12 Şubat 2013 Salı

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI
Osmanlı’dan önce Anadolu (La Turquie pre-Ottoman)
KİTABIN YAZARI
Claude Cahen
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Erol Üyepazarcı
KİTABIN YAYINEVİ
Tarih Vakfı Yurt Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
4. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
362 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  (Birkaç dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 

Önemli bir tarih kitabı karşımızda.
11 ve 12. Yüzyıllar Anadolu’da çok önemli değişimler yaşandığı ve o değişimlerin bugüne kadar uzandığı yüzyıllardır. Bizans’ın, önce Müslüman Araplar karşısında gerilemesi ve sonra doğudan Türkler’in ve Batıdan Haçlıların gelmesiyle meydana gelen boğazlaşmalar, din savaşları, yağma ve arkasından Selçuklu iktidarında Moğol istilası hep bu 200 yıl içine sığmıştır.
Yazar özellikle 1071’den itibaren Anadolu’nun Türkleşmesini, Selçukluları ve Moğol idaresini ele alıyor. Kitap 3 bölüme ayrılmış.
Birinci bölüm Moğollar öncesi siyasi tarihi 1071-1203 arası özetliyor. İkinci bölümde Moğol öncesi toplum ve kurumlar işleniyor. Toprak bölüşümü, kentler, gayrımüslimlerin durumu, rütbeler ilginç inceleme ve irdeleme konuları, Türk öncesi Bizans etkileri işleniyor.
Üçüncü bölüm ise Moğol istilasını siyasi olaylar ve kültürel boyutta irdeliyor. Moğol sonrası ve Osmanlı öncesi beylikler dönemi ile sona eren kitap, Anadolu’nun bu çok önemli ancak o denli az işlenen konularına ışık tutması açısından ilginç ve tarihseverler açısından değerli bir kitap.
Claude Cahen (d. 1909, Paris - ö. 1991, Savigny-sur-Orge), Yakındoğu'nun ortaçağ tarihi üzerine araştırmalarıyla tanınan Fransız tarihçi.

Yüksek Öğretmen Okulu'nda (École Normale Supérieure) okudu. Daha sonra Doğu Dilleri Ulusal Okulu'nda (École nationale des langues orientales) tarih ve Yakındoğu dilleri öğrenimi gördü. 1936-37'deTürkiye'de araştırmalar yaptı, 1940'ta doktorasını tamamladı. 1945-59 arasında Strasbourg Üniversitesi'nde, 1959'dan 1967'ye değin Sorbonne Üniversitesi'nde İslam tarihi profesörü olarak çalıştı. 1945'te Sorbonne Schlumberger Ödülü'nü kazandı. 1967'de Michigan Üniversitesi'ne konuk profesör olarak çağrıldı.
Fransa'nın İslam tarihi ve Selçuklu Türk tarihi alanında yetiştirdiği büyük bir uzman olan Cahen, Yahudi bir aileden gelmesine rağmen laik düşünceli bir Fransız olduğunu İsrail devleti kurulduğu zaman yazdığı bir gazete makalesinde; "Yahudi tabiri benim için hiçbir şey ifade etmiyor" cümlesiyle belirtmiştir.
Cahen özellikle Haçlılar, İslam tarihi ve İslam ekonomisi tarihi konularında araştırmalar yaptı. La Revue Historique, Le Moyen Age, Arabica, Journal Asiatique, Bulletin de l'Institut Français d'Etudes Orientales de Damas gibi süreli yayınlarda makaleler yayımlamıştır.
·         La régime féodal de l'Italie Normande (1940; Norman İtalyası'nın Feodal Rejimi)
·         La Syrie de Nord au temps des Croisades (1940; Haçlılar Zamanında Kuzey Suriye)
·         Preottoman Turkey (1968; Osmanlılardan Önce Anadolu'da Türkler, 1979, 1984; Osmanlılardan Önce Anadolu, 2000)
·         l'Islam. Des origines au debut de l'Empire Ottoman (1970; İslamiyet. "Doğuşundan Osmanlı Devletinin Kuruluşuna Kadar", 1990)
·         Turchobyzantina et Oriens Christianus (1974)
Cahen ayrıca Jean Sauvaget'nin L'Introduction à l'histoire de l'orient Musulman (1961; Müslüman Doğu'nun Tarihine Giriş) adlı yapıtını yayıma hazırlamıştı



4 yorum:

  1. Biz orta asyada'dan gelmeden önce bu topraklarda kürtler var mıydı ? ve onlar bize medeniyet öğretti mi ? bu sorularıma cevap olabilecek bir kaynak arıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce tanıtımını yaptığım Gökçe Fırat'ın "Türk Yurdu Anadolu" kitabında önemli bilgiler var. Pek çok sorunuzu cevaplayabilir. Sevgiler.

      Sil
  2. Biraz araştırdım en kısa zamanda alıp okumak istiyorum. Çünki bizler buraya gelmeden önce buranın sahibi olduklarını, kendi kızlarına! tecavüz edip töre diye öldüren! bir toplum olarak bize medeniyet öğrettiklerini iddia eden bazı kişilere karşı bilinçlenmek lazım, tutarlı cevaplar vermek lazım..teşekkürler

    YanıtlaSil