4 Şubat 2016 Perşembe

PİAZZA SAN MARCO, VENEDİK

Bu kadar müze ve basilica gezisinden sonra elbet yorulur insan. Biz de yorgunluk atmak için San Marco meydanını seçtik. Daha önceki bir yazımda kısaca değindiğimiz sanıyorum. İtalya’da şehirlerin önemli meydanlarında yer alan kafe ve restoranlarda “meydan vergisi” alınıyor. Bu nedenle buralardaki fiyatlar diğer sokak restoranlarına göre daha yüksek oluyor. Biz, bir daha Venedik’e gelip de San Marco’da oturma şansımız olur mu deyip paraya kıyıp meydanda bir kafeye oturduk. İki bira, bir dondurma ve bir tatlıya 50 Euro ödedik. Neyse şimdi oturduğumuz yerden meydana göz atalım.
San Marco Meydanı, Venedik’in en ünlü meydanıdır. Dünyanın en güzel meydanlarından biri olarak kabul edilen bu meydanın etrafında Procuratie Nuove, Procuratie Vecchie ve Ala Napoleonica yapıları yer almakta. Venedik gezilecek yerler listesinin başında yer alan bu meydanın en görkemli yapıları meydanla aynı ismi taşıyan San Marco Bazilikası ve Torre dell’orologio isimli saat kulesidir. Napolyon’un “Avrupa’nın resim odası” olarak nitelendirdiği bu meydan ölçüleri yaklaşık olarak 500 x 1000 metre.
Venedik’in aynızamanda en alçak noktalarından biri olan San Marco Meydanı, Ekim – Mart aylarında “acqua alta” olarak adlandırılan suyun yükselmesi nedeniyle ziyaret edilemeyebilir. Tarihe tanıklık eden bu alan günümüzde festivaller, konserler ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin dini ve politik merkezi olarak da kabul gören bu meydanda turistlere hitap eden dükkanlar, kafe ve restoranlar da bulunmaktadır. Şehrin en lüks otelleri ve moda markaları da burada bulunabilir.
San Marco Meydanı’nde Görülecek Yerler
Meydanın kuzey tarafında 12. yüzyıldan kalma Procuratie Vecchie ve 18. yüzyıldan kalma Avusturya birliklerinin mekanı Quadri Kafe; güneyinde 19. yüzyıl yazarlarının favori mekanı kafe Florian; batısında ise Ala Napoleonica ve Rönesans başyapıtlarının sergilendiği Correr Müzesi vardır. San Marco Meydanı’nında görebileceğiniz diğer yerler arasında Cumhuriyet yönetim merkezi olan Dükler Sarayı, Aziz Mark’ın Çan Kulesi, San Marco Bazilikası bulunur.
Aziz Marco'nun Çan Kulesi
99 metre yükseklikteki Aziz Mark’ın Çan Kulesi, meydanın en önemli yapılarından biri. Kuleye çıkarak tüm Venedik’i seyretmek mümkün. 
Correr ve Arkeoloji Müzeleri 
San Marco Meydanı’nda şehrin ünlü müzelerinden olan Correr Müzesi ve bünyesindeki Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Müzelerde el sanatı eserleri, resimler ve Yunan, Roma, Babil esintileri taşıyan eserleri ne yazık ki zamanımızın yetersizliği sebebiyle gezemedik. 
Torre dell’Orologio
Torre dell’Orologio, 15. yüzyılın sonunda Venedik’te inşa edilen bir saat kulesi. Efsaneye göre bu kulenin yapımı 3 yıl sürmüş ve inşasında çalışan kişilerin gözleri buna benzer bir yapı yapmamaları için oyulmuş. Zaman içerisinde çok kez onarım gören saat kulesi son kez 2006 yılında tamir edilmiş. Belli saatlerde turlarla tanıtım yapılmakta.
Meydan da dinlenmeyi bitirdikten sonra Grand Canal turuna katılmadan kalan kısa vaktimizi sokak aralarına dalarak değerlendirdik.










6 yorum:

  1. Venedik yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Gittiğimde bir çok yer hakkında fikrim olacak. Sanırım şuanda festival zamanıymış. Bu nedenle çok heyecanlıyım. Venedik sokaklarında bambaşka bir hava olacak. Tek korkum ciddi derecede yağmur yağması. Birde merak ettiğim bir şey var. Gondol turu yaptınız mı? Eğer cevap evet ise nasıl olduğunu çok merak ediyorum. Su korkumdan dolayı yapacağımı zannetmiyorum tabi. Okuduklarıma göre gondolların çok sallandığı ve bazı geçitlerden geçerken zorlandıkları izlenimine kapıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şansınıza Şubat Venedik'in festival ayı. Çok eğlenceli olacağını sanıyorum. Yağmur gösteriyorsa elbette sıkıntı ama fazla açık alanda kalmayacaksınız, sokaklar hariç. Gondola binme zamanımız olmadığı gibi bütçemizi de zorlayacaktı. Dediğiniz gibi özellikle vaporettolar geçerken oldukça dalga yapıyor. Ama küçük kanallarda böyle bir sıkıntı yok.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. San Marco kafeleri çok pahalıymış Bilgehan Bey. İtalya'da bir tek Roma'yı gezebildik henüz. Meydan kafelerini biz de çok severiz ama -ısmarladıklarınıza istinaden söylüyorum- bu kadar yüksek bir meblağ ödediğimizi hatırlamıyorum. Abartmışlar biraz:) Venedik gibi tercih edilen bir yer olmasıyla alakalı sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gezimizde İtalya'daki meydan vergileri doğrusu çok hissettik. Ancak belki bir daha kısmet olmaz diyerek bu denli büyük bir parayı ödemeyi göze aldık. Yani bile bile oturduk. Zaten mönüden fiyatları aldıktan sonra dilerseniz kalkıp gidersiniz.
      Elbette San Marco meydanındaki kafelerde yiyecek içecekten çok manzara satıyorlar.
      Sevgi ve Saygılarımla.

      Sil
  3. Baştan dördüncü fotoğraf çok güzel olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi bu konuda uzman bir kişinin beğenisi kazanmak çok önemli. Değerli yorumunuza candan teşekkürler.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil