KİTABIN ADI: Gelibolu Hatıraları 1915
KİTABIN YAZARI : Ian Hamilton
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Mehmet Ali Yalman-Nurer Uğurlu
KİTABIN YAYINEVİ : Örgün Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2006
KİTABIN BASKI SAYISI : 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI: 543 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 9/10 (Çok az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM: Çanakkale Savaşları’nı karşıdan gelen bakış açısıyla da bilmek bizler için önemli. İşgale yeltenenlerin düşünceleri, amaçları, amaçlarını gerçekleştirmek için kullandıkları yöntemler, başarılı ya da başarısız oldukları konuları bilmek bilgi hazinemize önemli katkı sağlar.
Ian Hamilton, işgale yeltenen İngiltere ve yanındaki Fransız, İtalyan, Anzac birlikleri, Yunan gönüllülüleri, İngiltere’nin sömürgelerinden gelen Gurkha, Hint, Senegal birlikleri vs. kısaca yedi düvele konuta eden anlı şanlı generaldir. Büyük gurur ve haşmetle, kibirle, önündeki cılız Türk’ü çabucak süpüreceğinden hiç endişesi olmayan bir süper egodur.
Anılarının başlangıç sayfalarında bu gurur ve ihtişamı sezmemek mümkün değil. Çarpışmalar genişledikçe, 18 Mart balyozu kafalarına indikten sonra bile kuyrukları diktir. Zira karaya çıkacak birlikler onlara göre 15 gün içinde İstanbul’da olacaktır. Ama günler geçer, nedense karşılarındaki Türk askeri bir türlü bitmez. Günlerce, saatlerce bombardımana rağmen yine toprağın altından çıkar ve şanlı orduyu, çıktıkları kıyıdan içeri sokmaz.
Hamilton’a göre bütün maharet, Türk’e kumanda eden Alman zekasındadır. Bir türlü Türk’ü adam yerine koymaz.
Taki Ekim 1915’de görevden alınıncaya kadar kafasını neye çarptığını, o, ele geçiremedikleri dağın arkasındaki büyük mucizeyi bir türlü bilemez ve göremez. Elbette o günlerde kafalarını 7-8 sene sonra tekrar o kaya çarptıklarında anlayacaklarını bilemez.
Evet, bu anılar okumaya değer.
Kitapta anıların arkasında yazarları E. Ashmeat Bartlett, Sydney Moseley, Granville Fortescue, John De Robeck-Rosselyn Wemyss ve Charles Monro’ya ait anı ve savaş raporları da bulunmakta ve ilgiye değer yazılar.
Bu son yazıların
"Kitap Çanakkale Ümitler Yanılgılar Gerçekler
Yazarlar Granville Fortescue Sydney Moseley E. Ashmeat Bartlett John De'robeck Rosselyn Wemyss
Editör Burhan Sayılır
Konu Türkiye-tarih-Çanakkale savaşı
Yayınevi Yeni Türkiye Yayınları
Yayın Yeri Ankara
Yayın Yılı 2003"
Bir kitap halinde ayrıca yayınlanmış olduğunu ilave edeyim.
Evet, tarihimizin temel taşlarından olan Çanakkale Savaşları’nı iyi anlamak bakımından okunması zorunlu bir kitap
Asker bir babanın oğlu olan Ian Standish Monteith Hamilton 16 Ocak 1853’te Yunanistan’a bağlı Korfu Adası'nda doğdu. Gordon İskoç Alayı'nda görev yapan babası Hint birliklerinden oluşan alayın komutanlığına atanınca aile Hindistan'a gitti. Fakat Hamilton çocukluğunun büyük kısmını Argyllshire'da geçirdi. Cheam ve Wellington'da tahsilini tamamladıktan sonra asker olmaya karar verdi. Hamilton, askeri eğitimini tamamladıktan sonra orduya katıldı. Altı ay süreyle Hanoverli sürgün bir generalin Dresden'deki eğitimine katıldıktan sonra, Hindistan'a gitti (1872 - 1879). Güney Afrika (1881), Mısır (1884-1885) ve yeniden Güney Afrika'daki İngiliz birliklerinde (1899-1902) çeşitli görevler aldı. Güney Afrika Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı Hamilton'a korgeneral rütbesi verildi. Daha sonra İngiltere'ye dönen Hamilton önce Lord Kitehener'ın Kurmay başkanlığı sonra da Saray Süvarileri Muhafız Alay Karargah komutanlığı görevine getirildi. 1904 Rus-Japon Savaşı sırasında gözlemci olarak Japonya'ya gönderilen Hamilton, savaş sonrasında hatıralarını yayınladı. 1910 yılında ise Akdeniz Orduları başkomutanlığına atandı. 1915'de Çanakkale'de Fransız ve İngiliz Kara Kuvvetleri başkumandanlığına tayin edildi. 13 Mart'ta, Anadolu kıyılarına kara kuvvetleri çıkarma göreviyle Londra'dan hareket etti. 16 Mart'ta Mondros'a geldiğinde emrindeki sefer kuvveti 17.000'i Fransız 75.056 asker, 132'si Fransızlara ait 140 top ve 8 uçaktan oluşuyordu. İan Hamilton'ın emriyle, Boğaz'ı geçmek isteyen Müttefik donanma Çanakkale'de başarısızlığa uğrayınca Gelibolu'ya asker çıkarma kararı alındı. Ancak çıkarma 25 Nisan’da bu karardan bir ay sonra gerçekleştirilebilmişti. Ne varki bu girişim de başarısızlıkla sonuçlanınca ağır eleştirilere hedef olan Hamilton, görevden alınarak İngiltere'ye çağrıldı (Ekim 1915). Bundan sonraki askerlik yaşamında geri hizmetlerde görev yapan İan Hamilton 1947 yılında Londra'da öldü.
Kaynak: http://www.baktabul.net/biyografi/9547-ian-hamilton-kimdir-ian-hamilton-hayati-biyografisi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder