30 Kasım 2012 Cuma

GALİCİCA DOĞAL PARKI

Uzun süredir ara verdiğim Makedonya gezimize kaldığım yerden devam ediyorum. Ohrid’e akşam ulaştığımızda kısa bir gece turu yapmış ve şehir içindeki turistik turu Manastır dönüşüne bırakarak yola çıkmıştık.
Manastır’a kısa gidiş yolunu bırakıp Ohrid gölü kıyısında yol aldıktan sonra göl kıyısındaki Su Müzesi’ni gezdikten sonra yola devam ettik. Bir süre sonra yol ikiye ayrıldı. Devam eden yol gidilmesi mutlaka önerilen St. Naum kilisesine gidiyorsa da ne kadar süreceğini bilmediğimiz için zaman bulursak daha sonra görmek üzere dağ yoluna saptık.
(Makedonya’da önemli sorunlardan birisi, özellikle kavşaklarda sapaklarda nereye ne kadar kilometre yol olduğuna dair tabelalar oldukça yetersiz. Eğer harita olarak fazla donanımlı değilseniz tereddütler yaşayabiliyorsunuz.)
Bölgenin florası oldukça renkli. Çok çeşitli sayıda ağaç ve fundalık var. Zaman zaman Akdeniz bitki örtüsü makiyi andıran çalılıklar var. Genelde yol dışındaki yeşil alan kelimenin tam anlamıyla balta girmemiş durumda. Yer yer “trekking” tabelalarının olması nedeniyle bölgede yoğun  yürüyüş güzergahları olduğunu tahmin ediyorum.
Bir süre yükseldikten sonra Galicica Doğal Parkı tabelalarına ulaştık. Doğal alanın en önemli özelliklerinden birisi, Makedonya’nın en büyük göllerinden Ohrid ve Prespa’nın arasında olması ve her ikisine de tepeden bakılabilmesi. Doğal alan yaklaşık 25.000 hektar büyüklüğünde. Ohrid’e yaklaşık 700 metre ve Prespa’ya yaklaşık 850 metre yüksekten bakılabiliyor. Doğal alanın en yüksek noktası 2.255 metredeki Magaro noktası.
Parkın değişik noktalarında seyir alanları var. Buralarda oturma mekanları yapılmış. Büyük bir sessizlik içinde göl manzarası eşliğine doğayla başbaşasınız.
Bu seyirlerin bir başka özelliğinden bahsedeyim. Ohrid gölüne baktığınızda karşı kıyıda Arnavutluk topraklarını ve Prespa gölüne baktığınızda karşı kıyıda Yunanistan topraklarını görüyorsunuz.
Yoldan hiç sapmadan devam edildiğinde bir süre sonra iniş başlıyor ve bazı köylerin arasından geçilerek Makedonya’nın Üsküp’ten sonra en büyük şehri olan Manastır’a (Bitola) ulaşıyorsunuz.

6 yorum:

  1. Paylaşım güzeldi, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Bilgiyi, görüp gezerek arttırmak ne güzel.. Ama en güzeli bunu bu denli güzel paylaşabilmek. Teşekkürler bıraktım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ve güzel yorumlarınıza çok teşekkürler

      Sil
  3. Makedonya'dan göç etmiş arkadaşlarım var.AnLattıkları kadar varmış harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkürler. Görmeniz dileğiyle sevgiler.

      Sil