Persler döneminde imparator Darius tarafından, Anadolu’ya giden ordular için bir garnizon kenti olarak planlanmış.
Kentin hemen girişinde kaya mezarları ile nekropolis alanı halen kazı aşamasında. Yerel rehberlerden verilen bilgiye göre halen kaya mezarların yanındaki asıl zemine inilememiş. Kazıldığı takdirde çok daha derinlere inilmesi planlanıyor.
Üst katmanlarda genellikle soyluların mezarları var. Yan yana aile mezarları ile topluca gömülen asker mezarları da bulunmuş.
(Yerel rehberimiz; Sultan. Yedi kızkardeşin sonuncusu. Kendinden sonra bir oğlan kardeşi doğmuş. sorunlar çözümlenmiş gibi)
Köyün ters istikametinde yaklaşık 20 metrelik merdivenlerle inilen çok büyük bir hazire ortaya çıkarılmış. Zamanında tam olarak ne amaçla kullanıldığı belirlenememekle birlikte köyün dışındaki su kanallarında bekletilerek içilecek hale gelen suların depolandığı bir hazne kabul ediliyor. Halen inilen zeminin asıl zemin olmadığı düşünülüyor.
Köyün diğer yamacında da su havuzları yer almakta yan yana havuzlamalarla kentin temiz su ihtiyacı için yapılmış bekletme havuzları bugün dahi ihtişamından bir şey kaybetmemiş.
Zaman sıkışıklığından kentin diğer buluntularını gezemedik. Ancak zaman içerisinde kazılar sonucunda halen var olan köyün tamamen boşaltılması ve Dara’nın “Ephesus” gibi çok büyük bir turizm noktası haline gelmesi mümkün görünüyor.
Bölgeye yolunuz düşerse gezmenizi öneririm.
Bilgehan'cığım, benim yolum oralara düşse dahi, senin anlattığın gibi, resimlerle göze hitap ettiğin gibi anlatamam. Çünklü en azından yer altı mağaralarına, su sarnıçlarına girmem. Bu nedenle eksiğim. Sen anlat ben ve benim gibiler bilgilensin. Ayağına ve kalemine sağlık. Hoşca kalın.
YanıtlaSilmuhteşem...
YanıtlaSilSevgili Burhan hocam,
YanıtlaSilbeğenmenize sevindim. Sevgi ve saygıyla
Sevgili Arda.
YanıtlaSilTeşekkürler ve sevgiler.