7 Nisan 2010 Çarşamba

POMPEİ - 2

Pompei'deki gezimize devam ediyoruz. Patlama sırasında ölen insanların inanılmaz formları dikkat çekiyor.
Şimdi, liman caddesine açılan aşk evleri sokağında bir aşk evinin içine giriyoruz. Giriş kapısının hemen sağında yer alan bu odadaki taş kerevet (yatak?) dikkat çekiyor.

Aşk evinin giriş koridorunda odalara açılan hol ya da boşluğun tüm duvarları renkli fresklerle dolu. Resimleri tıklayarak büyüttünüzde sahneler daha anlaşılır vaziyette (!)



Aşk evi gezimiz sona erdikten sonra aşk evlerinin bulunduğu sokaktan liman caddesine (ana cadde) doğru yürüyoruz.

Sokağın hemen liman caddesi girişinde, rehberimiz caddenin döşeme taşları üzerindeki bir figüre dikkatimiz çekiyor. Şehri bilmeyen denizcilerin karaya çıktığında aşk evlerinin sokağını bulabilmesi için yere kazınmış işaret levhası olduğunu ifade etti (!)

Liman caddesini ortalarında, çarşıdan çıkıldığında geniş bir alana çıkış yapılıyor. Burada gelişimize göre sağ yanda büyük bir kült alanı bulunuyor. Hıristiyanlık öncesi dönemde en etkili kültlerden birisi güneş kültü. Alanın çevresinde sütunlu yan yürüyüş yolları var.

Alan genel itibariyle çok geniş, bakış istikametimizin ters tarafında kalan alan kısmı ise önemli devlet binalarını kapsıyor. Agora, meclis ve adliye binaları da bu tarafta yer alıyor.

Gezimizin kalan son bölümüne devam edeceğiz.







3 yorum:

  1. gezi paylaşımlarını gerçekten çok faydalı buluyorum, hem gidemediğimiz yerleri hem gidip görsek de farkında olmadığımız bilgileri ediniyoruz birbirimizden.. gerçekten çok güzel gezi notları, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nilay,
    Ben de yeniden anlattıkça eski anılarım tekrar canlanıyor. İzlediğiniz için çok teşekkürler. Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  3. pompei nedemek? pump veya pomp yani pompalamak demek pompiş demek. Pompalama şehri. Heriflerin işi gücü en sapkın şekilde sex yapmak. o şekilde de gebermişler zaten.o kadar sapkınlar ki tapınaklarında ki zeus heykeli bile nonoş olarak yapılmış. Kaslı vücutlu zeus yerine oğlan kız karışığı bir cüsseye sahip put. Putlarını bile kendilerine benzetmişler.

    YanıtlaSil