27 Nisan 2010 Salı

GÜRCİSTAN GEZİSİ DÖNÜŞÜ

Dün gece 23.00 itibariyle sona eren gezimizden sonra yol yorgunu yorumların çok sağlıklı olmayabileceğini düşünüyorum. Resimlerim de henüz hazır olmadığı için şimdilik genel izlenimlerimle biraz seyahatimden bahsedeyim.
Gürcistan'ı nasıl düşünüyordun, nasıl buldun derseniz, neredeyse tahmin ettiğim gibi bulduğumu söylemek isterim.
Batum şehri bildiğiniz gibi, Gürcistan içindeki üç özerk bölgeden birisi olan Acara Özerk Bölgesi'nin başkenti.
(Batum)
Özerk bölgeler, iş işlerinde kısmi bağımsızlığa sahipler. Örneğin, Acara özerk bölgesi'nin ayrı parlementosu ve başbakanı var.
İz tv'de bir proğramda seyrettiğim gibi şimdiki başbakanı, Levan Varsalomidze büyük yatırım hamlelerine girişmiş. Pekçok 5 yıldızlı otel inşaatı aynı anda sürüyor. Şehrin iç kısımlarında neredeyse tüm yollar kazılmış durumda. Şehrin alt yapısı neredeyse tekrar yapılıyor. Bence 2 sene sonra şehir tamamen yüz değiştirecek. Şimdilik şehirde eski sovyet izleri hala duruyor. Eski kimliğini kaybetmeden görmek isteyenlerin ellerini çabuk tutmasını öneririm.

(Tiflis)
Tiflis, edindiğim ilk izlenimlere göre yer yer tipik doğu avrupa şehirleri izleri taşıyor. Sovyet izleri yavaş yavaş silinmekle birlikte hala aynı havayı taşıyor. Burada da ABD ve AB fonları ile hızlı bir değişim yaşanıyor. 40 sene önceki şehirlerimizin havasını yakalamak isteyen genç nesillere Gürcistan'ı en kısa zamanda görmelerini tavsiye ederim.
Gürcistan'da önemli oranda Türk yatırımı var. Ancak yine de yeterli olduğu kanısında değilim. Ticaret olarak hala çok bakir olan ülkenin müteşebbislere açık olduğunu belirtmek isterim.
Daha kısa ve güncel bilgilerle devam edeceğim.

6 yorum:

  1. Anladığım kadar ilk tavsiyen, Batum ve Tiflisi bugünkü haliyle görmemiz. Sağol Bilgehan Bey. Bizden geçti de, gençlere tavsiyenizi pekiştirerek ulaştırırım. Teşekkürlerrrrrr.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili hocam,
    Gezinin yaşı yok. Önemli olan niyetlenmek. Ben gezmeyi, virüs kapmaya benzetiyorum. Bir kere seyahat virüsünü kapanlar kolay kolay ifalh olmuyor. Bu öyle bir şey ki, geziden döndüğün an bundan sonra neresi diye düşünüyorsun. Sağlıklı iseniz, biraz yürüyebilir iseniz gezmenize hiçbir engel yok. Bazı gezilerimde, tekerlekli sandalye ile gezi gruplarına katılanları ya da henüz 40 günlük bebeğini Kızıldeniz'de denize sokanları gördüm. Yani gezi virüsü engel tanımaz. Yeterki onu kapın. Saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
  3. acara mı? ama ağlayasım var. ben en son ruslar tiflise girdiğinde yardım gönüllüsü olarak gitmiştim... aah ah...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Cüzzamlı melek,
    Memleketini sevdim. İlerideki yazılarımdan anlaşılacak zaten...

    YanıtlaSil
  5. Görmeyi çok isterim ben de.İnşallah bir gün.Bu arada hoşgeldiniz.Yeriniz çok belli oluyor.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ebruli,
    İltifatlarınız için çok teşekkürler. Devam eden günlerde çok detaylı yazacağım. İnanın görülesi yerler. Ama kısa zamanda bozulacak gibi...

    YanıtlaSil