19 Nisan 2010 Pazartesi

POMPEİ - 3

Pompei gezimizin 3. ve son bölümündeyiz. Havanın oldukça kararmış olması ve ziyaret saatinin bitecek olması nedeniyle kalan bölümleri biraz hızlıca dolaşmaya devam ediyoruz.
Güneş kültü tören alanın çevresindeki anıtsal alanlar ve agora gibi halkın toplanma ve alışveriş merkezleri şehrin yaklaşık nüfusu hakkında bilgi veriyor.

Agoranın hemen arkasında mahkeme binası olarak vasıflandırılan binasının görkemli sütun başlıkları zamanındaki güzelliğin izlerini taşıyor.

Şehrin bazı kısımlarının hala eski haline yakın bir durumda ortaya çıkması arkeoloji açısından araştırmacılara olağanüstü bilgiler veriyor. Şehir yaşantısının birebir izleri ortaya konabiliyor.

Şehrin küllerinden temizlenmesinden sonra çıkan buluntular ve taşlaşmış insan ve hayvan izleri o kadar çok ki, belli başlı müzelere yapılan dağıtımlardan sonraya kalan onlarca örnek, ören yerindeki korumalı alanlarda muhafaza ediliyor. Düzenleme yapılmadığı için içeriyle girilmesi yasak olan bu alanlardaki eserler dıştan bile son derece etkileyici görünüyorlar.




Pompei şehir gezimiz, karanlığın iyice sökmesi ile sona eriyor. Her ne kadar çok detaylı gezme olanağımız olamadı ise de şehrin genel yapısı ve çarpıcı görüntüler hafızamıza yerleşiyor.

Bir başka gezimizde yine beraber olmak dileğiyle...







2 yorum:

  1. Ben bu kadar güzellerini çekememiştim..Çok etkileyici..Pompei hiç unutamayacağım gezilerimden biri.Teşekkürler paylaşım için.sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ebruli,
    Bu etkileyici mekanları tekrar yazarken dahi insan etkileniyor. İlginize çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil