26 Haziran 2012 Salı

DİYARBAKIR ATATÜRK KÖŞKÜ

Mardin gezimizin son günü dönüşümüzü uygun saat verdiği için Diyarbakır havaalanından yapacağımız için öğle yemeğinden sonra Diyarbakır’a doğru yola çıktık. Zamanımız oldukça kısıtlı olduğu için belli birkaç noktayı görebileceğiz. Bunlardan ilki Atatürk köşkü.
Şehir merkezine 5 km uzaklıkta olup, eski Mardin yolu üzerinde olan bu köşke, Gazi veya Seman Köşkü de denmektedir.
15. yy.da inşa ettirilmiş olan yapı Akkoyunlu mimarisinin tipik özelliklerini taşımaktadır. Yapı iki katlı olup, doğu-batı uzantılı ve dikdörtgen bir plana sahiptir. Yapıda bir sıra bazalt taş, bir sıra da beyaz kireç taşı kullanılmıştır.
Alt katında “çay odası” olarak adlandırılan bir oda, selsebilli eyvan ve mutfak bulunmaktadır. Selsebilli eyvanın üst örtüsü, beşik tonozdur, yuvarlak kemerli selsebilli zemin ise mermerden yapılmıştır. Buradan akan su, dikdörtgen bir havuza, oradan da kapalı bir kanalla avludaki büyük havuza dökülmektedir. (blogda Kasımiye Medresesi yazımızın okuyanlar hatırlayacaklar, bir benzeri de orada idi. Havuzun özelliklerini orada anlatmıştım.)
İkinci katta, bir oda ve bir teras bulunmaktadır. Günümüzde Atatürk’e ait eşyaların sergilendiği bir müze olarak kullanılmaktadır.  
Atatürk 5 Mart 1917 yılında Ordu Komutanlığına atanınca, 13 Martta Diyarbakır'a gelmiştir. Silvan da bulunan 16. Kolordu karargah komutunlığı 2. Ordu karargahını oluşturmak üzere Diyarbakır'a alındı. Karargah binası İçkalede bulunan ve halen Atatürk Müzesi olarak faaliyet gösteren yapıya taşınmıştır.

Bir süre Kavvası Sağır sokakta bulunan Hacı Sinan Özbostancı'ya ait evde ikamet eden Atatürk daha sonra Mardin Kapı dışında yer alan Seman Köşkünü ikamet olarak kullandı.

Daha sonra 1937 yılında Belediyece satın alınan bu köşk restorasyonu ve onarımı yapılarak Atatürk Köşkü adıyla hizmete sunulmuştur.

Atatürk Köşkü Atatürk'ün Ölümünün 100. yılı sebebiyle 1981 yılından yeniden onartılmış, bahçesi ve çevresi düzenlenerek bu günkü şeklini almıştır. Ayrıca çevre düzenlemesi yapılan bu alandaki kafe ve restaurantlar, yaz sıcağından kaçıp, güzel bir manzara eşliğinde serinlemek ve eğlenmek isteyenlerin uğrak mekanlarından biri olmuş.

2 yorum:

  1. fotolar çok hoş. TEşekkürler.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com
    http://www.facebook.com/harikadekorasyon

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yeniden bloga beklerim. Saygılar, sevgiler.

      Sil