15 Mart 2017 Çarşamba

“MUTLULUĞUN RESMİ” – DİANNE DENGEL

Bu kez çağdaş bir ressam karşımızda. Söz konusu resim ise Dianne Dengel’in bir çalışması. 1 Ocak 1939 yılında New York Rochester'da doğan ressam Türkiye’de Abidin Dino'nun yaptığı sanılan "mutluluğun resmi" adlı eseriyle tanınıyor. Resim Dengel’in “Home Sweet Home” isimli kart çalışmalarından biridir. Resimden çok 3D çalışması olarak kabul edilmektedir.  Dianne Dengel, resimlerini ‘Gülümsetmek için yapılan sanat’ olarak tanımlıyor. Fakir ama neşeli Sanatıyla tüm dünyaya mutluluk saçan bu kadın, özellikle ‘fakir ama mutlu’ insanları resmediyor. Çünkü kendisi de o insanlardanmış bir zamanlar.

Dianne, küçük yaşlardan bu yana resme ilgi duyan bir ressamdır. Ekonomik olanakları iyi olmayan bir ailede yetişir.

Dianne’ın sanata yatkınlığını tezgahtar olan annesi Mildred keşfetmiş. Ancak, resim yapması için kızına karton alacak parası yoktur.

O da mağazada satılan gömleklerin, düzgün durması için, içine yerleştirilen kartonları alıp eve getirir. Dianne bu kartonlara resim yapmaya koyulur. Ne çare ki boya ve fırça alacak paraları da yoktur. Biraz para biriktirip boya alırlar, ama bu kez fırça almaya güçleri yetmez. Ve Dianne parmaklarıyla resim yapmaya başlar. Dianne, 1940’ların magazin sayfalarındaki insan figürlerinden, onların stillerinden etkilenir. Annesiyle birlikte kasaba kasaba dolaşıp resimlerini satmaya başlar. Bir lokma yemek bulamadıklar zamanlar, soğukta kaldıkları zamanlar olur ama anne yılmaz. Kızına da “Durma, devam et” diye telkin eder. İnsanların yüzündeki çocuksu masumiyeti resmetmeye devam eden Dianne, 18 yaşına geldiğinde, daha çok para getiriyor diye portre resimleri çizmeye başlar. O döneme göre iyi de para kazanır.

Dianne, yaşının ilerlemesiyle sanatsal kabiliyetleri de gelişir ve Amerika'da konuşulur hale gelir.

Dianne Dengel’in yaptığı portrelerden birini, dönemin ünlü programcısı Fred Rogers görür. “Benim de portremi yap” der. Dianne televizyonda görününce de adı bütün ülkede duyulur. O günden beri yaşam sevgisiyle dolu olan ve mutlu olmak isteyen herkes, Dianne Dengel imzalı tablolardan alıyor artık. Bebek de yapıyor  ressam. Büyük boyutlarda... Herkesi mutlu görmek isteyen bir kadındır Dianne. Bu çabaya öylesine kaptırır ki kendini, kendi mutluluğunu önemsemez. “Evlenmeye ve aile kurmaya vakit olmadı” der bir söyleşide.

Gören her kişi de hayranlık uyandıran bu tablo çevremizde sık sık gördüğümüz tablolardan. Tablonun her köşesinde mutluluk teması işlenmektedir ve her detayda ekonomik imkanların mutluluğun asıl sebebi olmadığı anlatılmaktadır.

Dianne Dengel 2012 yılında vefat eder ve arkasından bir çok eser bırakır.

FAYDALANILAN KAYNAKLAR:


8 yorum:

  1. Bu resim insana derin bir huzur veriyor. Hani ne gam ne kasavet... Yani resime baktığım zaman hayatın doğal yoldan yaşanması gerektiğini hatırlıyorum. Dolayısıyla, erdem, değerler ve "ne için yaşıyoruz?" gibi soruları zihnimizde sorgulatan konularda esin kaynağı olan "mutluluk" tablosu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı bir yaşamın bu kadar güzel mutluluk tablolarına dönüşebilmesi ne kadar güzel.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil