"Bana olağanüstü hususiyetler atfetmeyiniz. Doğumumdaki tek fevkaladelik Türk olarak dünyaya gelmemdir." (Mustafa Kemal ATATÜRK)
30 Haziran 2010 Çarşamba
HAZİRAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4
KİTABIN ADI : Hint-Avrupalıların İzinde “Dil, Arkeoloji ve Mit”
KİTABIN YAZARI : J. P. Mallory
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Müfide Günay
KİTABIN YAYINEVİ : Dost Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2002
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 315 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM : Bugün dünya üzerinde, Çinçe, Türkçe, Fin-Ugor dilleri ile Afrika lehçeleri dışında hemen her yere yayılmış bulunan Hint-Avrupa dilinin kökenini araştıran yazar, aynı konu ile uğraşan birçok akademisyenle hemfikir olduğu ya da ayrı düşündüğü konularda bizleri büyük bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.
Yazar, Hint-Avrupa dil kökeninin çıkış noktası olarak Hindistan’dan İngiltere’ye kadar devam eden yolculuğunda, değişik dillerdeki kelimelerin kökenlerinden hareket ederek bu halkların hangi coğrafyaları dolaşmış olabilecekleri üzerinde bir çok detaylı inceleme sunuyor.
Değişik yazarların, dilin arkaik kökeninden hareketle ilk bu dili konuşanların nerede yaşamış olabileceklerini tartıştıktan sonra, kendi düşündüğü Transkafkasya seçeneğini, Neolitik dönemin başlarından itibaren çıkan Tümülüs ve mezar buluntularından hareketle değerlendiriyor.
Kanımca Tarih ve Arkeoloji meraklılarının mutlaka okuması ve kitaplığında bulunması gereken çok önemli ve değerli bir kaynak.
Bahsettiğim konulara meraklı olmayanlara öneremeyeceğim.
Ancak türünün, Türkçemizde fazla benzerinin bulunmadığı, eşsiz bir kitap olduğunu belirtmeliyim.
(Kitabın orijinal baskısı)
1945 doğumlu J. P. Mallory Tarih konusunda öğretim üyesi olarak Occidental College -Kaliforniya'da çalışmaya başladı
1967 üç yıl süren ve Askeri Çavuş olarak ögrev yaptığı Amerikan ordusunda çalıştı. Daha sonra üniversiteye dönerek Hint-Avrupa dil çalışmaları kapsamında UCLA Üniversitesi’nde 1975 yılında doktorasını tamamladı.. 1977 başında Profesörlüğünü aldıktan sonra 1998’den itibaren tamamen Tarih öncesi dönem Arkeolojisine odaklandı. Neolitik ve Tunç Çağı Avrupası , Proto-Hint-Avrupalıların vatanı sorunu ve erken dönem İrlanda arkeolojisi başlıca araştırma konuları oldu.
Karşılaştırmalı araştırmalarıyla, döneme edebi dilsel ve arkeolojik kanıtlarla tarihsel çözümler getirme yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.
Halen İnsan Çalışmaları Enstitüsü’nün yayını olan ve editörlüğü yaptığı Hint-Avrupa Araştırmaları Dergisini yayınlamaktadır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Çok ilginç.Hiç bu tarz bir kitap okumamıştım.Okunacaklar listem her geçen gün kabarıyor,bunu da ekliyorum hemen.Teşekkürler.sevgilerimle..
YanıtlaSilSevgili Ebruli,
YanıtlaSilBenim gibi sürekli tarih okuyan birisi için kolay okunur bir kitap ama inşallah zorlanmzsınız Sevgiler