11 Haziran 2010 Cuma

İSPANYOL MERDİVENLERİ

Pek çok kişinin bildiği “İspanyol Merdivenleri” Roma’nın en meşhur yerlerinden biridir. Hatta buradaki yabancı turist sayısı her zaman İtalyanlardan fazladır. Sadece bu merdivenlere oturmak için Roma’ya gelenler olduğu dahi söyleniyor.

16. yüzyılda hacıların Vatikan'a kolayca ulaşmalarını sağlamak için kurulan meydan ve çevresindeki sokaklarda 18. yüzyıl boyunca aristokrat ingilizlerin ikamet ettiği otellerle çevriliydi. Günümüzde İspanyol Meydanı ile Via del Corso arasında kalan dar sokaklar kentin en şık ve pahalı mağazalarına ev sahipliği yapıyor. Meydan asıl ününü Francesco De Sanctis'in 1726'da yaptığı "İspanyol Merdivenleri" adıyla bilinen saksılar içinde rengârenk çiçeklerle süslü merdivenlere borçludur.
(Barcaccia Çeşmesi)
Meydanın ortasında Barcaccia (Eski Tekne) Çeşmesi bulunuyor. Buranın hemen ilerisinde. Bakire Meryem heykelini taşıyan bir Roma sütunu Colonna del'Immacolata bulunuyor.

Bu sütunu takip ettiğinizde Via di Propaganda Caddesi'nin üzerindeki Palazzo di Progaganda Fide'yi görürsünüz. Bu sarayın karşısında Sant'Andrea delle Fratte Kilisesi bulunuyor. Bu kilise asıl ününü yine usta Bernini'ye borçludur. Ustanın kilise için yaptığı melekleri mutlaka görmek gerekir. Bu kilise 17. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir.
(Arkada görünen Bakire Meryem heykelini taşıyan bir Roma sütunu Colonna del'Immacolata)
İspanyol merdivenlerinin tepesini süsleyen Trinita dei Monti Kilisesi'nin ön tarafındaki platformdan sabah saatlerinde Roma'yı tepeden izleyebilirsiniz. Özellikle günbatımını seyretmek için ideal bir yerdir.
(Arkada görünen Trinita dei Monti Kilisesi)

Meydanın hemen güneyinde uzanan Via Condotti Armani, Valentino, Versace gibi ünlü moda mağazaları bulunuyor. Yine bu sokağın başında 240 yıllık ünlü Caffe Greco var. Bu kahve 1760'ta Yunanlılar tarafından açıldı. Keats, Byron ve Goethe gibi yazarların da yolu bir zamanlar bu kahveye düşmüştür.
(Tam karşıdaki sokak Via del Corso'ya açılan Via Condotti caddesi)






4 yorum:

  1. Ben gittiğimde mevsimi değildi.Haziran'da çiçeklerle dolar taşar demişlerdi.Caffe Greco'da soluklanmıştım..Ne hoş görüntüler.Teşekkürler güzel paylaşımınız için.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. İtiraf ediyorum sizi kıskanıyorum harika yerlere gitmişsiniz ama bizimle bu güzellikleri paylaşmanızda bir o kadar güzel.

    YanıtlaSil
  3. En sevdiğim Avrupa kentlerinden birisidir Roma...Yaklaşık 12 yıl önce gerçekleştirdiğim ilk yurt dışı gezim İtalya turuydu. Ama elimde o yıllarda böyle şimdiki gibi digital fotoğraf makinaları ve kameram yoktu. 36 lık pozlarla 4-5 film harcamıştım ama nafile yeterli değildi hepsini görüntülemeye.Şimdi hepsi anılarımda kayıtlı kaldılar...yeniden gidebilmeyi çok isterim.(şimdilerde techizat var ama ne yazık ki zamanımız yok)bakalım kısmet!
    bu güzel paylaşımla bir an anılara doğru yol aldım...teşekkürler güzel paylaşımlarınız için...esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ebruli,
    Bizim gidişimiz çok uygun hava koşullarında ve çok zevkli idi. Oldukça uzun zaman geçirme fırsatımız oldu.

    Sevgili Dalgasesleri,
    Güzellikleri paylaşmak çok güzel. yorumunuza teşekkürler.

    Sevgili Esmir,
    Roma gerçekten etkileyici bir şehir. yıllar sonra bile fotoğraflar o günleri tekrar yaşatıyor. (Teknoloji güzel şey) Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil