12 Temmuz 2013 Cuma

UZUNGÖL

Gezimizin ikinci gününde çay fabrikası ziyaretimizden sonra, öğle yemeğini de yiyeceğimiz Uzungöl’e hareket ettik. Uzungöl, Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Çevrenin yeşilliği ve doğallığı turizm girişimleri kıpırdatmış ve oldukça yatırım yapılan bir yer haline gelmekte. Belde adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor. Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş. . Göl Alüvyon set gölü olarak tanımlanmakta.
Uzungöl, Trabzon'a 99 km, Çaykara'ya ise 19 km uzaklıkta. Çevresinde Türkiye'nin yağmur ormanlarının bulunduğu, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları yer almakta. Bol yağış ve nisbi ılıman iklimi sayesinde yılın her mevsimi de doğa yeşil kalmakta. Demirkapı ve Soğanlı dağlarında tesbit edilmiş 60'tan fazla endemik bitki bulunduğu ve yaban hayatının da çeşitlilik açısında oldukça zengin olduğu söyleniyor. Uzungöl Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahip.
Anlatımlara göre son zamanlarda Uzungöl çevresinde yapılan çevre tahribatı giderek artmakta. Özellikle gölün çevresine yapılan stabilize yolun, gölün kaynaklanan su taşkınlarından etkilenmemesi amacıyla yapılan beton istinat duvarı, tam anlamıyla Uzungöl de ekolojik bir felaketin yaşanmasına neden olmuş. Gölün doğal ve ekolojik yapısını alt üst eden beton bariyerlerin kaldırılması ve gölün eski doğal görünümüne kavuşturulması için çok sayıda çevreci sivil toplum örgütünün çabaları halen sürmekte.
Öğle yemeğini yediğimiz ve gölün alabalığını da tatma şansını bulduğumuz İnan Kardeşler Oteli’nin bahçesinde, doğadan temin edilmiş ve şekil verilmiş çok sayıda ağaç kökünden küçük çaplı bir müze oluşturulmuş.








(Bu yazımın yayınlanmasından yıllar sonra otel yetkililerinden Sayın Murat Ulusoy otelleri hakkındaki tanıtımım sebebiyle teşekkür edip otellerinin web sitesinin bu sütunlarda yayınlanmasını rica etti. Yolu bir şekilde Uzungöl'e düşecek gezginlerin yararlanacağı düşüncesiyle adresi yayınlıyorum;
 https://inankardeslerotel.com
Umuyorum gezginlere faydalı olacağı gibi Sayın Ulusoy'un da bu yazıma atıf yaparak gelecek misafirlerine güzel jestleri olacaktır. 24.10.2018)


Yemek ve gezimizin tamamlanmasından sonra akşam kalacağımız Ridos Termal Otel’e doğru yola çıktık.

12 yorum:

  1. Merhaba,
    Blogunuz ilgimi çekti ve takibe aldım. Ben de beklerim ayrıca kitap çekilişime de davet ediyorum... http://www.hanhildem.blogspot.com/2013/07/ilk-cekilisime-davetlisiniz.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldiniz, saygı ve sevgiler sunuyorum. İlgilendiğiniz konularda değerli yorumlarınızı bekliyorum.

      Sil
  2. Uzungöl'ü görme fırsatım oldu. Çok etkilenmiştim. Öylesine muhteşem bir doğa parçasını korumamak insanlığa sığmaz. Ama olmaz, mahvetmesek olmaz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, insanı oldukça etkileyen bir yer. Fakat ne yazık ki her yerde yaptığımız gibi, kısa yoldan talan metoduyla çalışıyoruz. böyle giderse birkaç 10 yılda niteliksiz bir yer olacak.

      Sil
  3. Güzel bir Karadeniz Havası aldık sayenizde, güzel bir paylaşım olmuş, teşekkürler ellerinize sağlık..
    Özellikle Doğu Karadeniz bölgelerinde bulunan akarsular üzerindeki baraj ve hes baskıları çok fazla ve çok da uzak olmayan bir zamanda hem akarsular hem akarsuda yaşayan canlılar yok olacak maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza candan teşekkürler. Sevgi ve saygılar. Ne yazık ki doğu Karadeniz HES'lerin baskısı altında. Yakında doğal değerlerinden çok şeyler yitirecek. Umarım hala bazı şeyler için geçmiş kalmış olmayız.

      Sil
  4. Merhabalar.

    İlk fotoğraflarını gördüğüm de ne kadar güzel, şirin ve eşsiz bir yer olduğunu fark etmiştim. Gerçekten bir doğa harikası, güzelliğini ve eşsizliğini tarif etmek mümkün değil.

    Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuza candan teşekkürler. Güzel ülkemizin dört bir köşesinden güzellikler sayfalarımızda yer bulmaya devam edecek. saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

      Sil
  5. Burası trabzona ne kadar uzaklıkta? trabzona uçakla gidip hafta sonu gezmeyi düşünüyoruz ilk gün sümela 2.günde burası şehir içinden ulaşım nasıl oluyor acaba? bilen varsa yorum yapmalarını isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplam 97 kilometre. Yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar bir zamanınızı alır. (Araç kiralamanız süre yönünden yardımcı olur)
      Trabzon merkezinden Sümela yaklaşık 47 kilometre bu da tahminen 1 saat sürüyor. (Yalnız manastıra ayrıca dolmuşa bineceğiniz için ayrıca vakit harcanacak)
      Her ikisi aynı güne sığar. Ancak şehir içi bir başka güne kalır.

      Sil
  6. uzungöl hakkında en detaylı bilgiler için sayfamızı takip ediniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize teşekkürler. Umarım ilgilenenlere faydalı olacaktır.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil