21 Şubat 2013 Perşembe

SAİNT NAUM MANASTIRI

 Uzun zamandır değişik nedenlerden dolayı ara verdiğimiz Makedonya gezimize devam ediyoruz.
Ohrid şehrine çok yakın ve mutlaka görülmesi gereken mekanlardan birisi de Saint Naum Manastırı. Ohrid şehrinden Bitola (Manastır’a) doğru yola çıktığınızda göl kıyısında yaklaşık 30 kilometre kadar ötede yer alan Saint Naum Manastırı yine göl kıyısında. Aracınızı hemen girişte park ettikten sonra yaklaşık 200 metrelik bir yolu yürümek gerekiyor. Ancak bu yol sağlı sollu hediyelik eşya satıcıları ile dolu ama önerim bunları dönüşte dolaşmanız. Aksi halde Manastıra saatler sonra gidebilirsiniz. Aynı yol üzerinde Ohrid Gölü’ne dökülen Dirim nehri üzerinden de geçiyorsunuz. Fotoğraf için muhteşem anlar yakalamanız işten değil.



Manastır arazisinin bir bölümü halen otel olarak kullanılıyor. St. Naum ve St. Clement, Kiril alfabesini bulan, Slav birer aziz olan St. Kiril ve St. Metodius'un öğrencileriymiş. St. Kiril'in bulduğu Kiril alfabesini tüm Balkanlara yayanlar ise St. Naum ve St. Clementmiş. Ohrid, bu azizlerin yaşadığı dönemde Hristiyanlık açısından önemli bir merkez konumunda bulunuyormuş. St. Naum bu manastırı 16 y.y. sonunda inşa etmiş. Burada özellikle zihinsel problemi olan hastalara şifa dağıtıyormuş. Manastırın içinde bir de kilise var. St. Naum'un mezarı da bu kilisenin içinde.





Anlatılan rivayetlerden birisine göre, St. Naum'un mezarının üstüne kulağınızı dayadığınızda eğer iyi bir insansanız kalp atışını duyabiliyormuşsunuz. Deneyenlerin olup olmadığını bilemiyorum.  Manastırın girişindeki mozaik dikkati çekiyor.  " Before The Rain " filmi St. Naum manastırında çekilmiş.



 Aynı dönemde ve aynı havalide Anadolu Bektaşi Erenlerinden Sarı Saltuk’ta İslamiyeti ve Bektaşliği yaymaya çalıştığından Müslüman halk da burayı Sarı Saltuk türbesi olarak ziyaret ediyormuş.




 Manastır çıkışı dönerken alışverişten başınızı alabilirseniz, sahilde çok uygu fiyata tekne turlarına katılabilir ya da hava uygunsa göle girme olanağınızda var.

8 yorum:

  1. Ohrid'in Osmanlı hakimiyetindeyken adının ne olduğunu biliyor musunuz?
    Dedem oralardan Gölce diye bir yerden gelmiş. Ohrid olabilir mi diye araştırıyorum ama yazılı kaynaklarda bulamadım.

    Güzel bir gezi olmuş bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülin hanım,
      bildiğim kadarı ile Ohrid'in Türkçe söylenişi "Ohri" Ancak etrafından, özellikle Manastır çevresinde çok Türk köyü var. Bahsettiğiniz yeri orada yaşayan Türklere sormak gerekir. mutlaka bilirler. Gitmeniz için bir vesile olur. Sevgiler, saygılar.

      Sil
    2. Gitmek için bize aktardığınız güzellikler yeter de artar zaten Mehmet Bey.
      Açıklamanız için çok teşekkür ederim.
      Saygılar.

      Sil
    3. İlginize candan teşekkürler. saygılarımı sunuyorum.

      Sil
  2. Ohrinin eski ismi lihnidos Osmanlı döneminde de ohri olarak bilinirmiş

    YanıtlaSil