17 Ocak 2013 Perşembe

EYLÜL AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI
Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı (La Ricerca Della Lingua Perfetta)
KİTABIN YAZARI
Umberto Eco
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Kemal Akatay
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayıncılık
KİTABIN BASKI YILI
2009
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
295 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 

YORUM:
     Avrupa’nın en önde gelen entellektüel bilimadamı/yazar’larından Umberto Eco, bu kez dilin kökenlerine bir yolculuk yapıyor.
     Avrupa Birliği, birlik çerçevesinde ortak Avrupa değerleri öne çıkarmak açısından bir çok konuda uzman yazarlara hazırlattığı kitapları “The making of Europe/Avrupa’yı Kurmak” adı altında yayınlıyor. Bu çerçevede hazırlanan kitap, insanlığın ortak bir dilde buluşup buluşamayacağını sorguluyor.
     Eco, kutsal kitaplarda geçen ve Adem’in tanrıyla konuştuğu varsayılan dilden başlayıp, Kabala, Tek köken araştırmalarından Esperantoya kadar tüm çalışmaları sorguluyor.
     Dil ve dil tarihine meraklılar için bulunmayacak ölçüde değerli bir kaynak. Kitaplığınızın en değerli kitaplarından biri olmaya aday.

(Arka kapaktan:)
Tanrı, kendisine meydan okuyarak, göğe erişecek bir kule yapmaya kalkışan insanları cezalandırır: Babil Kulesini yıkar ve kulenin yapımına dek ortak bir dili konuşan insanları farklı diller konuşmaya mahkum eder... Romanın dilsel ve siyasal birliğinin çökmeye yüz tuttuğu, Latincenin yerini Avrupa'da bugün de konuşulan dillerin almaya başladığı yüzyıllarda Avrupa kültürü Babil Kulesi olgusunu yeniden düşünür ve kendisine şu soruyu sorar: Dillerin çoğalması ve farklılaşmasına, Ademin Dili'ni yeniden bularak ya da onu Kusursuz Dil olarak yeniden kurarak çözüm getirilemez mi' Umberto Eco, her zaman olduğu gibi, yepyeni keşifler yapmamızı, dil, kültür, tarih, uluslararası ilişkiler, iletişim gibi birçok konuya yeni bir gözle bakmamızı sağlayarak, bize bu arayışın öyküsünü anlatıyor. Batı kültürünün temellerini atan birçok önemli düşünür için Kusursuz Dil düşü büyük bir çekim alanı oluşturmuştur. Eco, Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı adlı kitabında bu düşün izlerini sürüyor. Kitabın en anlamlı jestlerinden biri ise, son sözü Doğulu bir yazara, İbn Hazm'a vermesidir. Eco’nun bu heyecanlı kültür yolculuğuna katılmak ve sonunda İbn Hazm'ın kusursuz demokratik yaklaşımını görmek isteyen herkese...


Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932, Alessandria ), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür. Takma ismi Dedalus'tur.
Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı,James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar. Yazarın ilk romanı Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi.
Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Özellikle Baudolino adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferi hakkındaki anlatılar sürükleyicidir.
Roland Barthes'tan sonra, "ayrıntıların anlamı" ya da "ayrıntıların sosyolojisi" adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından birisi olan Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de yayınlandı.
Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır.
Aldığı ödüller 
·         1981 Anghiari Ödülü
·         1981 Strega Ödülü
·         1981 Viareggio Ödülü
·         1982 MacLuhan Teleglobe Ödülü
·         1982 Medicis Ödülü
Kitapları
·         Gülün Adı (Can Yayınları, 1986)
·         Alımlama Göstergebilimi (Düzlem Yayınları, 1991)
·         Foucault Sarkacı (Can Yayınları, 1992)
·         Günlük Yaşam'dan Sanata (Adam Yayıncılık, 1993)
·         Önceki Günün Adası (Can Yayınları, 1995)
·         Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti (Can Yayınları, 1995)
·         Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı (Afa Yayınları, 1995)
·         Ortaçağı Düşlemek (Can Yayınları, 1996)
·         Yorum ve Aşırı Yorum (Can Yayınları, 1996)
·         Somon Balığıyla Yolculuk (Can Yayınları, 1997)
·         Yanlış Okumalar (Can Yayınları, 1997)
·         Beş Ahlak Yazısı (Can Yayınları, 1998)
·         Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik (Can Yayınları, 1998)
·         Açık Yapıt (Can Yayınları, 2001)
·         Zamanların Sonu Üstüne Söyleşiler (Yapı Kredi Yayınları, 2001)
·         Baudolino (Doğan Kitap, 2003)
·         İnanç ya da İnançsızlık (1001 Kitap, 2005)
·         Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi (Doğan Kitap, 2005)
·         Cecü'nün Yer Cüceleri (Yapı Kredi Yayınları, 2006)
·         Güzelliğin Tarihi (Doğan Kitap, 2006)
·         Çirkinliğin Tarihi (Doğan Kitap, 2009)
·         Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın (Umberto Eco ve Jean-Claude Carriere'in Sohbetleri) (Can Yayınları, 2010)
·         Prag Mezarlığı (Doğan Kitap, 2011)
(KAYNAK: VİKİPEDİ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder