22 Mayıs 2014 Perşembe

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 

KİTABIN ADI

Dorian Gray’in Portresi

KİTABIN YAZARI
Oscar Wilde
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Selin Ceyhan
KİTABIN YAYINEVİ
Oda Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
4.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
223  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10 (Birkaç dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Çocukluk ve lise yıllarımda radyoda arkası yarın kuşağında yayınlanan eserlerden bende en çok iz bırakanlardan birisidir bu roman. Elbette 40-45 sene öncesinin detaylarını hatırlamıyorum. O günden bu yana bu romanı okumak fırsatını bir türlü elde edemedim. Şimdi bunun gibi bir türlü okuyamadığım bazı büyük klasikleri şimdi sırasıyla okumaya çalışacağım.

Oscar Wilde, ülkemizde isim olarak tanınan fakat o denli az okunan bir yazardır. Ben de fazla okumadığımı itiraf ediyorum.

Dorian Gray adlı genç bir İngiliz soylusu ile tanışan ressam Basil Hallward onun değişik resimlerini yapar. Dorian poz verme seansları sırasında Lord Henry ile tanışır, etkisinde kalır. Hallward’un son yaptığı portre çok güzeldir. Ancak Gray onun sergilenmesini istemez ve alır evine götürür. Bir gün resimde bir değişiklik fark eder…

Romanın çok güzel ve akıcı kısımları olmakla birlikte sanki zaman zaman tekleyen bir motor gibi. Betimlemeler konusunda bir üstad olan Wilde, Gray’in karakterini sanki çok işleyememiş gibi. (acaba tercüme problemi mi var? Kısaltılmış olabilir mi?) Çok iyi bir konu fakat çok hızlı yazılmış gibi.

Yine de okunmaya değer bir klasik
Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde (16 Ekim 1854, Dublin - 30 Kasım 1900, Paris), İrlandalı oyun yazarı, romancı, kısa öykücü ve şair.
İğneli uslubu ile geç Victoria dönemi Britanya'sının en başarılı ve ünlü yazarları arasına girdi. Bir dava sonucu fiili livata ve ahlaksızlıktan suçlu bulununca büyük bir düşüş yaşadı ve doğduğu ortamla tam bir zıtlık içinde Paris'de fakir bir otel odasında öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder