2 Şubat 2017 Perşembe

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4


KİTABIN ADI
Boyalı Peçe (The Painted Veil)
KİTABIN YAZARI

W. Somerset Maugham

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Meltem Aydın
KİTABIN YAYINEVİ
T. İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016
KİTABIN BASKI SAYISI
2. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
228 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10


Güzel ve haşarı Kitty, çok sayıda talibini geri çevirdikten sonra ani bir kararla Mikrobiyolog Walter Lane ile evlenip Hong Kong’a yerleşir. Kısa bir süre sonra Vali yardımcısı Townsend ile aşk yaşamaya başlar. Walter, ilişkiyi öğrenir ve Kitty’nin önüne iki seçenek koyar; ya Townsend’in karısını boşayıp kendisiyle evlenmesi konusunda onu ikna edecektir ya da öncelikli görev seçtiği kolera ile boğuşan Mei-Tan-fu kentine kendisiyle birlikte gelecektir. Gittikleri yerde, ölüm büyük bir olasılıktır…

Maugham, gençliğimin kült romanı, defalarca okuduğum ve radyo tiyatrosunda senelerce oynayan “Hayatın Esiriyiz” (The Human Bondage) romanının yazarıdır.

The Painted Veil, 2006 yılında sinemaya uyarlandı. Naomi Watts, Edward Norton ve Liev Schreiber'in başrollerini paylaştığı filmin yönetmenliğini John Curran üstlenmiştir. ABD'de 20 Aralık 2006'da vizyona giren film, Çin'de 29 Aralık 2006'da sinemaseverlerle buluşmuştur. Alexandre Desplat'ın müziklerini yaptığı film, 64. Altın Küre Ödülleri'ni "en iyi film müziği" dalında kazanmıştır. Film yakında zamanda Digitürk ekranlarına da geldi.
Bu uyarlama, The Painted Veil adlı romanın 3. uyarlaması olmuştur. İlk uyarlama 1934'te Boyalı Peçe (The Painted Veil) adıyla yapıldı. İkinci uyarlama ise 1957'de Yedinci Günah (The Seventh Sin) adıyla yapılmıştır.


William Somerset Maugham (d. 25 Ocak 1874 - ö. 16 Aralık 1965) İngiliz oyun, hikâye ve roman yazarı. Çağdaşlarının modernist akımın etkisinde yazdığı bir dönemde daha sade bir tarz seçti. Yazdığı oyunların sıkça sahnelenmesi sayesinde popüler bir yazar haline geldi. Birçok eseri film olarak da uyarlandı.
1947'de Maugham Somerset Maugham ödülü'nü başlattı. Bu ödül yaşı otuz beşin altında olan ve bir önceki yıl bir edebiyat eseri yayınlayan en iyi İngiliz yazarına veriliyordu. Şu ana kadar bu ödülü kazananlar arasında V.S. Naipaul, Kingsley Amis, Martin Amis ve Thom Gunn bulunmaktadır. Ölümünden sonra yazar teliflerini Kraliyet Edebiyat Fonuna bağışladı.

Hayatı

Maugham, babasının İngiliz elçiliğinde çalıştığı Paris'te doğdu. Fransızca'yı anadili olarak öğrendi. 8 yaşında annesini, 10 yaşında babasını kaybetti. Babasının vefatından sonra İngiltere'ye gönderildi. Bakımını amcası üstlendi. 16 yaşında Almanya'ya giderek, Heidelberg şehrinde edebiyat ve felsefe öğrenimi gördü. İngiltere'ye döndükten sonra tıp öğrenimine başladı. Başyapıtı sayılan Of Human Bondage adlı eserinde kendi yaşam öyküsünü anlatmıştır.

Romanları

·         Liza of Lambeth, 1897
·         Mrs. Craddock, 1902
·         The Magician, 1908
·         Of Human Bondage, 1915 (Türkçede “Şehvet Düşkünü”, “Hayatın Esiriyiz”, “Hayat Hüzünleri” gibi adlar altında birkaç kez yayımlandı)
·         Ay ve Altıpara, 1919
·         The Painted Veil, 1925
·         Ashenden,or the British Agent, 1928
·         Cakes and Ale, 1930
·         The Narrow Corner, 1932
·         Christmas Holiday, 1939
·         Up the Villa, 1941
·         The Razor's Edge, (Şeytanın Kurbanları) 1944
·         Then and Now, 1946
·         Theatre, 1947
·         Creatures of Circumstance, 1947
·         Catalina, 1948


            

4 yorum:

  1. Filmi izlemiş ve çok beğenmiştim. müzikleri de çok güzeldi. Erik Satie'yi ilk o zaman dinlemiş ve sevmiştim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlamanıza sevindim. filmi, kitabı okumadan seyrettiğim için detayların kitaba ne kadar uyduğunu tam hatırlamıyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. ne güzel çokça kitap okuyor ve burada kitapların tanıtmını yapıyorsunuz..elinize sağlık.. birde pintereste de kitaplarınızı yayınlıyormuşsunuz..google,de "AYINDA BU KİTABI OKUDUM" diye arattığımda,sizin listeniz ilk sırada yer alıyordu..orada rastgeldim.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglarda çıkan yazıların tamamı ayrıca "Pinterest" sayfamda da bulunuyor. İlginize teşekkürler.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil