15 Mayıs 2017 Pazartesi

MALCOLM T. LİEPKE

Çağdaş Amerikan ressamlarından Malcolm Liepke 1953'te doğdu ve Minneapolis'de yaşamını sürdürdü.
Liepke'nin, eserlerinin doruk noktası seçtiği ortamı ustaca kullanmasından kaynaklanıyor. Usta ressamlar  Singer Sargent, Whistler ve Degas gibi,  desenlerinde kullandığı  canlı renklerin yanı sıra sürekli gelişen paleti Liepke'nin benzersiz kimliğini çağdaş bir ressam olarak öne çıkarıyor. 
Resimlerinin çoğunda teması kadın olan Liepke, özellikle göz, dudaklar ve bakışları ön plana çıkarır. Eserlerinde figür temel olan sanatçı; “Vermek istediğim duygular, gerçeği, dolayısıyla bizi daha az yalnız ve daha insan kılacak. Herkes kendi dünyasında yaşıyor ama duygular ne kadar kişisel olursa o kadar fazla insana ulaşıyor ” diyor.
Liepke, çevresindeki insanları fotoğrafladığını, gözüne çarpan fikirleri önce çizim olarak çalıştığını, bunları zaman zaman stüdyosunda duvara astığını, pozları seçtiği model üzerinde denediğini ifade ediyor. Eskizlerinde defalarca saç, kıyafet gibi değişiklikler yapmakla birlikte bireyin özgün özelliklerini bozmadığını aksi halde resimlerin karikatüre dönüşeceğinin altını çiziyor.
Zaman zaman 20-30 kadar resim üzerinde dönüşümlü çalışabildiğini, Sargent ve Velazquez’den etkilendiğini saklamayan sanatçı 1970 li yıllarda Madrid’de Prado Müzesi’nde Velasquez’in çalışmalarını derinlemesine incelediğini, çağdaş 21. Yüzyıl sanatının detaylarında 17. Yüzyılın “tecrit” ve “kararsızlık” gibi temalarını kullanmaya çalıştığını ifade ediyor.
Liepke'nin resimlerinde çoğunlukla güzellik ön planda. Eserlerinde sürekli  insan doğasının çeşitli alanlarını araştırmayı sürdürüyor. Bir ifadeyle biçimlendirilen şehvet, tutkulu bir kucaklaşma, kadınlık ve kadınsı özelliklerin ustaca kullanılması  asli temaları arasında.  Liepke çalışmalarında, konu ile izleyici arasındaki etkileşimi ısrarla araştırmayı sürdürüyor. Cazip bir görünüm, izleyiciyi yakalayan delici bir şehvet dolu bakışlara dönüşebiliyor. 
Liepke’nin eserleri  dünya çapında önde gelen koleksiyonlarda yer alıyor, çok sayıda tablosuyla başarılarına devam ediyor. 

2 yorum:

  1. Vurucu bir başarıyla santaçı, sizinde yazdığınız gibi "duygular"ı yansıtmak istemesiyle eserleri, evrensel bir insancıllık taşımaktadır... Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağdaş dönemde en beğendiğim ressamlar arasında yer alıyor. Pinterest sayfamda özel bir yeri var.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil