26 Nisan 2013 Cuma

FİNLANDİYA GARI, MÜHÜRLÜ TREN VE LENİN HEYKELİ

Saint Petersburg gezimin bazı bölümlerini daha önce paylaşmıştım. Ama araya giren diğer geziler ve yazılar sebebiyle yazma fırsatı bulamadığım belli bazı gezi noktalarını fırsat buldukça anlatmaya çalışacağım.
Rusya sosyalist devrimini yakından bilenler için Finlandiya Garı devrimin tarihinde çok önem taşır. Bilenler için tekrar olacak ama çok kısa anlatayım. Lenin, ve diğer bir çok devrimci sosyalist fikirleri sebebiyle Çarlık Rusyası döneminde sürgündür. Lenin, diğer birçok devrimci gibi sürgünde İsviçre’de kalmayı seçer. Yazdığı kitap ve makaleler ile devrimin meşalesi görevini sürdürürken ülkesindeki gelişmeleri de büyük bir dikkatle izler. 
Şubat 1917 devrimi ile Rusya’da çarlık rejimi yıkılır. Ancak iktidara Menşevikler gelmiştir. Bolşevikler bu dönemde muhalefette kalmayı seçerler. Şubat devrimi ile ülke dışındaki siyasi sürgünlere ülkeye dönme kapısı açılmıştır. Lenin ve beraberindeki devrimciler trenle Rusya’ya dönmeye karar verirler. Tren’in güzergahı İsviçre-Almanya-İsveç ve Finlandiya üzerinden Petrograd tren istasyonu olacaktır. Fakat tren diplomatik dokunulmazlıkları olması ve Almanya topraklarında durması ve yolcularının inmesi yasak olduğundan trene “Mühürlü Tren” adı verilir.
Yazılı ve imzalı metninin resmini ve bu konuda yapılan anlaşmanın metnini vereyim; 
Almanya Sınırları İçerisinde Yolculuk Eden Rus Sürgünlerinin Seyahat Koşulları:

1.Ben, Fritz Platten Almanya’dan Rusya’ya dönmekte olan siyasi sürgün ve sığınmacılar benim sorumluluğumdadır, yolculuk boyunca gelişebilecek tüm olayları önceden kabul ederim.
2.Alman yetkilileriyle yapılacak her türlü resmî işlem sadece Platten aracılığıyla yapılacaktır. Kendisinin onayı olmadan tren vagonuna kimse binemez.
3.Tren diplomatik olarak ülke dışı olarak değerlendirilmektedir. Almanya sınırlarına girişte ve çıkışta hiçbir yolcu için pasaport kontrolü yapılmayacaktır.
4.Yolcular trene savaş ve barış konularındaki görüşlerine bakılmaksızın kabul edileceklerdir.
5.Yolcuların bilet masrafları normal tarife üzerinden Platten tarafından karşılanmıştır.
6.Mümkün olduğu ölçüde tren hiçbir istasyonda durmadan ilerleyecektir. Hiçbir yolcu gönüllü olarak veya olmayarak trenden ayrılmayacaktır. Teknik olarak durulması gereken durumlar hariç trenin durmaması sağlanacaktır.
7.Seyahat izni Rusya’da esir edilmiş Alman veya Avusturyalı savaş esirlerinin iadesi koşuluyla verilmiştir.
8.Bir önceki maddenin işçi sınıfı nezdinde uygulanması için yolcular ve arabulucular kişisel olarak sorumludurlar.
9.İsviçre sınırından İsveç sınırına kadar olacak yolculuk teknik olarak olabilecek en hızlı şekilde gerçekleştirilecektir.

Berne – Zürih 4 Nisan (22 Mart) 1917”

9 Nisan 1917’de 32 siyasi sürgünün tren yolculuğu 16 Nisan 1917’de Finlandiya Garı’nda sona erer. Lenin, kendisini karşılayan coşkulu kalabalığa hitap eder. Sonrası Bolşevik Parti’nin başına geçen Lenin ünlü “Nisan Tezleri”ni kaleme alır ve devrim stratejisini ortaya koyar.
Finlandiya garı, ana karada olmasına rağmen Neva nehrinin kıvrıntısı nedeniyle merkezden (Nevsky Prospekt’e göre) ya yürüyerek “Liteyny Köprüsü”nden ya da metro ile “Ploshchad Lenina” istasyonundan ulaşılabilir. Garın önünde muhteşem güzellikle ve büyük bir park var. Günün değişik saatlerinde su gösterileri var. Ayrıca parkın ortasında nehre bakar şekilde Lenin heykeli yer alıyor.
Mühürlü Tren, ilginçtir, garın içinde korumaya alınmış olmakla birlikte arayıp özellikle sormadığınız takdirde nerede olduğuna dair hiçbir iz bulunmamakta. Sürekli sorarak ulaştığımız trene görevliler yaklaşık 5-10 dakika kadar yaklaşık resim çekmemize izin verdiler.
Garın önündeki park ve etraftaki kafeler burada neredeyse yarım gün geçirmenize değecek güzellikte. Yolunuz düştüğünde mutlaka zaman ayırın derim.

6 yorum:

  1. Trenin korunması ne kadar güzel gerçi bulunması biraz zor olmuş olsa da..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, herşeye rağmen bunca önemli bir değerin korunması güzel bir şey. Umarım biz de elimizdeki yitirmeyiz.

      Sil
  2. Bir devri anlatan "simge"yi yakından görmek insanda nasıl bir duygu bıraktı onu bilemiyorum, ama o sancılı dönemlerin acı dolu yanlarını umut ediyorum ki insanlık tekrar yaşanmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılan koca bir tarihin küçücük detayları insanı gerçekten çok etkiliyor. O büyük dönüşümün küçük bir anını temsil ediyor olsa da tarihten önemli bir sayfa. Her ne olursa olsun unutulmaması gereken tarihin bir parçası.

      Sil
  3. O küçük detaylar ne çok şeyler anlatır!ve bu yüzdendir ki o detaylara verilen önemle insanlar tarihlerini de, olayları da daha derinlemesine bilirler ve dolayısı ile sahip çıkarlar!.“Almanya Sınırları İçerisinde Yolculuk Eden Rus Sürgünlerinin Seyahat Koşulları oldukça önemli ve Mühürlü tren ise çok ilginçti..

    Teşekkürler bu önemli detaylarla aktardığınız gezi yazınız için..iyi haftalar Mehmet Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu tür gezileri anlamlı kılan bu ufak detaylar değil midir? Her zaman farkında olamadığımız güzel detaylar ileride benzer gezileri yapabilecek dostların seyahatlerine fayda sağlarsa bundan sevinç duyarım. İlginize ve nazik yorumunuza candan teşekkürler. Sevgiyle kalın.

      Sil