15 Nisan 2010 Perşembe

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3



KİTABIN ADI : Umut Tarlaları
KİTABIN YAZARI : Jose Saramago
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Ayça Sabuncuoğlu
KİTABIN YAYINEVİ : Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2002
KİTABIN BASKI SAYISI : 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 315 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL DEĞERİ : 10/10

ÖNERİ : Saramago, her ne kadar edebiyat alanında ilk kitabını 1947’de henüz 25 yaşında iken yayınlamasına karşın, kendisini tümüyle edebiyata vermesi 1970’li yıllardır. Bu ikinci döneminde ilk kitabı olan, 1977’de yayınladığı “Ressamın El Kitabı”ndan sonra ikinci romanı 1980’de yayınladığı “Umut Tarlaları”dır.
Kitap tam bir dönem romanı özelliği gösteriyor.
25 Nisan 1974’deki “Karanfil Devrimi” ile yılların diktatörlük rejiminin devrilmesi ve devrimin ilk anlarında, devrimin sosyalist bir devrime dönüşebilmesi ihtimali ülkede yaşanan heyecan dalgası kitabın çıkış konusu.
Roman,bir köylü ailenin 4 kuşak boyunca anlatımı, topraksız köylülerin zaman içerisinde toprak ağalarının emrinde tarım işçisine dönüşmeleri, ekmek için, günlük 8 saatlik çalışma için amansız mücadeleler, işçilerin sürekli gözaltı ve işkencede yaşamları, kilisenin egemen sınıf yanındaki tavrı, sosyalist fikirlerin işçiler arasında hızla yayılması ve ortak eylemler, Saramago’nun kaleminden yer yer mükemmel betimlemelerle, edebiyat dünyasına çok gösterişli bir girişin adeta haberciliğini yapıyor.
Kitapta, Saramago’nun sonraki kitaplarındaki olgun tarzının ve nokta ve virgül dışında noktalama işareti kullanmama yönteminin de ilk işaretlerini veriyor.
Kitap, büyük ustanın tüm kronolojik edebiyat yaşamını incelemek, tüm eserlerini biriktirmek bakımından önemli bir kilometre taşı.
Edebiyat tutkunlarının duyarsız kalmayacağını düşündüğüm bu romanın, “1981 Lizbon Kent Ödülü” sahibi olduğunu da belirteyim.



4 yorum:

  1. Listem kabarıyor her geçen gün,sayenizde.Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ebruli,
    İzlemeye ve okumaya değer bulduğunuz için çok teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı merak ettim.Teşekkür ederim bilgileriniz için...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ezgilimelodi,
    Seveceğinizi umarım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil