24 Ocak 2012 Salı

Voskresenia Khristova Kilisesi – Saint Petersburg

Saint Petersburg, bir kanallar ve adalar şehri. Sayısız kanallarla birbirine bağlı. Kanalların değişik isimleri var. Çok fazla ezberlenmesinin da bir anlamı yok. Şehirde çok sayıda turizm bürosunda çok kolayca çözülebilecek turistik şehir haritaları mevcut. Yalnız daha önce de bahsettiğim gibi Kiril alfabesi az çok çözmek gerekiyor.


Voskresenia Khristova Kilisesi çar 2. Aleksandr anısına oğlu 3. Aleksandr tarafından yaptırılmış. Daha doğrusu başlanmış ama artan maliyetler kilisenin yapımını 24 yıla sarkıtınca çar 2. Nikolay döneminde tamamlanabilmiş. (1883-1907)

Yapım sırasında çar 3. Aleksandr’ın bir suikast sonucu öldürülmesi üzerine binanın dışında kırmızı renk, kan ile benzerlik kurularak bolca kullanılmış.

İçindeki dini betimlemelerin büyük bir kısmı mozaik olan kilise soğan kubbeli çatısı ile Kremlin’i çok andırmakta.

Griobedov kanalının hemen yakınında yer alan kilisenin yeri, çar 2. Aleksandr’ın öldürüldüğü yer olarak seçilmişse de kanal sebebiyle temellerinin oldukça zayıfladığı belirtiliyor.

Devrimden sonra yağma ve hasar gören kilise 1930’da tamamen kapatılmış. 1997’de restorasyon sonrası sadece müze olarak hizmet vermekte.

Mükemmel dış ve iç süslemeleri nedeniyle Saint Petersburg’da mutlaka görülmesi gereken mekanlardan birisi.


2 yorum: