2 Nisan 2010 Cuma

POMPEİ - 1

Bu gezimizin durağı Pompei.
Pompei, İtalya'nın Campania bölgesinde, Napoli şehri yakınlarında küçük bir kasaba. Halen çağdaş kasabanın nüfusu 25.000 civarında. Pompei'yi dünya çapında meşhur kılan olay hepinizin bildiği gibi Roma döneminde orta halli bir şehir iken, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının püskürttüğü yoğun sülfür gazı ve kül yığını altında kalarak adeta canlı canlı gömülmesi.
Zaman içerisinde özellikle son 2 asırdır yapılan kazılarla neredeyse şehrin tamamı ortaya çıkarılmış vaziyette.
Şehrin bir çok kısmı, sanki yakın zamanda terkedilmiş bir şehir havasında, ara sokakların düzgünlüğü hayret verici.
Bazı evlerin duvarlarındaki fresklerin renkleri hala canlılığını koruyor.


Şehir yokolduğu roma döneminde liman şehri olduğu için şehrin genel yapısı ve sokakları sürekli limana gide paralel yollar biçiminde düzenlenmiş.

Bazı zengin evleri, sokağa bakan yönde iki katlı olarak inşa edilmiş. Giriş kapısından geniş bir iç avluya açılıyor. Benzer biçimde sokak aralarındaki küçük hamamlarda hamam binası ve önündeki cimnastik alanlarından meydana geliyor.

Şehir, Vezüv'ün püskürttüğü sülfür gazı ve küller nedeniyle bir ani ölümler şehri olmuş. bu şekilde bulunduğu hali ile ölmüş ve taşlaşmış yüzlerce insan ve hayvan var. Bunların bir kısmı da şehir içindeki bazı evlerde sergileniyor.


Pompei şehrindeki gezimize devam edeceğiz.







2 yorum:

  1. İtalya'ya yaklaşık 10 yıl önce gitmiştim.Ama Pompeiyi görememiştim. Tur kapsamında değildi. Bir daha gidebilirsem mutlaka Pompei'yide görmek isterim. Güzel bir paylaşımdı. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Çok etkileyici..Dün gibi hatırladım..Çok farklı duygularla gezip dinliyor Pompei'nin tarihini insan orada..Güzel anlatımınız için teşekkürler.sevgiler..

    YanıtlaSil