29 Şubat 2016 Pazartesi

BATTİSTERO NEONİANO, RAVENNA

Ravenna şehrinde tarihi önemdeki dini yapılardan birisi de Battistero Neoniano’dur. Toplu bilet kapsamında gezilebilecek bu yapı, son gezdiğimiz Galla Placidia anıt mezarından yaklaşık 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde.
Yapının eski bir Roma Hamamı üzerinde kurulduğu düşünülüyor. Ostrogot Kralı Teodorik Zamanında Arian mezhebinin vaftizhanesi haline getirilmiş.
Basilica’ya bağlı olarak 4.-5. Yüzyıllarda Piskopos Ursus tarafından yaptırılan oktogonal yapı (1734 yılında yıkılmış) nın mozaikleri ile tamamlanması Piskopos Neon zamanında olmuş. Orijinal temelinin halen 3 metre kadar aşağıda olduğu tespit edilmiş. Binanın oktogonal yapısının Erken dönem Hıristiyan vaftizhanelerinin güzel örneklerinden birisi olduğu kabul ediliyor. Oktogonal yapının anlamı (sekizgen) haftanın yedi gününe ilaveten Diriliş ve Ebedi Yaşam gününün toplamı imiş.
Tavan mozaiklerinde Vaftizci Yahya’nın Hazreti İsa’yı Ürdün Nehri kıyısında, vaftiz edişini anlatıyor. Etrafında da havariler çevirmiş bulunmakta. Eser, Unesco Dünya kültür Mirası kapsamında koruma altında.


Neoniano’dan çıktıktan sonra hemen yakınındaki “Museo Arcivescovile e Capella di S. Andrea”’ya da gittik Ancak müze kapsamında fotoğraf çekimi yasak olduğundan herhangi bir görsele sahip değilim. Yolu Ravenna düşecek olanların seyahat notları arasında bulunması faydalı olan noktalardan birisi.
Ravenna’daki gezimizi sonlandırmak zorundayız. Saat 13’ü biraz geçerken yola çıkıyor ve Bologna’ya dönüyoruz. İstanbul’dan gelen çocukları karşılıyoruz. Epey olaylı bir şekilde, daha önceden anlattığım gibi, küçük aracı bırakıyor ve aldığımız büyük araçla Rimini’ye doğru yola koyuluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder