26 Mayıs 2017 Cuma

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5

 
KİTABIN ADI
Osmanlı’da Oğlancılık
KİTABIN YAZARI

Rıza Zelyut

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Kaynak Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
259 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10

 

İç karartıcı, ne yazık ki çeşitli sebeplerle çok güncel ve tarihini bilmeyenlere şok geçirtecek bir kitap karşınızda.
Kitapta çok yerde vurgulandığı üzere, Eski Türk toplumlarında, kadın erkek arasında kaç göç olmadığı için ve kadının toplumdaki yerinin yüksek olması nedeniyle var olmayan, (elbette bedensel ve psikiyatristik olaylar istisna olmak üzere) ancak Türklerin Müslüman olmasıyla başlayan, kadının yok sayılarak sokaktan eve çekilmesi ve toplumsal etkinliklerde yer alamaması sebebiyle tümüyle erkek olan sosyal çevrelerde cinsel iştahın erkek çocuklara yönelmesiyle doğan oğlancılık Osmanlı’da doruğa varır.
Sayın Zelyut’un doğrudan Osmanlı dönemi yazar ve şairlerden yaptığı alıntılar acı gerçeği ortaya koyuyor. “Acemi Oğlan”, “İç Oğlanı”, “hamam oğlanı”, “tavşan oğlan” gibi isimlendirmeler ve oğlancılığı çeşitleri ayrıntılarıyla kitapta yer alıyor.
Sayın Zelyut, cumhuriyet ile adeta son verilen oğlancılığın yeniden gericiliği boy vermesi ve Osmanlı özentisinin artarak kadının eve kapatılmaya başlanmasıyla ortaya çıkmaya başladığının altını çizerek toplum olarak yol ayrımında olduğumuzu vurguluyor.
Bu ibret kitabının mutlaka okunması gerekir…

4 yorum:

  1. Ne yazık ki bir kitap düşünün ki insanın yüzü kızararak okunsun... vallahi utanarak, yüzüm kızararak okuduğum bir kitap! Hele edebiyat derslerinden tanıdığımız şairler... Evet, her Türk vatandaşının okuması gereken bir kitap. Özellikle Cumhuriyetimizin aydınlığını derinden hissetmek isteyenlere. Saygılarımla, Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halkımızın artık gerçeklere gözlerini kapatmaması gerekiyor. Gerçeği bilmek ve içimize sindirmek önemli. Değindiğiniz gibi doğruları ne kadar bilirsek cumhuriyete ve Atatürk'e o kadar sarılmak gerekiyor.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Rıza Zelyut iyi gerçek bir araştırmacı. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Tarafsız, ilkeli araştırmacılara ve eserlere rağbetin azaldığı bir dönemde hem de.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir kitap, daha çok insanın okuması ve gerçekleri öğrenmesi gerekiyor.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil