5 Haziran 2012 Salı

SAKIP SABANCI MARDİN KENT MÜZESİ

Mardin şehir merkezinde, önceleri Süvari Kışlası olarak; sonra Vergi Dairesi Binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen 2 katlı koruma altındaki bina Sabancı Vakfı tarafından restore ettirilerek müze ve sanat galerisine dönüştürülmüş.
Şehir merkezinde bulunan tarihi yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine üst katta yer alacak olan müzeye “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” adı verilmiş. Alt katta yapılan galeriye ise Sabancı Vakfı ile birlikte Dilek Sabancı da maddi destek sağladığı için “Dilek Sabancı Sanat Galerisi” adı verilerek 1 Ekim 2009 tarihinde yapılan açılış töreniyle halkın hizmetine sunulmuş.
Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin, birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır. (Bilinen kültürlerin sayısı 26) Tarihi, turistik, mimari ve görsel değerleriyle dünyanın sayılı sit kentlerinden  olan Mardin ilinde, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, Mardin’in asırlardır biriktirilmiş tarihi kültürünün tanıtımına önemli bir katkı sağlamakta, yardımcı olmaktadır. (Halen sevgili Ankara’mızın bu anlamda bir kent müzesi olmadığını hatırlamak üzücü oluyor.) Kent Müzesi olarak düzenlenen mekan, ince uzun yapısıyla doğrusal bir yürüme aksında değerlendirilmiş, “sergileme” birimlerinden oluşmuş.

Tasarımda ana ilke, yapının çapraz tonozlarla örtülmüş mekansal bütünlüğünün algılanabildiği bir sergileme düzeninin kurulmasına yönelik oluşturulmuş. Kent kimliğinin özgün özelliklerinin farklı boyutlarda izlenebildiği sergileme ünitelerine ek olarak, yapıdaki mevcut nişler de “el sanatları” ürünlerinin yansıtılacağı birimler olarak düşünülmüş. Resimlerden de görüleceği üzere oldukça özgün ve görsel yönü ağır basan ürünler sergilenmekte.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder