7 Haziran 2012 Perşembe

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1


KİTABIN ADI : Ulya - Ege’nin kıyısında

KİTABIN YAZARI : Ahmet Yorulmaz
KİTABIN ÇEVİRMENİ -
KİTABIN YAYINEVİ : Kırmızıkedi Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 140 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ:  8/10

YORUM:
Daha önceleri oldukça az olan ve son dönemde birçok yayınla sayısı artan , mübadele dönemine ilişkin kitaplardan biri, bir kısa roman. Girit’te yaşayan Rum kökenli Ulya’nın geriye dönüşlerle anlatılan hikayesi. Döneme ilişkin bazı bilinmeyen/az bilinen notlarla zenginleştirilen öyküde ilk kocası Rum Minas’tan sonra sırasıyla Ali Usta ve Manav Osman’la evlendikten sonra, tümünün kaçıp gitmesiyle 3 kocadan dul kalan Ulya son kocası ve aşkı Berber Hüseyin’le yaptığı evlilik sırasında çıkan mübadele ile Türkiye’ye gelir ve değişik bir yaşama adım atar.
Mübadelenin daha çok fon olarak kullanıldığı romanda Ulya’nın yaşamı ve aşkları ön planda. Yine de pek çok sudan kitaba göre, tarihimizden esintiler taşıyan ve Türk ve Rum insanının birlikte yaşamı, ortak kaderleri üzerine kısa bir bakış atmaya değer.

Ahmet Yorulmaz (Ayvalık 1932 -), Türk gazeteci, yazar ve çevirmen.

İzmir, İstanbul ve Ayvalık'ta gazetecilik yaptı. Edebi yaşamına Çağdaş Yunan Edebiyatı çevirileriyle başladı. Önce kısa hikâye ve şiir, sonrasında çocuk kitapları ve roman çevirileri yaptı. Ayvalık'ta, ancak sekiz ay yaşatabildiği bir gazete çıkardı. 1963'te Geylan Kitabevi'ni kurdu. 33 yıl aralıksız kitapçılık yaptıktan sonra, yazabilmek ve çevirebilmek amacıyla emekli oldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder