15 Temmuz 2013 Pazartesi

PSİKOLOJİK HAREKAT

101 TL’den 15 TL’ye iniş PSİKOLOJİK HAREKATTIR. 
Sürücü Belgeleri değişecek, 101 TL Değerli Kâğıt parası alınacak haberi çıkarıldı. Kamuoyunun tepkisi beklendi. Ustaca bir zamanlamanın ardından müjde verildi;
“Vatandaş 101 TL yerine 15 TL ödeyecek….”
Şimdi kamuoyu mutlu.
“Yaşasın, 86 TL birden düştüler. Milletini düşünen hükümet budur işte” diyenlerin mutluluk çığlıkları dalga dalga Türkiye’ye yayıldı. “Sosyal Medyadan kampanya yaptık, Hükümete geri adım attırdık” diyenlerin zafer çığlıkları da aynı şekilde yayılıyor…
Konu 24 Milyon sürücüyü ilgilendiriyor. Bunların içinde Hükümet yanlısı olan da var muhalif de. 
Ama bu 24 milyon arasında gelişmelere göre saf ve görüş değiştirenler ise çoğunlukta. 101 TL’den 15 TL’ye iniş PSİKOLOJİK HAREKATTIR.
Anlatalım: Amerikan Merkezi Haber Alma Servisi CİA’nın, çalışanlarına dağıttığı kitapçıkta geri kalmış ülkelerde PSİKOLOJİK HAREKATLAR anlatılır. Orada şöyle der, “Protesto, gösteri ve eylemler Hükümetin itibarını etkilemeye, toplumda kafa karışıklıklarını ve kutuplaşmaları hızlandırdığında, bu olumsuzluklar Hükümetin gidişatına zarar vermeye başladığına, halkı etkilemek, gazını almak, itibarı yeniden kazanmak için önemli tüketim maddelerinde indirimlere gidilir. Bazı ücretli alanlar bedava yapılır. Kimi alanlarda hiç gereği yokken, bu kadar da olur mu dedirtecek türden vergiler getirilir. Şaşkınlık tepkiye dönüşmeden ustaca bir zamanlama ile yine bu kadar da olmaz dedirten indirim yapılır. Söz konusu indirimin büyüklüğü bu tür ülkelerde, toplumunun önemli bir bölümünde mutluluk, heyecan yaratır. Tepki vermeye başlayan ya da düşünenlerde de, zafer kazandık duygusuna yol açar…” 
Sürücü belgelerinin değiştirilmesi gündemde yoktu. Türkiye’de birçok dengeyi değiştiren protesto eylemlerinden sonra geldi. Zafer çığlıkları atarken, Psikolojik Harekât ışığında düşünülmesini istedim. 
Çünkü bundan sonra indirimler, bedavalar, göze görünecek yatırımlar, fiyat artırıp, ardından baş döndürecek indirimleri daha çok göreceksiniz.
Protesto eylemlerinin yarattığı havayı dağıtmanın, toplumun gazını almanın yöntemlerini uygulamada görüp hak vereceksiniz…
Ama burada sorulması gereken soru; "101 TL'den 15 TL'ye inildi de, neden bedava olmadı?"
Onu da yazacağım...

Gürbüz Evren / Siyaset Bilimci
(Paylaşım için Sayın Hamdi Erden’e teşekkürler)

6 yorum:

  1. Evet, ne kadar doğru bir tespit, geri kalmış ülkelerdeki psikolojik harekatlar...devamını merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bazı kitabi şablonlar ülkemiz üzerinde deneysel olarak uygulanıyor gibi. Umarım yazarın diğer yazısına ulaşabilirim. Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey, bu uyarıcı yazıdan da anlaşılacağı üzere, her şartta zarar gören biziz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, 1938'den sonra çarkından çıkan politikalarımız sebebiyle egemenlerin kobaylığını yapmaya devam ediyoruz. Bu ülke nasıl bir vicdanla yönetiliyor anlamak kabil değil.

      Sil
  3. bu ülke bizim seçtiklerimizle yönetilemediği için -siçilenlerinde asil seçilmiş olmadığı için- kobay insan olmaya devam edicez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncel olaylar bu zinciri kırabileceğimiz ya da artık kırmamız gerektiğini gösteriyor. Umarım gerçekleşir.

      Sil