21 Mayıs 2014 Çarşamba

SİNOP 2014

Senede bir kere Sinop’a gitmeyi seviyoruz. Karadeniz kıyısındaki bu küçük kent, dingin ve mütevazi yapısıyla ve daha önemlisi demokrat ve aydın insanıyla güleryüzlü bir kent.

Genelde balığı ve özel de küçük balığı yemeyi sevdiğimde Sinop’ta mezgit, hamsi, tekir ve çarpan ile harika bir damak lezzetine ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca büyük şehir ile kıyaslayınca güzel bir balık sofrasının fiyatı komik olunca ister istemez, senede bir balık yemeye doyuyoruz
Önceki yazılarımda belli başlı gezilecek yerlerini defalarca anlattığım için tekrara düşmemek için sadece benim gözümle Sinop’ta bu seneki farklılıkları anlatayım isterim.
Öncelikle şehre giriş ve şehir ana caddesindeki yol yapım çalışmalarının bitmiş olması Sinop’a ulaşımı artık bir keyif haline getirmiş. Ankara’dan Çankırı, Kastamonu yoluyla yaklaşık 450 kilometrelik mesafe ortalama hız ve dinlenme koşullarında 6,5 saatte sizi kente ulaştırıyor. Özellikle Dıranas tünelinden sonra Gerze ayrımına kadar daha önce tamamlanmış yol, özellikle şehrin girişindeki Demirciköy’de dağ yoluyla oldukça müşkilat çıkarıyordu. Artık Demirciköy yolu 1600 metrelik bir tünel ile kısa sürede geçilebiliyor. Sanayi sitesinden sonra viyadüklerle şehre giriş sorunsuz hale gelmiş durumda. Geçen aralık ayında tamamlandığı söylenen bu yol ile bu sene Sinop turizm patlaması yapmaya aday.

Şehirde sürekli konakladığımız Reis Otel, personelinin her zamanki güleryüzlü ve içten servisleriyle bizi etkilemeye devam ediyor. (Bu sene tanıştığımız otel sahibesinin nazik ve değerli iltifatları bizim için güzel bir karşılama idi.)

Daha önce fırsat bulamadığımız surlar üzerindeki gezimizi bu kez yaptık. Sinop’un yüksekten manzarası da güzel.


Limanın çay bahçelerine uzanan kıyı kısmının yaklaşık 50 metrelik bir kısmı beton atılarak ve kısmen dolgu yapılarak genişletilmiş. Genellikle şehrin özel yerlerine müdahale edilmemesini savunduğumdan yapılan iş bana biraz çirkin geldi.
Sinop’un meşhur mantıcısı “Teyze’nin Yeri” yine dolup taşıyor. Yalnız binası galiba yıkılarak yeniden yapılacak gibi. Bu nedenle yan binanın girişini kiralayıp dekorasyon hazırlıkları içindeler. Özellikle 19 Mayıs Bayramı nedeniyle şehre gelen turlar nedeniyle olağanüstü yoğunluk yaşıyordu. Ama cevizli-yoğurtlu mantısı yine kalitesiyle üst seviyedeydi.








Bu sene balık sofralarımızı 2 gecede “Okyanus Balık Evi”nde kurduk. (Bu ayrı bir yazı konusu olacak) Eğer deniz mevsiminde gelirseniz bir başka güzeldir ama ilk bahar ve sonbahardaki sakinliği ile Sinop her zaman sizi kucaklamaya hazır.

6 yorum:

  1. Yazınızı zevkle okudum.Sinop'lada özlem giderdim. Yoldan bahsetmişsiniz.Ancak yol nükleer santral için genişletildi ve tünel yapıldı.Fotoğraflar çok güzel. Son haberleri sizden almak ;teyzenin yeri ile ilgili gelişmelerden haberim yoktu.Eşim Sinop' lu orada evimiz var. 1982 den beri yazları Sinop'ta geçiririm. Her sokağı ,caddesi benim için ayrı anılarla dolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinop'u size anlatmak haddime değil. Ancak bu şehri tanıdığımdan beri seviyorum. Gitmekten de keyif alıyorum. Umarım sizi rahatsız edici yorumlarım olmamıştır.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir gezi olmuş.. Sinop'u merak ediyorum evet bana uzak ama hayat bu belli olmaz bir gün bir fırsat olur gidiveririm.. Çarşısı falan nasıl el sanatları falan mesela..merak ederim hep her şehrin çarşısını falan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün yolunuz düşer. Seveceğinize eminim. Çarşısı da kendine göre küçük ve mütevazi. Limanda surların dibinde kadınların el işlerini sattıkları bir tezgah çarşı var. Bunun dışında model gemicilik yönünden çok başarılı bir kaç dükkan var.
      Yazları rıhtım boyunca geceleri açılan tezgahlar var. Hatıra bir şeyler bulunabilir.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Sinop fotoğraflarınız kararan içimi/zi bir nebze de olsa açtı diyebilirim. Hele ki cevizli yoğurtlu Mantı'da gözüm kaldı inanın.) öğle vakti diyete kısa bir ara verip şenlendirsem mi acaba kendimi...
    Bu yıl eşimin doğduğu şehir Erzincan'a ve çevresine bir dizi gezimiz var, güzergah belirliyorum. Belki dönüşte Sinop yapabilir miyiz! bakacağım.. teşekkürler bilgilendiren gezi yazınız için Mehmet Bey.Esenlikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erzincan ile arada epeyce mesafe var ama yolculuğu araba ile yaparsanız güzel bir ekleme olabilir. Umarım mümkün olur. Sevgi ve saygılarımla.

      Sil