"Bana olağanüstü hususiyetler atfetmeyiniz. Doğumumdaki tek fevkaladelik Türk olarak dünyaya gelmemdir." (Mustafa Kemal ATATÜRK)
30 Eylül 2010 Perşembe
AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 8
KİTABIN ADI : Kadınlar ve Erkekler (Pot-Bouille)
KİTABIN YAZARI : Emile Zola
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Filiz Koçer
KİTABIN YAYINEVİ : Payel Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI : 2007
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 459 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10
YORUM : Payel Yayınları tarafından tamamı yayımlanmaya başlanan Rougon-Macquart dizisini Emile Zola, 20 kitap olarak yaklaşık 22 yıl içerisinde tamamlamıştır. Her kitabında kent soylu ve yeni gelişmekte olan işçi kesiminden insanları anlatan romanlarda birbiri ile doğrudan bağlantılar bulunmamakla birlikte zaman zaman bazı kahramanlar ya da mekanlar farklı romanlara girip çıkarlar.
Dizinin onuncu kitabı olan Kadınlar ve Erkekler'de Zola, aynı apartmanda yaşayan kentsoyluların çıkar ilişkileri üzerine kurulu yaşamlarını anlatır. Zola'nın böyle bir yapıt yazmaya karar vermesinin en önemli nedeni toplumda gözlemlediği giderek artan yozlaşmadır. Doğalcı bir yazar olarak Zola, son derece iyi bir gözlemcidir ve bu yozlaşmanın nedeninin kapitalizmde yattığını görmüştür.
Zola’nın Fransız romanına getirdiği bu farklı bakış zaman içerisinde tüm dünyada çok sayıda romancıyı etkilemiştir. Küçük ve sıradan insanların yaşamları ve yaşamlardan çıkan dersler bu romanda da keyifle izleniyor.
Artık klasik kabul edilen bu roman örgüsünü, kitap kurtlarının kaçırmayacaklarını umarım.
Émile Zola, (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902) Fransa'da natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zola’nın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransa'yı terkedip bir süre Londra'da yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davası'nın yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba,
YanıtlaSil"Zeytin'in Teri" başlıklı çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
Başarılı çalışmalarınızın devam etmesi dileğiyle. Hayırlı günler.
Sayın Sabahattin Gencal,
YanıtlaSilSaygı ve teşekkür bizden. Sevgilerimi sunarım.