorsunuz.

Elhamra Sarayı girişinde büyükçe bir hediyelik eşya satış mağazası ve bilet gişeleri var. Ayrıca girişin hemen üst yolunda çok sayıda restoran, kafe ve otel mevcut. Girişte alacağınız saray harita ve broşürleri ücretsiz. Eğer detaylı bilgi almak için çok dilli rehber kulaklıklar var. Dilerseniz anlatıcı rehberde de alabilirsiniz. 

Saray kabaca 4 bölümden oluşuyor.”Nasri Sarayı” “Alcazaba (surlar)” “Kral Carlos’un Sarayı” ve “Bahçe (Genaralife)”

Kendi gezmemize göre sırasıyla, bahçe, Carlos’un Sarayı, Nasrid saray ve Alcazaba’yı birlikte gezeceğiz.

2 yorum:

  1. Mehmet Bey, rehber gibi anlatmışsınız vallahi.. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkürler. Gezilerde her zaman dikkat ettiğim ve anlatıma ve anlamaya kolaylık sağlayacak bilgileri vermek. Şurada şu var burada bu var deyince okuyanın ve dinleyenin aklında bir şey kalmıyor. İnsanların ilgisi daha çok kendi benzer düşüncelerini yakalayabilince çekiliyor.
      İlgi ve desteğinize teşekkürler, sabırlı izlemeler dilerim.

      Sil