2 Eylül 2010 Perşembe

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2


KİTABIN ADI : Piyango Bileti
KİTABIN YAZARI : Jules Verne
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Ender Bedisel
KİTABIN YAYINEVİ : İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2010
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 262 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM : Jules Verne romanlarını küçükken okumayan yoktur sanırım. Zamanında bizlere serüven ve macera romancısı olarak tanıtılan yazarı ben de çocukken büyük keyifle okumuştum. Ancak sanırım 1960-70 yıllarda Türkçe’ye çevrilen kitaplarının sayısı 10’u geçmemiştir.
Daha önce sitemde Kasım 2009 yılında “Jules Verne üzerine" başlıklı yazımda anlattığım gibi İthaki Yayınevi bir süredir değerli yazarın tüm romanlarının tıpkı basımlarını yapıyor. Tüm eserleri külliyat halinde dilimize kazandırılacak. Bu projeyi gönülden destekliyor ve çıkan tüm kitapları sabırla biriktiriyorum. Tamamı 105 civarında olan –belki de yarım romanları da tercüme edilecek- kitapların yayınının tamamlanması sanırım bir 10 yıl kadar daha sürecek. Umut ederim yarım bırakılmaz.
Jules Verne, kitaplarında her ulustan insanları roman kahramanı yapmıştır. Bu kitabının kahramanları ise Norveçli.
Ülkesi dışına adım atmamış, denizi sadece kıyıdan görmüş bir insan için sırf bu kitaptaki doğa betimlemeleri için dahi olsa kitabı okumanızı öneririm. Kitabın konusu kanımca çok önemli değil. Yaklaşık 150 yıl önce yazılmış olması bazı konuları tartışmamızın önüne geçecek bir zaman aralığı. Jules Verne’in dünyasını bir şekilde ziyaret etmenizi öneririm.


2 yorum:

  1. okuma aşkınızı kıskanmamak elde değil..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili zeeynep,
    Neredeyse 45 yılı aşan bir süredir okuyunca artık genlerime işledi sanırım. Teşekkürler, sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil