4 Haziran 2010 Cuma

LEZZET DURAĞI GÜRCİSTAN

Gürcü mutfağının dünyaca meşhur olduğunu bilmeyen yoktur. Son yaptığımız Gürcistan gezimizde kenarından biraz dolaşıp öğrenmeye çalıştım.
Hemen belirtmeliyim ki üç günlük gezide bu mutfağın inceliklerini kavramaya imkan yok. Turistik restoranlarda yapılanların gerçek Gürcü mutfağını ne kadar yansıttığını da bilmeye olanak yok.Tifliste gittiğimiz restoranda meze çeşitleri olarak sunulan örneklerden yola çıkarsak neler sayabilirim. Bir türlü fasulyeli meze var. Daha çok barbunyaya benziyor. Üzerinde dilimlenmiş kuru soğanla servis yapıyorlar.
Taze yeşilliklerden roka ve maydonoz ve turpu ayırt edebildim. Ancak daha küçük yapraklı bilmediğim bir ot vardı. Peynirleri tuzsuz ve lezzetli. Ekmek olarak ince uzun pideler getirildi. Ancak sıcak ve taze değildi. Kırmızı havyar vardı. Tadı fena değildi. Rus salatası bildiğimiz tadında. Patlıcan kızartması da tanıdık mezelerdendi. Külah biçiminde yufkalar içinde ikram edilen peynirli bir meze de fena değildi.

Haçapuri daha önce de bahsettiğim gibi, ekmek ve peynir kelimelerinden oluşan bir isim. Bu peynirli börek neredeyse en meşhur yiyecek her sofrada ikram ediliyor. Sıcak servis yapılıyor. Oldukça güzel. Peyniri özel olarak tuzsuz yapılıyormuş

Etli yemekleri ana sıcak olarak gulaş biçiminde ve sebzeli olarak servis yapılıyor. Patates de eklenebiliyor. Ancak aşırı derece kişniş konulduğu için bu bahara alışık olmadığımdan yemekte zorlandım.
(Haçapuri)
Bir de yine çok meşhur Kinkali denen yemekleri var. Bir tür iri mantı biçiminde. Yine içindeki kıyması kişnişli olduğundan sevemedim
(Kinkali)
Borjomi
bir tür soda. Gürcistan’da çok meşhur ve bol. Tadı oldukça güzel. Tatmanızı tavsiye ederim.
Yemekte içki olarak şarap tercih ediliyor. Gürcistan’da 500’e yakın üzüm türü var deniyor. “Teliani” “Mukuzani” tanınmış şarap üzümleri ve markaları. Gittiğinizde bol bol içmenizi öneririm. Vodka da tercih edilen bir içecek ancak bol marka olmasına rağmen kısa tatilimizde tatma şansı bulamadım.
Farklı lezzetler ve damak tadları Gürcistan'da sizleri bekliyor.


3 yorum:

  1. Masadakiler çok hoş görünüyor:)Hele ki benim gibi okul sonrası eve aç gelen birileri var ise:)
    Yeni lezzetleri tatmayı seviyorum.
    Sadece mantı baya bir iri geldi bana:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. İştah açıcı hepsi de.Damak tadımıza uyar mı,tatmak lazım :) Kinkali'yi yapıyorum ben,kişniş az kullanıyorum varla yok arası.Güzel olduğu söyleniyor :)Gürcistan yemekleri çok yabancı gelmedi bana.Kuru soğan ayrıntısı özellikle.Teşekkürler paylaşım için.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili ezgilimelodi,
    Yabancı tatlar genellikle ilgimi çekiyor. Tatmayı da seviyorum. Mantı-Kinkali fazla kişnişli olduğu için hoşuma gitmedi.

    Sevgili Ebruli,
    Başta hepsi güzel ve ilgi çekici geliyor, ama o kadar işte... Biz alışmışız kendi tatlarımıza. Tatmak güzel sadece...

    YanıtlaSil