11 Şubat 2011 Cuma

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI : Ataların Hikayesi -Yaşamın kökenine yolculuk- (Ancestor’s Tale)
KİTABIN YAZARI : Richard Dawkins
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Ahmet Fethi
KİTABIN YAYINEVİ : Hil Yayın
KİTABIN BASKI YILI : 2008
KİTABIN BASKI SAYISI : 2. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 617 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 6/10 (Çok fazla sayıda yanlış hece bölümünden kaynaklanan dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM: Yaşayan en büyük biyologlardan Richard Dawkins, bu kitabında ilginç bir yöntemle yaşamın kökenlerine iniyor.
Bugüne değin okuduğum tüm evrim ve yaşam bilim kitaplarında, ilk canlının, ilkel atmosferde oluşumundan sonra, evrimin son halkası insana kadar uzanan yaşam zincirini anlatır ve homo sapiens ile de kitabı noktalar. Dawkins ise bu kitapta tam tersi bir zincir izliyor. 37-38 ortak atadan hareketle, bugünkü insandan, en ilkel bakteriye tam ters biçimde geriye ortak atalara uzanan bir yolculuk yapıyor. Örneğin bugünkü insanın homo neandertalis, homo erectus gibi ortak geçmişinde ortak ata durakları yaparak yaşamın ilkel formlarına geriye yolculuk yapıyor. Zaman zaman bu ortak ata duraklarında ilginç yaşam biçim hikayeleri anlatıyor.
Kitap bir bilgi şelalesi niteliğinde. Açıkça itiraf etmek gerekirse geçmişte ne kadar yaşam bilim ya da evrim kitabı okumuş olursanız olun bu kitabı okuyup bitirdiğinizde, bugüne kadar bu konuda hiçbir şey bilmediğinizi anlıyorsunuz.
Kitapta geriye anlatımlarda geçmişe yolculuk eden yaşam formlarını ortak atayı arayan hacılara ve hacı kafilelerine benzetmesi ise, Dawkins’in dine bakışını bildiğinizden bir ironi gibi geliyor. Dawkins’te bunun farkında ve kitabında açıklıyor.
Bence bu kitabı okumaya cüret edin. İnanın çok şey kazanacaksınız!
Kitabın temiz Türkçe tercümesi içinde Ahmet Fethi’yi kutlarım.
Yalnız son sözüm Yayınevi’ne;
Bu kadar güzel bir eserin dizildiği kitapta bu denli çok yanlış hece bölünmesi insanın adeta canını acıtıyor. Bilinçsiz okuyucuların farkında olmadan yanlış hece bölünmesini içlerine sindirmesine ve ileride kendilerinin de bunu kullanarak güzel Türkçemizi katletmeye götürecek bir sessiz tehlike olarak gördüm. Bu kadar yanlış hece bölünmesini yanında Darwin’in isminin bir çok yerde “Darvin” olarak yazılması da ne yazık ki redaktörün özensizliğinin diğer bir boyutu.
Ben yayın editörü olsam bu kitabı redaktörün kafasına fırlatırdım.

Clinton Richard Dawkins (d. 26 Mart 1941), İngiliz uyruklu bilimadamı, etolog, yazar, evrim kuramcısı. Oxford Üniversitesi'nde zooloji profesörüdür. Bilimin halkça anlaşılması için 1995 yılında oluşturulmuş Oxford Üniversitesi Charles Simonyi Kürsüsü'nün 2008 yılında emekli oluncaya kadarki sahibi ve aynı zamanda New College bilim kurulunun bir üyesidir.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 3., 2008 yılında 19. sırada yer almıştır.
1976'da yayımlanan The Selfish Gene (Gen Bencildir) adlı kitabında doğal seçilim'in bireyler ya da türler seviyesinde değil, genler seviyesinde incelenmesi gerektiğini savundu. Aynı kitapta, mem kavramını ortaya atarak bugün memetik diye bilinen bilim dalının kurucusu oldu.
1982'de yayımladığı The Extended Phenotype (Genişletilmiş Fenotip) adlı kitabında, fenotipi vücutla eş anlamlı gören geleneksel görüşe karşı çıktı, bir organizmanın kendi vücudu dışında oluşturduğu yapıların da (kuş ve termit yuvaları gibi) o organizmanın genleri tarafından inşa edildiğini, dolayısıyla organizmanın fenotipine dahil edilmesi gerektiğini savundu.
Evrim, yaradılışçılık ve din konularındaki fikirlerini açıklamak için pek çok popüler bilim kitabı yazmış ve pek çok televizyon programına katılmış olan Dawkins, bir ateizm savunucusu olarak da ünlenmiştir. 2006'da yayımladığı The God Delusion (Tanrı Yanılgısı) adlı kitabında tanrının varlığı ve dinlerin gerekliliği için öne sürülen geleneksel savlara karşı çıkmış ve ateist bir dünya görüşünü savunmuştur.
Profesörün www.richarddawkins.net adresindeki internet sitesine 10 Eylül 2008 tarihinde Türkiye çıkışlı sunucularda yasak konulmuştur. Siteye Türkiye'den girildiğinde yalnızca “Mahkeme kararıyla erişim engellenmiştir” ifadesi görünmektedir. Ancak hangi mahkemenin hangi tarih ve sayılı kararı ile engellendiği belirtilmemektedir. Yasaklama üzerine, siteden yapılan açıklamaya göre Türkiye'den mahkeme başvurusu yapan kişinin Adnan Hoca olarak da bilinen, Harun Yahya mahlâsını kullanan Adnan Oktar olduğu belirtilmiştir.
Richard Dawkins, yazdığı kitap nedeniyle de Türkiye'de dava konusu olmuştu. Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" adlı kitabını Türkiye'de yayımlayan Kuzey Yayıncılık'ın sahibi Erol Karaaslan, geçtiğimiz Mart ayında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla dava edilmiş, ancak mahkeme, "kitap yasaklamanın düşünce özgürlüğünü özünden sınırlayacağını" belirterek Karaaslan'ın beraatine karar vermişti.
Dawkins, son kitabı Yeryüzündeki En Büyük Gösteri ile, evrimi doğruladığını iddia etmektedir.
Son olarak Darwin'in ön gördüğü evrim teorisinden tamamen farklı bir teoriyi ileri sürerek dünya üzerindeki hayatın oluştuğuna dair verdiği bilgi hekesi şaşırtmıştır. Dawkins; ilk canlıda bir yaratıcının imzası olduğunu belirtmiş bunun ise uzaylılar tarafından oluşturulduğunu öngörmüştür. Henüz böyle bir bulguya rastlamadıklarını ama araştırmalar sonucu bu bilgiye ulaşacaklarını bildirmiştir.
Kitapları
1976 The Selfish Gene (Gen Bencildir) Tübitak Yayınevi
1982 The Extended Phenotype - -
1986 The Blind Watchmaker (Kör Saatçi )Tübitak Yayınevi
1995 River Out of Eden (Cennetten Akan Irmak) Varlık Yayınları
1996 Climbing Mount Improbable (Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak) Kuzey Yayınları
1998 Unweaving the Rainbow - -
2003 A Devil's Chaplain (Bir Şeytanın Papazı) Kuzey Yayınları
2005 The Ancestor's Tale : A Pilgrimage to the Dawn of Life (Ataların Hikayesi )Hil Yayınları
2006 The God Delusion (Tanrı Yanılgısı )Kuzey Yayınları
2009 The Greatest Show on Earth (Yeryüzündeki En Büyük Gösteri) Kuzey Yayınları

Kaynak: Wikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder