1 Aralık 2010 Çarşamba

İRAN'DAN MEKTUP VAR

(Aşağıdaki mektup internet aracılığı ile paylaşıma düşmüş. Mektup yazarının görüşleri sadece kendisini bağlar. Ancak bir uyarı çığlığı gibi gördüğüm için paylaşmak istedim. Katılabilirsiniz ya da karşı çıkabilirsiniz. Nihayetinde yazarın kendi düşüncesi. Demokrasi ile yönetilen ve demokratik olduğu israrla vurgulanan ülkemizde tüm görüşler, şiddet içermediği ve demokrasi içinde kaldığı sürece beyan edilebilir kanısındayım.)


Türkiye'deki sevgili dostlarım ve kardeşlerim,




(Devrim sırasında devrim muhafızları tarafından önce tecavüz edilip, daha sonra da ipe gönderilen çok sevgili kız kardeşim Mehtab'ın anısına)

Bu mektubu sizlere yazmamdaki neden, bizim 30 sene kadar önce yaşadığımız o talihsiz ve karanlık günün Türkiye için de yaklaşıyor olduğunu görmem ve bundan daha derin olarak kalbimde hissetmem oldu.

Türban yasasının mecliste onaylandığı tarihin; İran İslam devriminin olduğu güne denk gelmesi, kalbimde bunun ilahi bir güçten gelen uyarı fişeği olduğu hislerini uyandırdı ve bu mektubu kaleme almaya karar verdim.

Biliyorum, hepiniz kalbinizde karanlığın otoritesini hissettiniz.

Karanlık otorite, gelmeden hissettirdi yaklaştığını.

İran İslam devriminden 1 hafta kadar önce Türkiye'ye geçen, uzun bir süre burada yaşayan ve daha sonra Kanada'ya iltica eden, halen bu ülkede felsefe öğretmenliği yapan bir İranlıyım.


 Atatürk'ün aydınlık Türkiye'sini çok seviyorum ve yüreğim kan ağlayarak, İran'da 'O gün' gelmeden önceki olayların sanki bir tekrarını sinemada izliyor gibi Türkiye'de görüyorum.


Yobaz karanlığında hunharca katledilen kız kardeşim anısına sizlere yalvarıyorum ki, sakın olmaz demeyin! Sakın Türk Ordusu olduğu sürece olamaz demeyin, çünkü aşağıda anlatacağım gibi o gün geldiğinde tüm orduların eli kolu bağlanabilir.

Bizim ailemiz; İran'da laik, sol görüşlü ve aydın bir aile idi.

Devrimden 1 ay önce, bize bile söyleselerdi; 1 ay sonra durum bu olacak diye, biz bile güler geçerdik, 'delimisin?' diye sorardık belki de.
Belki de derdik ki; 'Şah'ın bu güçlü ordusunu nasıl yenecekler de Şeriat karanlığını getirecekler?'
Sizlere önce İran İslam Devrimi’nin nasıl geliştiğini kısaca anlatmak istiyorum, çünkü Türkiye'deki gelişmelerle çok büyük benzerlikler mevcut.

 İRAN İSLAM DEVRİMİ'Nİ BAŞARIYA GÖTÜREN AYAKLAR


1- Büyük kesimi fakirleşen halk dincilerin pençesine düştü. Bu halk; yiyecek, giyecek gibi ufak yardımlarla onların safına çekildi. Beyinleri yıkandı ve fakirliklerinin temelinde kirli ve dinsiz rejim olduğu benliklerine yazıldı. Açlıkla boğuşan halk bu cehaletin pençesine kolaylıkla düştü ve rejime düşmanlaştı. (ÇOK FAKİRLEŞEN TÜRK HALKINA DA AYNI ŞEYLER YAPILIYOR)

2- Hep demokrasi ve özgürlük dendi. Humeyni devrimi yapana kadar, hep demokrasi ve özgürlük vaat etti.
Bu şekilde, birçok sol görüşlü insanları da kendi saflarına çekti. Bu insanlar, devrim akabinde ipe giden ilk insanlar oldu. (TÜRKİYE'DE, HEP DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK DİYORLAR)

3- Emir komuta zincirinde yapılanmış olan din adamları, halkı kontrol altına aldı.
(BAŞI; ABD'DE YAŞAYAN MALUM TARİKAT'IN YAPILANMA BİÇİMI OLAN 'ABİ' YAPILANMASI, BU EMİR KOMUTA ŞEKLİDİR VE DEVRİMİN EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİSİ; BU EMİR KOMUTA YAPILANMASIDIR. BU EMİR KOMUTA YAPILANMASI, DEVRİMİN HALK ORDUSUDUR VE DEVRİM SIRASINDA BU EMİR KOMUTA ÇOK KISA ZAMANDA ÇOK BÜYÜK KİTLELERE EGEMEN OLUR.)

4-Kargaşa ve kaos ortamında, askeri kışlalar basıldı. Ellerinde Kur'an ile kışlalar ele geçirildi.
(BU AYAĞA ÇOK DİKKAT EDELİM, ÇÜNKİ DEVRİM SIRASINDA TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'Nİ ELE GEÇİRMENİN EN ANAHTAR AYAĞI BUDUR.)
Türk Silahlı Kuvvetleri, bildiğim kadarıyla 600-800 bin kişiden oluşan bir kuvvettir. Yalnız unutulmaması gereken gerçek, bu ordunun ancak binde bir'lik bir bölümü rejimin muhafızıdır.
Yani; Harp Okulları'nda eğitim görmüş Subaylar, ancak bu kadardır. Geri kalan yüzde 99.99 er, rejim muhafızı değildir. Onlar emirlere göre hareket eden, vücut parçalarıdır. Beyin olan ise, az sayıdaki subaylardır.

İran Devrimi'nde; kargaşa ve kaos ortamında kışlaları basan yobazların, ellerinde Kur'an'la, erleri geçerek direnen subay ve komutanları katlettiler. Burada kilit nokta; ellerinde Kur'an ile harekete geçen büyük halk kitlelerine karşı, erlerin silah kullanmakta zorlanacağı gerçeğidir. Zaten kullansalar bile; cahil ve beyni yıkanmış halk, öyle bir kudretle kışlalara saldırmıştır ki sonunda kışlalar teslim alınmıştır. O askerin açtığı ateş sonucu, halktan çok ölen olmuştur ama sonuçta bir noktada erler silah bırakmak durumunda kalmışlardır.
Erin kendi başına alacağı savaş inisiyatifi, düşmana karşıdır. Ama büyük kitleler halinde ve ellerinde Kur'an'larla üzerine gelen kendi halkına karşı bu kararlılığı göstermesi mümkün olamaz. Yani; er buna bir noktadan sonra direnmez, ya da direnemez. Çünkü, o er karşısındakinin karanlık bir devrim yapacak olan insanlar olduğunu bilecek bilinçte de değildir, kaybedeceği aydınlığın ne olduğunu da.

Bunu bilecek olan, sadece Subaylar'dır. Ve kanlarının son damlasına kadar savaşacak olanlar da bu konuda aydınlanmış Türk Subayları'dır. Ama yukarda bahsettiğim üzere, onlar ordunun sadece ve sadece en fazla binde birini teşkil ederler. Yani; Devrim'in asil savunucusu Türk Ordusu'nun tümü değildir, sadece Subay kademesidir ve erlerin durduğu ve etkisizleştirildiği noktada, o Subay kademesinin yok edilmesi kolay olacaktır.

İran'da, Ordu bu şekilde etkisiz hale getirilmiştir. 'Er; düşman işgali durumunda durmaz ve etkisizleştirilemez, sonuna kadar da savaşır, ama büyük bir kudretle gelen kendi halkı karşısında durabilir.Şu aşamada; aldıkları bu büyük ivme ve arkalarındaki çok büyük güçlerle, onları normal yollardan durdurmak çok zor olacaktır.
Ve bunların durdurulmadan hareket edeceği her gün, ivme ve güçlerini artıracak ve işi zorlaştıracaktır.

Silahlı kuvvetler, ne kadar erken hareket ederse o kadar iyi olur. Sonra geç olabilir. Silahlı Kuvvetler'in; şu veya bu nedenle eli kolu bağlı ise ki öyle görünüyor, bu durumda; Silahlı Kuvvetler 'O GÜN' geldiğinde, kışlarını nasıl muhafaza edeceğinin planını çok iyi yapmalıdır. Çünkü, kilit bu noktadır. Silahlı Kuvvetler etkisiz hale getirilemediği müddetçe, devrim başarıya ulaşamaz.

Bu nedenle; her askeri kışlaya normal erlerin haricinde, kışlaları kanının son damlasına kadar savunacak 'ÖZEL CUMHURİYET DEVRİM MUHAFIZLARI BİRLİKLERİ oluşturulmalı ve bunların böyle büyük bir halk hareketine karşı; erlerden önce devreye girip, erler şaşkınlıklarını üzerlerinden atana kadar çatışmaya girmeleri sağlanmalı ve burada kazanılacak vakitle gerideki Subaylar, erlerin dağılmasının önüne geçmelidir. Yani ordunun esas gücü ve gövdesi olan erlerin kontrolü, kesinlikle kaybedilmemelidir.

İran Ordusu'nun böyle bir hazırlığı olmadığı için gafil avlandı.


Oluşturulacak olan 'ÖZEL CUMHURİYET DEVRİM MUHAFIZLARI BİRLİKLERİ' çatışırken, erler de üzerlerindeki şaşkınlığı atacaklar ve subayların organizasyonu ile çatışmalara destek vereceklerdir. Oluşturulacak 'ÖZEL CUMHURİYET DEVRİM MUHAFIZLARI BİRLİKLERİ'; çok özel eğitilmeli ve de Atatürk'ü ve Devrimleri'ni canı pahasına savunacak şekilde inanmış olmalıdırlar. Aksi halde, başarısızlık kaçınılmazdır. Çünkü; en son Lübnan'da gördüğümüz üzere davasına inanmış bir kaç yüz Hizbullah Militanı, dünyanın en iyi ordularından birisi olan İsrail ordusunu, ağır zayiatlarla yenilgiye uğrattı..

Sevgili dostlar ve kardeşler;

Elimden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalıştım, çünkü aydınlığı savunmak durumunda olan sizler, İran'ın geçtiği bu karanlık tüneli anlamak durumundasınız.

İran'ın bu acı tecrübesi, sizlerin uyanık olması için bir şans olur umarım.

Acı, ama sanki tarih tekerrür ediyor.Benim çok sevgili kız kardeşim Mehtab anısına yapabileceğim bu kadar. Elimden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalıştım.

Ama sizin geride kalan, aydınlık yarınlar bekleyen kızlarınız, kardeşleriniz, çocuklarınız ve Mehtab'larınız için yapabileceğiniz çok şeyler var; karanlık 'O Gün' çökmeden önce Atatürk Türkiye'sine...

Yapabileceğiniz ilk şey; bu mektubu bildiğiniz, tanıdığınız insanlara ulaştırarak daha fazla insanı uyandırmak olabilir.

O acı; çok büyük acı sevgili kardeşler, anlatmak istemiyorum içinizi karartmamak için, ama sevgili kardeşim Mehtab keşke bu dünyaya gelmemiş olsa idi de 'O gün' o acı sonu yaşamamış olsa idi; o karanlık ve pis yobaz şehvetinin pençesinde.

Allah; sizleri ve Atatürk Türkiyesi'ni korusun, o yobaz karanlığının sevgili kardeşim Mehtab'a gösterdiği acı sondan. Anlatamıyorum; onu yobazların nasıl katlettiğini, elim varmıyor yazmaya, dilim gitmiyor anlatmaya...

Mohsen Yazd

Kaynak: Hatice Erdi (Ankara gezginleri)

7 yorum:

  1. Resmen iliklerim dondu. Sonumuz hayırlı olsun ne diyim..

    YanıtlaSil
  2. Bizim dışımızdaki insanlar bizi uyarmaya çalışıyor ama, biz hala duymamaya, görmemeye, aldırmamaya devam ediyoruz. Çok duyarlıyız değil mi Bilgehan Bey!...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Şeniz,
    Okuyunca etkilenmemek elde değil. Sanki bir film gibi yaşananlar ama ne yazık ki İran'da gerçek. Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Değerli hocam,
    Tespitinizde çok haklısınız. bunca olaya rağmen bunca duyarsızlık ve her şeye akılalmaz bir kayıtsızlık var. Sanki üzerimize ölü toprağı serpilmiş durumda. Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. iyide biz napabilirizki :( terör diye iftira atıp ödlürdüklerini bile bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gezi eylemleri, istenirse neler yapılabileceğinin ipucu. Önemli olan insanın kendi gücünün farkına varması. Türk halkına her zaman inandım, bugün dünden daha çok inanıyorum. İlginize ve nazik yorumunuza candan teşekkürler.

      Sil