29 Kasım 2013 Cuma

TARİFA - TANGER

Hotel Meson De Sancho’ya ulaştığımızda gece 21.00 civarıydı. Otelin restoranında akşam yemeğini yerken, gezimizin 4. Günü olan pazartesi günü Fas’a geçmeyi planlamıştık. Tarifa’dan kalkan feribotlar yaklaşık 1 saat içerisinde Tanger’e ulaşıyor. Araba ile sorun yaşamamak için aracı Tarifa limanında bırakmayı düşünüyorduk.

Ancak internette bilet fiyatlarını 45 Euro gibi çok yüksek bir fiyatta görünce otel reception’undan yardım istedik. Verdikleri bilgiye göre, bizi sabah alan bir servis aracı ile Tarifa limanına götüren ve gidiş geliş feribot bileti, öğle yemeği ve rehberlik hizmetleri ile dönüş sonrası servis dahil kişi başı 55 Euro üzerinden günlük turlar bulunduğu istenirse bilet kesebileceklerini söyleyince bize çok makul geldi. Hem aracımızı otelde bırakıp aynı şekilde geriye dönebilecek ve hem de bilmediğimiz bir şehirde araca ve yemeğe harcayacağımız rakamlar ile bütçeyi aşma sorunu yaşayabileceğimizden günlük turu almayı seçtik. Seçtiğimiz tur aslında en basit tur. Verilen broşüre göre, günlük temalı turlar ya da bir gece konaklamalı seçenekleri olan başka turlarda varmış.
Biz, gezimizin pazartesi gününü özellikle Tanger’e ayırmıştık. Birinci sebep, herkesin bildiği gibi Avrupa’da pazartesi günleri tüm müze ve ziyaret yerleri kapalı. Pazartesi günü İspanya’da kalırsak gezi günümüzün çoğu boş geçecekti. İkincisi de pazartesi günü kurban Bayramı arifesiydi. Daha sonraki 4 gün bayram tatili olduğu için Tangerde açık bir yer bulmak mümkün olmayacaktı. Reception’a bedelin bir kısmını komisyon olarak ödeyerek geçici biletlerimizi aldık. Bedelin kalanını limanda feribot biletlerini alırken ödeyecektik.

Sabah belirtilen saatte otelimizin hemen önünde bulunan Tarifa yoluna çıktık. Otelin hemen çaprazında tur şirketinin bir küçük satış ofisi vardı. Ama kapalıydı. Tam servisin geleceği bildirilen saati 10 dakika geçince biraz meraklanıp otele sormaya giderken küçük bir servis bekleyen bizleri almak için bir şehirlerarası otobüs geldi. Meğer Tarifa’dan gidecek yolcular için Algeciras’tan kalkan otobüs bizi yol üstünden alıp bırakıyormuş.
Binişimizden 10 dakika sonra Tarifa limanına ulaştık. Bilet gişesine geçici biletimizi ve pasaportlarımızı verip feribot biletlerimizi aldık. Bu sırada tur görevlisi İspanyol rehberimiz bizi buldu ve tur hakkında kısa bir bilgi verdi. Tüm arap ülkelerine giriş ve çıkışta kullanılan kartları doldurup rehberimize verdik. Sınır polisi İspanyol Schengen vizesi olanlara çıkış damgası bile basmıyor. Sadece başka vizelere giriş çıkış basıyor.

Feribot tam saatinde kalktı. Fas ile İspanya arasında 1 saatlik fark uygulaması var. Giderken örneğin sabah 08.00’de binip 1 saat yolculuktan sonra Fas’a yine saat 08.00’de iniyorsunuz ama akşam 18.00’de bindiğinizde Tarifa’ya 20.00’de ulaşmış oluyorsunuz.




Tarifa-Tanger arasındaki deniz Atlas Okyanusu. Tarifa ili, Cebelitarık’ın daha batısına düştüğü için feribotumuz bizi resmen Atlas Okyanus’undan geçirmiş oluyor. Gidişimiz sırasında feribotun yaklaşık 1 mil kadar açığından bir balina çok kısa süreyle çıkıp biraz su püskürtüp tekrar denize daldı. Ancak hepsi 5-10 saniye sürdüğü için fotoğraf makinelerimize davranamadık. Sonradan araştırdığımızda Tarifa’da sadece balina gözlemleyen günlük feribot turları var imiş.




Tanger, yaklaşık 700.000 nüfuslu ve Türkiye’de daha çok Tanca olarak bilinen Fas vilayetinin merkezi. Ama gördüğüm kadar ile Suriye Lübnan gibi ülkelerden dahi oldukça geri ve Türkiye’nin belki 50 yıl gerisindeler.

Limanda girişimizi yaptıktan sonra tura kayıtlı olanlar seçtikleri tur çeşidine göre gruplara ayrıldı. Her grup için bir Faslı rehber geldi. Bizim grubumuz 6 kişi bizim dışımızda bir Fransız anne kız ile bir Alman karıkocadan oluştu. Rehberimiz tüm Faslılar gibi Fransızca konuştuğu gibi biz Türklere ve Almanlara da İngilizce anlatımda bulundu.

Gezi anlatımına 2. Bölümde devam edeceğim.

28 Kasım 2013 Perşembe

HOTEL MESON DE SANCHO

Bu kez, Endülüs gezimizdeki ilginç bir ayrıntıdan bahsedeceğim. Gezimizi maddi yönden makul ölçülerde tamamlayabilmek için, genellikle otelleri sadece yatmak olarak planlayıp nispeten şehir merkezinde ve düşük fiyatlı olarak tercih ettik. Ancak, Tarifa’da gezeceğimiz bir yer olmadığından ve esasen buraya, Fas-Tanger’e geçmeyi planladığımız için konaklama için şehir dışında ve uygun fiyatlı olarak “Hotel Meson De Sancho”yu seçmiştik.
Araç kiralayarak gezdiğimiz için, şehre 7 kilometre uzaklıkta olmasını çok önemsemedik. Ronda’dan oldukça geç bir saatte, saat 21.00’e doğru otele ulaştığımızda bizi karşılaştığımız otelin güzelliği ve sevimliliği büyüledi. Bu nedenle gezimizin de bir parçası olmakla bu güzel ve şirin oteli size tanıtıyorum.




















27 Kasım 2013 Çarşamba

EKİM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1


KİTABIN ADI
Hedefteki Donanma
KİTABIN YAZARI
Cem Gürdeniz
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kırmızıkedi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
397 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Deniz, genellikle Türk’ün yabancısı olduğu ve “Su akar Türk bakar” deyişlerine neden olan ancak günümüzde ve belki de gelecekte dünyamızın en önemli varlık kaynağı olacak bir kavram.

Emekli amirallerimizden ve Donanmamıza indirilen darbe kapsamında yaratılan davalarla hapse konan bir askerimiz. Bu kitabında Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne çok kapsamlı olarak denizciliğimizin tarihi anlatılıyor. Özellikle son 20 yılda büyük aşama kaydeden Deniz Kuvvetlerimizin uydurma davalarla en gelişmiş ve tecrübeli komuta kademesinin yok edilişi tüm ayrıntılarıyla izah ediliyor.

Belki de daha önce duymadığınız “Mavi Vatan” ile bu kitapta tanışacak, Kara suları ve kıta sahanlığı ile ekonomik bölge kavramlarının önemini okudukça anlayacaksınız. Yokluk içinde ve dış borçla baş etmeye çalışan cumhuriyetimizin ilk yıllarında Atatürk’ün inanılmaz çabalarıyla temeli atılan Cumhuriyet Donanmamızın olağanüstü gelişimi ile kimlerin rahatını kaçırdığı baş edebilmek için nasıl vahşice ve utanmazca komuta kadememizin biçilmesinin anlamını kavrayacaksınız.

Her konuda donanımlı ve bilgili olmak isteyen Atatürk Gençliği’nin mutlaka okuması, okutturması ve kitaplığında onurla saklaması gereken bir kitap…


                                             
1972 yılının Ağustos ayının ilk haftasında Deniz Lisesi öğrencisi olarak, 14 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Bahriyesi-TCB’nin bir denizcisi oldum. Tam tamına 40 yıl sonra, 2012 yılının gene Ağustos ayının ilk haftasında 12 Orgeneral ve Oramiralin de imzası olan Yüksek Askeri Şura kararları neticesinde emekliye sevk edildim.

Diğer bir deyişle, sahte delillere dayalı Balyoz komplosu sonucu, diğer 13 kıymetli Amiral ile birlikte, aynı zamanda silah arkadaşlarımız ve komutanlarımız olan YAŞ üyesi orgeneral ve oramirallerin onayı ile Tümamiral rütbesinde tasfiye edildim. Tasfiye edildiğimi, 18 aydır tutuklu bulunduğum Hasdal Cezaevinde televizyondan öğrendim.

Mustafa Kemal'in sadık bir denizcisi ve Amirali olarak Cumhuriyet Donanması ile dolu dolu geçen 40 yılın her gününden, yaptığım her görevden büyük haz ve onur duydum. Başarılardan ve başarısızlıklardan ayrı ayrı dersler çıkardım. Denizde gemi komutanı, komodor ve filo komutanı olarak değişik rütbelerde yaptığım tüm görevlerde gemimi ve gemilerimi her görev sonrası limana kazasız ve sapasağlam geri getirdim. Bayrağımızı fırkateyn komutanı olarak yedi denizlerde dolaştırma onuruna sahip oldum. Yurt içi ve yurt dışında icra ettiğim tüm kara görevleri ve toplantılarda denizlerimizdeki hak ve çıkarlarımızı sonuna kadar savundum. Lekesiz ve tertemiz geçen yıllar sonunda 2004 yılında Amirallik ile onurlandırıldım.

Beni tasfiye veya emeklilikten daha çok yaralayan, Balyoz komplosunun bini aşkın maddi hata ve onlarca bilirkişi raporlarıyla ispat edilmiş olmasına rağmen, bu çıplak gerçeğin görülmemesi, masumiyetimizin savunulmaması ve tasfiyeye imzalarla onay verilmesi oldu.

Sadece ben değil, benimle beraber hukuk adına, hukuk katledilerek Hasdal, Maltepe, Hadımköy ve Silivri’de bu acıları aileleri ile beraber çeken ve sahte davalar sonucu tasfiye edilen çok kıymetli, seçkin, ulusal duruşu yüksek, Atatürk’ün rotasından en küçük bir sapma göstermeyecek Deniz Kuvvetleri mensubu Amiral, subay ve astsubayların aslında tek suçu, Deniz Kuvvetlerine 90’lı yıllardan sonra tek kelime ile büyük sıçrama yaptıran üretken ve yaratıcı değerler arasında bulunmalarıydı.

Soğuk Savaş süresinde enerji toplayan ve bu enerjiyi Soğuk Savaş sonrası dönemde büyük bir ivme ile açık denizlere çıkarak, dışa vuran Cumhuriyet Donanmasını ne ekonomik krizler, ne de 1999 Gölcük depreminin yok edici enerjisi durdurabildi. Cumhuriyet Donanması özellikle 90’lı yıllardan itibaren tarihinde benzeri görülmemiş bir şekilde yükselmeye devam etti.

Türk Deniz Gücünün neler yapabileceği yakın tarihimizde saklıdır. Kıbrıs’a 1974 yılında, Rum müdahalesinden sadece beş gün sonra, son 50 yıldır hiç savaşmamış olduğu halde Cumhuriyet Donanması, denizaşırı bir amfibi harekâtı başarabilmiştir. Bu başarının bir benzeri dünya deniz tarihinde yoktur. Ocak 1996’da yaşanan Kardak krizinde de Cumhuriyet Donanması, 12 saat içinde savaş konumuna geçebilmiş ve karşı tarafı caydırarak siyasi inisiyatifin Türkiye’ye geçmesini sağlamıştır.

Cumhuriyet Donanmasının yükselişi o denli büyük oldu ki, bu yükseliş, 21’inci yüzyılda Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’in küresel emperyal kurgular ile şekillenmesine izin vermeyen, önemli çıkarları olan Hint Okyanusu’nda 2009 yılından itibaren sürekli savaş gemisi bulundurabilen, kendi savaş gemisini, sensör ve silahını yapabilen, var oluş nedenini Mustafa Kemal Atatürk ve ulusal güçten alan Türk Deniz Gücünün oluşumunu gerçekleştirdi. Daha da öte, Cumhuriyet Donanması Türkiye’nin denizcileşmesinin lokomotifi oldu. Osmanlı İmparatorluğundan devraldığı bu görevi, emsalsiz başarılar ile sürdürebildi. Cumhuriyet Donanması, Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan, “Toprak Gemi” Anadolu’yu sırtında taşıyarak, “Mavi Vatan” denizlerimize yaklaştırmanın ve her ikisini buluşturmanın hayati sorumluluğunu üstlendi.

Aslında 21’inci yüzyılın başlangıcındaki Türk Deniz Kuvvetleri, Atatürk’ün hayalindeki denizci Türkiye’nin mükemmel bir eseriydi. Bu olağanüstü başarı çok göze batıyordu. 2008 yılından itibaren Deniz Kuvvetlerine maalesef kendi hükümetinin ve parlamentosunun gözleri önünde akla hayale gelmeyecek iftira ve yalanlara dayalı komplolar kuruldu.

Hasdal, Silivri, Hadımköy ve Maltepe’de bu tip komplolar sonucu rehin alınan bahriyeliler, aslında bu yükselişin gerçek sahibi seçkin neslin altın vardiyası idiler. Onlar deniz tarihimizin Çeşme, Navarin, Sinop ve Haliç baskınlarını aratmayacak bir baskının, Silivri Baskınının rehinleri olarak deniz tarihimizde yerlerini aldılar.

Amerikalı Stratejist George Friedman’ın “Bir donanma gücü oluşturmak, gerekli teknolojiyi üretmek için değil, ama iyi amiraller ortaya çıkaran birikmiş bir tecrübenin devredilmesi gerektiği için, nesiller alır” değerlendirmesi, 2008 ile 2011 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetlerine karşı, tasfiye amaçlı acımasızca uygulanan asimetrik psikolojik ve asimetrik hukuk savaşlarının ana teması oldu.

Bu komploda önce propaganda medyası oluşturuldu. Müteakiben etki tabanlı, dış destekli asimetrik psikolojik harekât saldırıları, asimetrik hukuk savaşları ve her türlü yalan haberi ve iftirayı yayma cesaretini bulan neo liberal ve dinci medya terörü ile sürdürüldü. Özellikle 11 Şubat 2011 gecesi, Türk hukuk tarihine Silivri toplama kampının, “Auschwitz” tutuklamaları olarak geçti. Savunma hakkı verilmeden 163 Amiral, general ve subayın dakikalar içinde tutuklanmasından sonra, sahte davalar bir kanser olarak büyüdü ve “hukuka saygılıyız” diyenleri de sahte deliller ile yutmaya devam etti.

Maalesef bu operasyonun perde arkasındaki makro hedeflerden en önemlisinin, Türkiye’nin denizcileşmesi ve bölgesel bir deniz gücü olmasının engellenmesi olduğunu sorumlu mevkide olanlar göremedi. Görmek istemedi.

1571 yılının İnebahtı deniz yenilgisinden sonra, Türklerin yaşadığı toprakların kaderini belirleyenlerin gizli tarihlerinde, Anadolu’nun denizcileşmesinin önlenmesi ve Türklerin denizlerden uzak tutulmasına yönelik yüksek bir hedef olduğunu görebilmek için, tarih doktorası yapmaya gerek yoktur.

21’inci yüzyıl başında yaşanan bu savaşın sonunda beklenen açık ve net hedef, Türkiye’nin denizcileşmesinin ve Cumhuriyet Donanmasının bölgesel bir güç olmasının önlenmesidir. Bu süreçte sözde darbe suçu ya da akla ziyan diğer sahte suçlar ile yargılananlar Deniz Kuvvetlerinin seçkin denizcileri değil, Türkiye’nin denizcileşmesinin ta kendisidir.

Unutulmamalıdır ki Türkler 20’nci yüzyıla donanmasız girmiş ve bedelini Kıbrıs, Girit ve Ege Adalarının tümünün kaybı ile ödemiştir. Daha kötüsü, donanmasızlık, Birinci Dünya Savaşında, Gelibolu’ya müttefiklerin aç kurtlar gibi saldırmasının yolunu açmıştır. Bu kez Türkler gene emperyal bir komplo sonucu 21’inci yüzyıla Amiralsiz giriyor. Muharip 48 Amiralinin 25’inin tutuklu olduğu ve 4 Ağustos 2012 YAŞ kararları ile 13’ünün acımazsıca tasfiye edildiği bir ortamda, başka söze gerek yoktur. Amiralsizlik ve ehliyetli denizci eksikliğinin ülkelerin başına neler açtığının en güzel örneği Fransız İhtilalinde yaşanmıştır. İhtilal tasfiyesinden 15 yıl içinde Fransız Donanması önce Akdeniz’den, sonra da Atlantik’ten atılmıştır.

İlerde tarih kitapları, Türk deniz tarihinin bugünlerini anlatırken, bindiği dalı kesen Türkiye’nin durumunu açıklamakta zorlanacaktır. Gelecekte yazılacak bu kitaplardan birinde özgürlüklerimizin çalındığı bu günler sanırım şöyle anlatılacak:

2008 ile 2012 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetlerine dünya deniz tarihinde örneği görülmemiş bir saldırı yapıldı. Bu saldırıda Deniz Kuvvetlerinin komuta yapısı hedef alındı. Kuvvet yapısına dokunulmadı. Bu saldırı ile moral ve komuta kontrol birliği çökertildi. Bu saldırıyı yapanlar, şüphesiz Türk Deniz Kuvvetlerinin emperyal yapının kontrolü dışında güçlendiğini, onun iradesi dışına çıktığını ve gelecekte Avrasya/Ortadoğu merkezli bir çatışmada ulusal çıkarları emperyal çıkarların önünde göreceğini tahmin etti. Zira tarihinde, sadece ulusal çıkarlara hizmet eden Cumhuriyet Donanması Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de Anadolu’nun deniz çıkarlarını sadece korumadı, aynı zamanda geliştirdi. Türklerin denizcileşmesinin lokomotifi oldu.

Bu saldırı Osmanlı deniz tarihinde yaşanmış Çeşme, Navarin ve Sinop baskınlarından çok farklı oldu. Bu baskınlarda Türk Donanması müttefik düşmanlar tarafından yakılmış, Türklerin kendi içinden düşmana yardım eden ve Donanmayı iç cepheden çökertmeye çalışanlar olmamıştı.

21’inci yüzyıldaki baskın bu nedenle çok farklıydı. Zira baskını yapanlar; tetikçi olarak çalışan, sahte dijital belge üreten, sahte delil eken, yalan ve iftiralarla dolu fezlekeler düzenleyen, sahte haberler yaparak Deniz Kuvvetlerini, çete kuran, fuhuş, casusluk, şantaj yapan, Amirallerine suikast planlayan suç şebekesi gibi gösteren ve bu masum vatanseverleri tasfiye edenler onların kendi silah arkadaşları, polisi, savcısı ve medyası yani kendi vatandaşları oldu. Ancak iç savaşlarda yaşanabilecek böyle bir durum, dünya tarihinde pek az gözlenir.

Bu kadar güçlü bir Donanmanın, Hükümeti’nin ve Parlamentosu’nun gözü önünde zayıflatılmasına, komplolar kurulmasına, moralinin çökertilmesine, denizde bir çatışma yaşansa en yetenekli denizcileri hapiste tutulduğu için kaybetme riski ciddi şekilde artmasına rağmen, yüzlerce seçkin denizcinin iddianamelerde yer alarak çoğunluğunun tutuklanmasına birçok stratejist ve analist anlam veremedi.

Ancak 2011’den sonra yaşananlar bu komplonun yüksek stratejisinin tasarlandığı emperyal yapının ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkardı. Onların düşünce yapısı son derece sade idi. Anadolu’nun stratejik baskı altında tutulması için önce Donanma yok edilmeli ya da dönüştürülmeliydi. Bunun için gemi batırmaya hiç de gerek yoktu. O gerekirse zaten akıllı füzeler ile kolayca yapılabilirdi.

O yıllarda acil yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç vardı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) endüstriyel medeniyeti sürdürebilmek için 2030’a kadar altı tane yeni Suudi Arabistan’a ihtiyaç var diyordu. Petrol bitiyor nerede olursa olsun yeni kaynaklar bulunmalı, mevcutlar Irak ve Libya’da olduğu gibi küresel sermayenin kontrolüne alınmalı, diyen yüksek emperyal irade bu yolda önüne çıkanı ezmeliydi.

O yıllarda Doğu Akdeniz petrol ve gaz kaynıyordu, ancak Türk Donanması kendi alanlarını ve Kıbrıslı soydaşlarının gelecekteki çıkarlarını korumak uğruna bu alandaki faaliyetlere mani oluyordu. Daha da kötüsü Karadeniz’de beş sahildar ülkeyi de yanlarına alarak dünya denizlerinde örneği görülmeyen bir başarı ile başta BLACKSEAFOR ve Karadeniz Uyumu Harekâtı olmak üzere çeşitli girişimlere liderlik ediyor ve Karadeniz’i dış dünyanın karmaşasından ve askeri rekabetinden uzak tutuyorlardı.

Bunların üzerine bir de Heybeliada isimli korveti yüzde 70 ulusal olanaklarla inşa etmediler mi? Emperyal okul ne diyordu? Anadolu denizci ve Atatürkçü olmamalı. Aksi takdirde Türkleri tutamazsınız. O halde söz konusu iki kavramın en çok geliştiği kurum olan Türk Deniz Kuvvetlerinde emperyal çıkarlara karşı duran Amiral, subay ve astsubaylar ile potansiyel yetenek ve düşüncede olanlar yok edilmeliydi. Geri kalanlar da polis fezlekesi ve malum medyada fuhuşçu, suikastçı, şantajcı ya da pornocu olarak kapak olma tehdidi ile baskı altında tutulmalıydı. Haksızlıklara ve oldubittilere karşı sesini çıkaran biri oldu mu, sahte bir e-posta ve dehşetli bir fezleke ile içeri atılmalıydı.”

Kitabı okumaya devam ediyorum. Bakın 2012 sonrasında neler olmuş:

“Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ten ve Cumhuriyetin kurucu felsefesinden her gün uzaklaşmış. Devletin jeopolitik ve stratejik çıkarlarını koruma refleksi diye bir kavram kalmamış. Türklük, vatanseverlik ve Mehmetçik gibi kavramlarının yerini daha çok para puan, kontör, borsa endeksi, şimdi eğlence zamanı gibi kavramlar almış. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkmış, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı yok edilerek her kavramın yandaşı ortaya çıkmış.

Gelelim denizlere, Doğu Akdeniz’de İsrail ve GKRY tarihinde yaşanmadığı kadar birbirlerine yakınlaşmış, Doğu Akdeniz’deki en büyük doğal gaz kaynaklarından birine erişmişler. Küresel sermaye ve enerji devleri bu duruma çok sevinmiş. Zira Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de haklarının olduğu sahalar dâhil Doğu Akdeniz’de o yıllarda 13 milyar varil petrol ile 21 trilyon m³ doğal gaz bulunduğu tahmin ediliyormuş. Doğal gaz kapasitesi Hazar havzasının neredeyse üç katına yakınmış. 2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami sonrası pek çok Avrupa ülkesi nükleer santralleri kapama kararı verdiğinden, enerji açığının doğal gaz ile karşılanması kaçınılmaz olmuş. O nedenle Akdeniz kaynakları, Libya sonrası küresel sermayeye ilaç gibi gelmiş.”

Ünlü Romalı devlet adamı Çiçero şöyle diyor: “Bir ulus dış düşmanları ile baş edebilir. Fakat içersindeki satılmış ve hainlerle yaşayabilmesi olanaksızdır. Sınırları zorlayan düşman silahlarını ve âlemlerini açıkta taşıdığı için daha az tehlikelidir. Fakat bir hain, hain gibi görünmez, kurbanları ile aynı aksanda konuşur, onların çehresine bürünür ve bütün kapılardan serbestçe geçer, sesi en üst düzey hükümet koridorlarında duyulur. Ulusun ruhunu çürütür. Politik yapıya her türlü hastalık bulaştırarak ulusun yaşam gücünü elinden alır. Bir katil daha az korkuludur.”

Bugün Türkiye’de etrafımız Çiçero’nun tarif ettiği hainlerle çevrilidir. Ancak, Deniz Kuvvetleri içinde çıyan gibi yıllarca bugünleri bekleyen hainler kadar, bu hainlerle baş edemeyen, onlarla savaşı göze alamayan, savaşmayarak teslim olan ve böylece Cumhuriyet Donanmasına, onun değerlerine ve geçmişine ihanet edenler de artık en az onlar kadar geleceğimize zarar vermişlerdir.

82 yıl önce Kubilay’ın Menemen’de vatandaşların gözleri önünde katledildiği gibi, bugün Deniz Kuvvetlerinin yüzlerce emekli ve muvazzaf personeli Türk halkının, Türk denizcisinin ve silah arkadaşlarının gözleri önünde katlediliyor. Maalesef halkımız kan uykusunda.

Aslında katledilen Cumhuriyet, katledilen denizciliğimiz ve geleceğimiz. Kubilay’ın Menemen’de katli sonrasında durumu sessiz ve kayıtsızca izleyenlere şair Behçet Kemal Çağlar şöyle haykırmıştı: “Çıkmadı mı bu genci bir tek kurtaranınız, varmaz mıydı kalbiniz, akmaz mıydı kanınız, gövdeyi kan götürse demek ki razıydınız, ona nasıl kıydınız, ona nasıl kıydınız.”

Ben şimdi Türk halkına soruyorum. Balyoz ve diğer isimli sahte davalarda yargılanan, özgürlükleri ve gelecekleri iftira ve yalanlarla çalınan şerefli askerlere, denizcilere, havacılara ve vatanseverlere nasıl kıydınız? Türkiye’nin denizcileşmesine ve geleceğinize kurulan tuzakları nasıl görmediniz? Sizlerin içinden gelen ve sizi koruyacak olan Ordunun, Donanmanın ve Hava Kuvvetlerinin sahte davalar ve iftiralar ile sindirilmesine nasıl göz yumdunuz.

Atatürk’e ve kurucu atalarımıza ihanetin ve neredeyse hakaretin liyakat olduğu bir dönemde, bedeni tutsak ama ruhu Mustafa Kemal’in Amirali olarak sonsuza dek hür kalacak olan ben Amiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet tarihimizin en karanlık günlerinin yaşandığı dönemde tutuklu kalıp, bir tasfiye sonucu emekliye sevk edilerek tertemiz üniformamım dışarıdaki çamur ve ihanet ile kirlenmesini önlediği için, talihime şükrediyorum. Dünyaya tekrar gelirsem gene Cumhuriyet Donanmasında denizci, gene Mustafa Kemal’in Amirali olurdum.

Beni son 40 yılda yetiştiren, denizi ve denizciliği öğreten, devlet ve millet adına bana savaş gemilerimizin komutanlık, komodorluk ve filo komutanlıklarını emanet eden Mustafa Kemal’in gururu Cumhuriyet Donanmasından, tüm şehit ve gazilerimizden, 40 yılın sonunda helallik isterken, ben tüm varlığımla bu kutsal dönem içinde sarf ettiğim tüm emeklerimi ve yarattığım tüm katma değerleri Atatürk’ün Bahriyesine helal ediyorum.

Tümamiral Cem Gürdeniz

26 Kasım 2013 Salı

RONDA

Ronda, Malaga’ya bağlı ve yaklaşık 100 kilometre kadar batısında dağlık alanda yaklaşık 35.000 nüfuslu bir kasaba. Şehre Malaga ya da Algeciras üzerinden ulaşılabiliyor.
İlçe yakınlarındaki Pileta mağarasındaki resimlerden, neolitik çağdan bu yana yerleşildiği belirlenmiş. İÖ 6. Yüzyılda Keltler’in idaresi altında Arunda olarak isimlendirilmiş. Romalılar Scipio Africanus ile kenti fethettikten sonra Julius Caesar döneminde Ronda adını almış.
Abbas İbn Fimas (810-887) döneminde Endülüs Emevi egemenliğine girmiş. Emevi egemenliği 1485’de son bulmuş.
19. yüzyılın başlarında önce Napolyon savaşları sonra İngilizlerle olan Peninsular savaşı esnaısından 15.600 olan nüfusu 5.000 lere kadar düşmüş. İspanya İçsavaşı sırasından da göçlerle nüfusunu kaybetmiş. Hemingway’in ünlü romanı “Çanlar Kimin İçin Çalıyor”da, faşist sempatizanların yarlardan aşağı atıldığı anlatılır.
Ronda’nın dünyaca tanınmasında en önemli etkenlerden biri 3 köprüsü:
Puente Romano ("Roman Bridge"- Puente San Miguel), Puente Viejo ("Old Bridge"- Puente Árabe veya "Arab Bridge") ile Puente Nuevo ("New Bridge")
Puento Romano 1751 ile 1793 yılları arasında yapılmış. The Puente Nuevo ise en yüksek olanı (yerden yüksekliği 120 metre) Şehrin eski kısmına da buradan geçilerek giriliyor. Kasabada, gittiğimizde kapalı Plaza de toros de Ronda,adlı bir arena mevcut. İspanya’nın en eskisi sayılıyor. 1784’de yapılmış. Mimarı José Martin de Aldehuela,
İlginç köprüleriyle bu küçük kasaba Endülüs gezisinde atlamamanız gereken farklı mekanlardan birisi.