13 Ocak 2012 Cuma

YAŞASIN BİLİM !

Motor nöron hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan, yakında 70 yaşına basacak olan Cambridge Üniversitesi profesörü ünlü fizikçi Stephen Hawking, 21 yaşında yakalandığı hastalık nedeniyle iletişim kurabilmek adına sadece yanağını hareket ettirebiliyor, dış dünyayla tüm ilişkisi ise teknolojik sandalyesi aracılığıyla gerçekleşiyor.

Geçen yılın Mayıs ayında Guardian gazetesine verdiği özel röportajdan bazı satır başları;

 -“Cennet, ölümden korkan insanlar için bir peri masalından ibarettir.”
-“İnsan beyninin ölümünün gerçekleştiği noktanın ötesinde hiçbir şey yoktur.”

-“Son 49 yıldır, erken gelecek bir ölümün beklentisiyle yaşadım. Ölümden korkmuyorum ancak ölmek için acelem yok. İlk önce yapmak istediğim birçok şey var.”
- “Tanrı doğanın kuralları ile tanımlanır. Ancak, çoğu insan tanrıyı bu şekilde algılamıyor.
Kendisiyle kişisel ilişki kurabilmek için insan gibi bir oluşum yarattılar. Evrenin muazzam derecedeki büyüklüğü içinde tesadüfen meydana gelmiş önemsiz olan insan yaşamına baktığınızda böyle bir şeyin hiç de mümkün olmadığı belli oluyor.”


- “Otoriteye dayalı olan din ile fikir ve akla dayalı olan bilim arasında temel bir farklılık var.
Bilim kazanacaktır, çünkü bilim başarılıdır.”

Hawking, evren konusunda yeryüzündeki hemen herkesten daha çok şey biliyor.  Hawking, geçtiğimiz yılın sonbaharına dek Cambridge Üniversitesi’nde daha önce “fiziğin babası” Isaac Newton’ın da yapmış olduğu “Lucasian” profesörlüğü yapıyordu.

Hawking 30 yıl süren bu görevi sırasında öğrencilerine evrene yeni ve farklı açılardan bakmayı öğretti. Aynı zamanda da yazdığı birçok kitap ve nadiren de olsa yaptığı konuşmalarla kamuoyuna anlaşılması güç olan kuramsal fiziği anlayabilmeleri için yol gösterdi.

Dünya Bilim Festivali’nde Hawking hakkında bir konuşma yapan fizikçi Kip Thorn, “Stephen, bizim evreni anlamamıza çok büyük bir katkıda bulunmuştur, özellikle de evrendeki zaman sıçraması ve uzay sıçraması, kara delikler ve evrenin başlangıç noktası konularında” dedi.

Hawking’in en çok bilinen kitabı “Zamanın kısa bir tarihi” (A Brief History of Time) 9 milyondan fazla satarak uluslararası “best-seller” oldu.



*Bu büyük insanı, bu kadar büyük zorluklar içinde de olsa 49 yıldır yaşatarak insanlığı aydınlatmasını sağlayan büyük güce şükürler olsun! YAŞASIN BİLİM!”*

1 yorum: