29 Nisan 2013 Pazartesi

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5


KİTABIN ADI
Yunan Kültüründe Yakındoğu Etkileri (The Orientalizing Revolution)
KİTABIN YAZARI
Walter Burkert
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Mehmet Fatih Yavuz
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
146 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 

İthaki Yayınevi, bu kitapla birlikte tarih, mitoloji ve dinler tarihi üzerine güzel bir seri başlattı. Halen yayınlanan 5 kitap okurlarıyla buluştu.
Yüzyılı aşkın süredir egemen batı ideolojisinin en büyük dayanaklarından biri, tarihi Yunan Kültürüyle başlatmak ve kendilerini bu kültürün son temsilcisi ilan etmek üzerineydi. Ne var ki zaman içerisinde bulunan Hitit, Asur, Sümer, diğer bereketli hilal uygarlıklarının çok daha önce çok büyük medeniyetler kurduğu ve Yunan kültürünün büyük ölçüde yakındoğu uygarlıklarının esintileriyle doğduğu ortaya çıkmaya başladı.
Bu kitapta yazar, doğu Akdeniz sahillerinin uygarlıklarının Yunan uygarlığına olan etkilerini ve bu etkilenmenin Yunan’a, göçmen zanaatkarlar, kahin ve şifacı gibi kimseler aracılığıyla nasıl yayıldığının izlerini sürüyor ve Yunan uygarlığının gerçek köklerinin Anadolu ve Ortadoğu olduğunu açıklıkla ortaya koyuyor.
Genel kültür tarihi açısından çok önemli bir özetleme taşıyan kitap özellikle Kültür tarihine ilgi duyanlar için mutlaka okunması gerekir önemde. Benden söylemesi.
Walter Burkert (born 2 February 1931 in Neuendettelsau) is a German scholar of Greek mythology and cult.
An emeritus professor of classics at the University of Zurich, Switzerland, he also has taught in the United Kingdom and the United States. He has influenced generations of students of religion since the 1960s, combining in the modern way the findings of archaeologyand epigraphy with the work of poets, historians, and philosophers.
He has published books on the balance between lore and science among the followers of Pythagoras, and more extensively on ritual and archaic cult survival, on the ritual killing at the heart of religion, on mystery religions, and on the reception in the Hellenic world of Near Eastern and Persian culture, which sets Greek religion in its wider Aegean and Near Eastern context.



2 yorum:

  1. Söylediniz, not ettim, ilk fırsatta alacağım. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkürler, yararlı olması dileğiyle.

      Sil