17 Ekim 2012 Çarşamba

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

KİTABIN ADI : Hobart Paşa’nın Anıları (Sketches from my life)

KİTABIN YAZARI : Charles Hobart Hampden
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Çeviren: Derin Türkömer Derleyen: Kansu Şarman
KİTABIN YAYINEVİ : T.İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI . 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI . : 292 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ:  10/10

YORUM:

Bilmeyenler için Türk tarihinden çok ilginç bir şahsiyeti bu kitap ile sizlere tanıtıyorum. Hobart Paşa, İngiltere doğumlu, İngiliz donanmasında albaylığa kadar yükselmiş ancak boşta geçen bir anında doğuya yaptığı yolculukta İstanbul’a gelmiş kendisine yapılan teklifle önce sözleşmeli olarak Osmanlı donanmasına 5 yıl için 1868’de katılmıştır.
Daha sonra Türkiye’yi seçen Hobart Paşa, İngiltere’nin geri dönmediği takdirde rütbelerinin sökülerek askerden atılacağı tehditlerine rağmen ülkesine dönmemiştir. Osmanlı donanmasında amiralliğe dek yükselen Hobart Paşa 1886’da rahatsızlanınca tedavi için İtalya’ya gider. İtalya’da hayatını kaybeden Hobart Paşa, vasiyeti üzerine Haydarpaşa İngiliz mezarlığına defnedilir.
Yaşamının son yıllarında kaleme aldığı anılarında askerlik yaşamını anlatan Paşa, özellikle askerliğinin önceki dönemlerindeki köle gemileriyle mücadelesi, Amerikan iç savaşı sırasında Güneylilere malzeme taşımayı önleyen kuzey gemilerinin ambargosunu kırmaya yönelik cesur mücadelesi anılarının çok ilginç bölümleri olarak yer alıyor.
Kitabın ekine alınan önemli ek yazılarla zenginleşen bu kitap keyifli bir roman havasında. Tarihimizin bu çok değerli Paşa’sını tanımaya ne dersiniz?
Augustus Charles Hobart-Hampden ya da Hobart Paşa (1 Nisan 1822 – 19 Haziran 1886) Osmanlı donanmasında komutanlık yapmış İngiliz asıllı deniz subayı.

1822 yılında Leicestershire'da doğdu. Buckinghamshire dükünün oğlu olan Hobart Paşa, İngiliz deniz kuvvetlerine katılıp, ABD İç Savaşı'nda Güneylilerle silah taşıdı. Osmanlıların hizmetine girip (1867), bahriye livası rütbesiyle donanma komutanlığına atandı. Girit ayaklanmasını (1867-1869) bastırmakla görevlendirilip, Paşa unvanı verildi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, Rus limanlarına ve Tuna ağzına abluka uygulayarak Rus donanmasını etkisiz kıldı. Suhum'un boşaltılmasında binlerce müslümanın Batum, Sinop ve Trabzon'a taşınmalarını sağlayıp, müşirliğe yükseltildi (1881).
İstanbul'a gelirken 1886 yılında Milano'da öldüyse de, cenazesi İstanbul'a getirilerek Selimiye'deki İngiliz mezarlığına gömüldü.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder