27 Ocak 2011 Perşembe

TÜRBANA NEDEN KARŞIYIM

1) Türbana, bir yasaklama aracı olduğu için karşıyım. Türban bir yasaklama aracıdır, çünkü her şeyden önce kadın saçına yasak getirmektedir. 'türbana özgürlük' demek, 'kadına yasak getirin' demek olduğu için türbana karşıyım.
2) Türbana, kadına bir hakaret olduğu için karşıyım. Çünkü türban, kadını erkekten aşağı gören, kadını ikinci sınıf insan kabul eden, kadını bir günah sembolü olarak aşağılayan erkek egemen, çağdışı, arkaik bir anlayışın sembolüdür.
3) Türbana, erkeğe bir hakaret olduğu için karşıyım. Kadın türban takmazsa, erkeğin şehvet duygularına esir düşeceğini varsayan ve erkeği gelişmemiş, ilkel güdülerinin esiri bir yaratık olarak kabul eden bir zavallı anlayışa karşıyım.
4) Türban serbestisine, laik demokrasiye karşı olduğu için karşıyım. Demokrasinin temel direği laikliktir. Laik bir ülkede ise dinsel amaç veya gereksinimlere göre yasa çıkarılamaz. Türban serbestisi bu temel ilkeyi çiğnemekte, laikliğe dolayısıyla demokrasimize büyük bir darbe vurmaktadır.



5) Türban serbestisine, hukuk devletine karşı olduğu için karşıyım. Söz konusu düzenlemeye, tüm yüksek yargı kararlarına karşı bir kafa tutma anlamına geldiği için karşıyım.

6) Türban serbestisine, yalnızca ulusal değil uluslararası hukuk kararlarına karşı olduğu için de karşıyım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve dolayısıyla evrensel değerlere de kafa tuttuğu için karşıyım.
7) Türban serbestisine, dinsel ve/veya siyasi her türlü sembolün kamusal alanda kullanımına karşı olduğum için karşıyım. Çünkü bu tür semboller ayrıştırıcı bir işlev görecek ve gruplaşmalara, bölünmelere, kaosa neden olacaktır.
8) Türbana negatif değil, pozitif ! özgürlük yanlısı olduğum için karşıyım. Dinsel, ailevi ve benzeri baskılarla türban takmak zorunda bırakılmış bir kızımızın, kendi özgür iradesiyle bu seçimi yaptığı aldatmacasına karşıyım. Türban takarak (veya taktırarak) belirli bir ideolojiye teslim olmuş bulunan bir insanın, kişisel gelişimini tamamlaması mümkün olamayacağı için türbana karşıyım.
9)Türbanın üniversitede serbest bırakılmasına, üniversite ruhuna aykırı olduğu için karşıyım.Şu veya bu şekilde dinsel inancın girdiği bir üniversitede akıl, orayı terketmek zorunda kalacaktır. Dinsel dogmaların değil akılcı düşüncenin egemen olması gereken, laik düşüncenin en gerekli olduğu üniversitelerde böylesi bir uygulama düşünülemez.
10) Türbanın 'yalnızca' üniversitelerde serbest bırakılacağı iddiaları bir kandırmaca olduğu için bu düzenlemeye karşıyım.Çünkü bu uygulama bir domino etkisi yaratacak ve sonunda her kademedeki öğretim kurumuna ve kamusal hizmet alanına yayılacaktır. Bunu görmemek için insanın ya aptal ya da kötü niyetli olması gerekir.
11) Bu serbestiye, bizi çağdaş uygarlıktan uzaklaştıracağı ve ülkemizi ilkel ortaçağ zihniyeti yörüngesine oturtarak tüm kazanımlarımızı yok edeceği için karşıyım.


12) Din devletine karşı olduğum için türbana karşıyım. Günümüzde artık bir vicdan meselesi olması gereken dini, semboller vasıtasıyla topluma dayatan, bu uğurda anayasal düzenlemeler yapabilme cüretini gösteren ve bugüne kadar yaptıklarıyla artık deşifre olmuş bu iktidarın nihai amacının bir din devleti olduğu artık anlaşılmalıdır.
13) Bu düzenlemeye, emperyalizme karşı olduğum için karşıyım. BOP ve ılımlı islam projelerinin bir uzantısı olan bu serbesti, emperyalizmin Türkiye'yi islam ülkelerine bir model ülke olarak sunma (bir başka ifadeyle laikliği sulandırma) projesinin bir sonucudur.


14) İstismara karşı olduğum için bu düzenlemeye karşıyım. Bu düzenleme, yıllardır acımasızca türbanı bir istismar aracı olarak kullanan, halkın din duygularını sömüren siyasetçilerin onaylanması anlamına gelecek ve sömürü daha da ivme kazanacaktır.
15) Ve son olarak bir Atatürk'çü olarak türbana karşıyım. Türban serbestisine laik cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'e ihanet anlamına geldiği ve bu ihaneti kabullenemediğim için karşıyım.


Prof.Dr.Oğuz İNEL
Emekli Öğretim Üyesi

(KAYNAK. VATAN VE EMEK CEPHESİ)

7 yorum:

  1. Aynı nedenlerle ben de türbana karşıyım.

    YanıtlaSil
  2. Evet, Sevgili Aysema,
    Benim de altına imza atmayı benimsediğim bir yazı
    Saygılar,

    YanıtlaSil
  3. En basitinden sadece bir kacina deginmek istiyorum

    1) Türbana, bir yasaklama aracı olduğu için karşıyım. ... diye denmis... eger ama türbana karsi olup dolayisiyla yasaklanmasini istemekle yani tamda bu tavir ile yeni baska türden bir yasaklama konulmuyor mu? Acaba sunu mu ifade ediyor.. türban bir yasaklama araci , eger siz kendi isteginizle bile giyniyorsaniz biz yasakliyoruz! Mantik hatasi...

    2) Türbana, kadına bir hakaret olduğu için karşıyım.... diye denmis.. biliyormuydunuz türbanli bayanlarin cogunun arasinda feminist düsüncenin gittikce yayginlastigini? Dolayisiyla türban´i bir kadina hakaret degilde tam tersine türbanin bazi kesim kadinlardan onlarin kendilerine olan özgüvenini yansitan bir nevi arac olarak takindigini biliyormuydunuz? Peki simdi nasil cikipta bu kesimi görmekten gelip böyle bir genelleme yapilabiliyor anlamadim..

    6) Türban serbestisine, yalnızca ulusal değil uluslararası hukuk kararlarına karşı olduğu için de karşıyım. Biliyormuydunuz cogu Avrupa ülkesinde kamu alanlarinda bile ( bazi) türbanin serbest oldugunu ve bunun hosgörü ile karsilandigini... Ayrica Almanyada yasiyorum nededigimin gayet farkindayim...

    Yalnis anlasilmak istemiyorum amacim yazimla veyvela cikartmak degil bu ilginc blogda, sadece özgürlüge cogu yerde deginen bu yazida nasil olurda , din özgürlügü yari yolda birakilir bir anlam veremedim...

    YanıtlaSil
  4. Sayın adsız,
    evvela ismini yazmadığın için kadın mı yoksa erkak mi oldunu bilemiyorum. bunu yazmaman dahi aslında fikrini savunmak için kim olduğunu dahi ortaya koyamayan birisi olduğunu gösteriyor.
    Yazının amacını ve bütünlüğünü kavramaktan da uzak olduğun anlaşılıyor.
    Bir şahsın kendi fikirlerini söylemesini yadırgamanı ise anlamam mümkün değil.
    Onu yazan bir makam ya da otorite değil. bir şahsın kişisel görüşü. Katılırsın ya da katılmazsın ama önce saygı duymalısın.
    Bazı tartışmalara katılman doğru ama kimliğini ortaya koymak şartıyla. bu nedenle ismini yazman halinde söylediklerine bir cevap vermek isterim.

    YanıtlaSil
  5. kadinmi erkek mi belli degil..girmis carsafin icine ,ne kadin oldugu belli ne erkek..

    bez parcasina HAYIR..madem gunah,cikmayin disari ozamn.biz sustukca,size saygi gosterdikce daha fazlasini isteme yuzsuzlugunu gosteriyorsunuz,neymis sahillerde husema misdir nedir,musammba bot gibi..yav okadar degerli vucud var gelme sahile veya git dagin basindaki insanlarin olmadigi yerde denizine gir.vallahi billahi senin vucudun ilgimi cekmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ölüm var kabir var ahiret var kardeşim nasıl insan alakasız olabilir. bunları ortadan kaldıra biliyoırsanız sizin gibi yaşayalım. insan dünyaya allah,a ibadet ve kulluk için gönderilmiştir.bunları yaparkende nasıl yapılması gerektiğini ve nasıl giyinmemiz gerektiğini izah etmiştir.bu allahın emridir.allaha iman eden herkez dinini en güzel şekilde peygamberimizden buyana iyice arştırıp yaşasın

      Sil
  6. türbana karşılarmış daha neler bizde bacılarımız türbanlarına laf atanlara şu cevabı veriyoruz...

    BACIMIN ÖRTÜSÜ BATIYOR REZİLİN GÖZÜNE TÜKÜRSEM YÜZÜNE BİLLAHİ ACIRIM TÜKÜRÜĞÜME...

    Mehmet Akif ERSOY

    YanıtlaSil