1 Haziran 2012 Cuma

MARDİN ARKEOLOJİ MÜZESİ

(Grubumuzu karşılamak ve hoşgeldin demek üzere Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Hakan Dündar bizlerle müze bahçesinde buluştu)
Mardin Merkezinde 1. Cadde üzerinde, Cumhuriyet Alanı Atatürk heykeli yanındadır. Binanın doğu tarafına bitişik olan Meryem Ana Kilisesi'nin müzeye bakan kapalı portalindeki kitabeye göre bina, 1895 yılında Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından Süryani katolik patrikhanesi olarak yaptırılmıştır.

Anlatılan tarihçesine göre daha sonraları askeri garnizon, M.S.P. İl teşkilatı, kooperatif binası, sağlık ocağı ve polis karakolu olarak kullanılmıştır.
Binayı Süryani Katolik Vakfı'ndan satın alan Kültür Bakanlığı 1988 yılında bunu restore ettirmiş ve 1995 yılında da bina müze olarak hizmete açılmış. Bu tarihten önce eski müze Artuklu sultanlarından Sultan İsa tarafından, 14. yüzyıl başlarında yaptırılan Zinciriye Medresesinde faaliyet gösteriyormuş.

Müze binası, kesme kalker taşından yapılmış. İç ve dıştaki tonoz, kemer, korkuluk ve sütun başlıklarında güzel ve eşsiz süslemeler var.
Müze, 2. Resimden de anlaşılacağı gibi üç katlı:

Birinci katta; danışma yeri, konferans, sergi ve dinlenme salonları,
İkinci katta; etnografya sergi salonu, kütüphane ve eser depoları;

Üçüncü katta ise Girnavaz Höyük kazısında çıkarılan kimi eserlerle, satın alınarak müzeye kazandırılan arkeolojik eserlerin sergilendiği salonlar ve idari bölümler yer almaktadır.

Müzedeki eserler; M.Ö. 4000'den, M.Ö. 7. yüzyıla kadar olan döneme ait eserler. Arkeolojik salonlarda Eski Tunç, Asur, Urartu, Grek, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Artuklular ve Osmanlı devirlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, keramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller sergilenmektedir. 40 haramiler hazinesi denen paralardan oluşan hazine yakın zamanda soyulmuş ve birkaç sikke çalınmış. Savcı beyin dediğine göre suçlular yakalanmış ama henüz sikkeler elde edilememiş. Girnavaz höyükten çıkarılan parçalar arasında resimde de göreceğiniz gibi halen belirlenen en eski tapu örneği de buluntular arasında çıkarılmış.




(En eski tapu tabir edilen tablet)

Etnografya salonunda ise Mardin ve çevresine, bilhassa Midyat İlçesi'ne özgü gümüş işlemeciliğinin seçkin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmekte.

Müze, Pazartesi günleri dışında her gün açık.

6 yorum:

  1. You reallу make it seem so easy ωіth youг presentatіon but
    ӏ find this matter to be аctually
    something whiсh I think Ι would nеver
    undеrstand. It seems too complex and extremely broaԁ for mе.

    I am looking fοrward for yоur next post, I will try to get
    the hang of it!

    mу ѕite: t c carter wedding music

    YanıtlaSil
  2. If yοu ԁesiгe to obtain а
    goοԁ deаl fгοm thіs artiсle then you
    havе to аρply thеѕе ѕtгategіes to уοur ωon websitе.


    Fеel free to ѕuгf to mу ωеbsite :
    : seopressor version5

    YanıtlaSil
  3. I take pleasure in, lead to I discovered eхactly what I used
    tο be haνing a lοok for. You have еnded mу four day lеngthy hunt!
    God Bless you man. Have a gгеat day. Bye

    Нere іѕ my web pagе - SEOPressor V5

    YanıtlaSil
  4. Hеy there, You haνe done an increԁiblе job.
    I will certainly ԁigg it and ρersonаlly suggеst to mу frіеnԁs.
    Ι'm confident they'll be benefiteԁ fгom this ωеb sitе.


    Hеre іs mу sitе :: SEOPressor

    YanıtlaSil
  5. Yayın başlığını okuyunca heyecanla tıkladım. Mardin'de Dara Antik Kenti olduğunu biliyorum. Oradan çıkarılan eserler sergileniyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı ana başlıklarına yazmadığım için şimdi hatırlamıyorum. Ancak Dara Antik Kentini bir başka yazımda tanıtmıştım, oraya bakabilirsiniz.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil