28 Kasım 2012 Çarşamba

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 12

KİTABIN ADI : Kumandanım Galiçya ne yana düşer?

                          Mehmetçik Avrupada: M. Şevki Yazman’ın Anıları
KİTABIN YAZARI : Hazırlayan: Kansu Şarman
KİTABIN ÇEVİRMENİ : -
KİTABIN YAYINEVİ : T.İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI:  2011
KİTABIN BASKI SAYISI : 3. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI . 318 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ:  10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ . 10/10

YORUM:
1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı devletinin müttefik Almanya uğruna Galiçya Cephesine gönderdiği askerlerimiz bir hiç uğruna savaşmış ve canını vermişti. Galiçya Cephesinde Türk tarafının toplam kaybı (ölü, yaralı ve kayıp olmak üzere) ; 95 subay ve 7 bin askerdi. Bu anlamsız savaş, ileride Mustafa Kemal’in yapacağı yurt savunmasında neredeyse en önemli müşkilat konularından olan savaşacak asker gücümüzü eriten cephelerden biriydi. Galiçya cephesine teğmen olarak giden Şevki Beyin anıları çok güncel ve sıcak.
Türk askerinin yiğitliği, bir o kadar masumluğu anılarda çok dikkat çeken noktalardan. Döneminin savaş alanlarına, savaş gerisi Avrupa şehirlerinin yapısına, dönem insanlarına ait çok özel bilgiler kitabı değerli kılıyor.
Kitapla, Türk insanının bu Avrupa macerasını, duygu ve düşüncelerini Polakları ve Cifcinaları okuyacak kah gülecek ve çok kez hüzünleneceksiniz.
Tüm Türk insanının okuması dileğiyle.
(Soldan dördüncü) M.Şevki YAZMAN (1896-1974)

Asker ve yazar. Harp Okulunu ve Fen Fakültesini bitirdi. Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşına katıldı. Elazığ milletvekilliği yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder