15 Şubat 2013 Cuma

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3


KİTABIN ADI
Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt İsyanları
KİTABIN YAZARI
Mehmet Perinçek
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
480 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 

Anadolu’da daha Osmanlı döneminde başlayan ve Cumhuriyet döneminde de süren Kürt isyanları, özellikle kuzey komşumuz tarafından her zaman büyük bir dikkatle izlenmiş, isyanlar konusunda değişik kesimlerden raporlar alınmış ve toplantılarda tartışılmıştır. 
Sovyetler Birliği’nin isyanlar konusundaki görüşü, Türkiye Cumhuriyeti’nin aldığı tüm önlemlerin meşru ve yasal olduğu yönünde. 
Değerli yazar tarafından son yüzyıldaki tüm Kürt isyanlarının seyri Sovyet kaynaklarında araştırılmış. Kitabın birinci bölümünde 1. Dünya Savaşı’ndaki isyanlar, daha sonra sırasıyla İstiklal savaşı yıllarındaki isyanlar, Şeyh Sait İsyanı, Ağrı ve Dersim İsyanları işlenmiş. Kitabın devamında 22 adet rapor ve yazının birebir Rusça’dan tercümeleri eklenmiş. Ekte görsel malzemelerde bulunmakta.
Kürt İsyanları’nın neden ve sonuçlarıyla etkilerini öğrenmek isteyenler için çok önemli ve değerli bir kaynak.

Mehmet Bora Perinçek, 19 Eylül 1978’de İstanbul’da doğdu. Faik Reşit Unat İlkokulu’nu ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Burs alarak Rusya Federasyonu’nda Nijni Novgorod’da 35 Nolu lisede okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak memuriyete başladı. 2005-2006 öğretim yılında Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü (Üniversitesi)’nde (MGİMO(U)) misafir araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2007-2008 yıllarında TC Dışişleri Bakanlığı’nın projesi çerçevesinde Rusya Federasyonu devlet arşivlerinde araştırmalar yaptı.
Sekiz senedir Rus-Sovyet devlet arşivlerinde “Türk-Sovyet İlişkileri” ve “Ermeni Meselesi” üzerine araştırmalar yapıyor. Bu konular üzerine birçok makalesi var. “Atatürk’ün Sovyetlerle Görüşmeleri/Sovyet Arşiv Belgeleri’yle”, “Boryan’ın Gözüyle Türk-Ermeni Çatışması”, “Rus Devlet Arşivlerinden 100 Belgede Ermeni Meselesi” ve “Avrasyacılık/Türkiye’deki Teori ve Pratiği” başlıklı dört kitabı yayımlandı. Ayrıca çalıştığı konular üzerine önemli kitapları yayıma hazırladı. Diğer taraftan güncel Türk dış politikası üzerine çalışmalar yapıyor.
Bu konular üzerine sempozyumlarda ve uluslararası konferanslarda tebliğler sundu, Türkiye’de ve yurtdışında konferanslar verdi. TRT’de ve özel televizyonlarda birçok programa katıldı. Rusça’dan Türkçe’ye çevirdiği kitap ve şiir yayımları da bulunuyor. Rusça, Almanca, İngilizce ve Osmanlıca (Eski Türkçe) biliyor.


5 yorum:

  1. Yanılmıyorsam Mehmet Perinçek ve ailesi şu anda Silivri'de tutuklu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız ama üretmeleri ve aydınlatmaları devam ediyor merak etmeyin!

      Sil
  2. tutuklu mu ? valla hayatını okurken bunca araştırma şu anki hükümet tarafından hoş karşılanmayabilir gibi şeyler geçirdim di içimden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeniz hanım, bu değerli insanlar hapiste bile üretkenliklerine devam ediyorlar, topluma katkı veriyorlar.

      Sil
  3. Şükür beyinler tutuklanmıyor

    YanıtlaSil