28 Mayıs 2013 Salı

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 7


KİTABIN ADI
Halep
KİTABIN YAZARI
Serhat Öztürk
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Can Sanat Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2011
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
170 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10  
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 

Halep, üç kez gittiğim bir şehir. Gezmesi keyifli, atmosferi , büyüleyici mimarisi, lezzetli yemekleri ve insanlarıyla bende iz bırakan şehirlerden biridir. 

İnternet ortamında söz konusu kitabı keşfettiğimde çok sevinmiştim. Ancak okuduğumda hem yazarın kalemine ve hem de Halep’e bir kez daha hayran oldum. Bildiklerim ve bilmediğim, yeni öğrendiklerimle bu masal kentini bir kez daha dolaştım.

Haksız ve kanlı bir savaş nedeniyle uzun süre görme olanağını yitireceğimiz bu kenti sizler de –olasılıkla- çok uzun süre görme fırsatı bulamayacaksınız. MÖ 3000’lerde ilk Baal Tapınağının kurulmasıyla başlayan Halep kent hayatı, kuşkusuz savaş nedeniyle çok değerini yitirecek. Ama yine de bu kitabı mutlaka bulun ve okuyun derim. Çok şey kazanacağınızdan eminim.

Tanıtımından Alıntı;

“400 yılı Osmanlı egemenliğinde geçmiş, beş bin yıllık bir kent Halep. Yemekleri mutfak kültürümüze, yaşantısı edebiyatımıza, deyişleri (Halep oradaysa arşın burada) dilimize girmiş.

Tuhaftır bunca aşina olduğumuz kent hakkında çok az şey biliyoruz. Serhat Öztürk kitabında, Karagöz’deki kadim dolaba binerek, araklar ve şaraplar eşliğinde Hollywood filmlerine esin kaynağı olan Tanrı Hadad’dan St. Simeon’un hikâyesine, Kapalıçarşı’nın dehlizlerinden kalenin etrafında şekillenen yeni dünyaya, hecin develerinden vişneli kebaba, Araplara bakışımızdaki garbiyatçılıktan Halep Ermenilerine, Neanderthal insanından Ümmü Gülsüm’e bir kültürel coğrafyayı kuşatmaya çalışıyor.

Taş ve zaman üzerine bir seyahatname.”




KÜÇÜCÜK BİR NOT: 
Yarından itibaren 5 günlük Trabzon-Rize-Batum gezisinde olacağım. Pazartesi gününden itibaren yepyeni görsellerle tekrar buradayım.


3 yorum:

  1. İyi yolculujklar güzel gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatilimiz pazar günü bitti bile. elimde pek çok anı ve görsel malzeme yazılmayı bekliyor ama ülkemiz gündemi çok değiştiği için benim blogunda normal yayınına dönmesi biraz zaman alacak gibi.

      Sil