15 Kasım 2012 Perşembe

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 10

KİTABIN ADI : İntibah

KİTABIN YAZARI : Namık Kemal
KİTABIN ÇEVİRMENİ : (Yayına hazırlayan) Dr. Mehmet Emin Agar
KİTABIN YAYINEVİ : Enderun Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI : 2000
KİTABIN BASKI SAYISI:  1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 165 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 8/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM:
Türkçemizin ilk romanlarından olan İntibah’ı öğrenciyken edebiyat derslerinde, daha sonra radyoda “arkası yarın” programında dinlemiştim. Bu kez okuma fırsatı buldum. Günümüz Türkçesiyle basılmış örneği var mı bilmiyorum, ama Namık Kemal’in yazdığı Osmanlıca ile basılmış olması da ilgimi çekti.
Gençlerimizin bu dilden ne kadar anlayabildiği ya da sıkılıp sıkılmayacağını bilmemekle beraber yazıldığı kelime ve betimlemelerle okumak oldukça keyif verici idi. Çok özenli bir çalışmayla günümüz diline çevrilebilmesi mümkün olmakla birlikte edebiyat tutkunlarının bu dilde okumasını öneririm.
İyi aile çocuğu ve devlette güzel bir işi olan Ali bey, bir mesire gezmesinde, araba ile geçen Mahpeyker’e aşık olur. Ancak tüm diğer arkadaşları Mahpeyker’in kim olduğunu ve geçmişini bilmelerine karşın Ali bey tutkusundan vazgeçmez. Annesinin bu çılgınca gidişe dur demek için eve aldığı cariye Dilaşub’un güzelliği de Ali bey’i etkilemez.
Sonra neler mi olur? Dilaşub, Ali bey’e kavuşur mu? Merak etmeseniz de bu büyük şair’e bir saygı sunmak istemez misiniz?

"Ali Bey'in Sergüzeşti."
Bahar eyyamı bu köhne cihanın subh-ı safâ-yi nevcivânisidir. Bahar erişince toprağın her tarafı serâpâ tarâvet kesilerek "Yuhyil'arzi bade mevtiha" sırrı aşikâr olur. O kuru kuru ağaçlar-mahşere tesadüf etmiş ızâm gibi-yeniden can bulmaya başlar. Bir halde ki: tarâvetlerine dikkat olunca nazar-ı ibretle vücudlarına serâpây eden hayâtı görmek kabildir....
(Kitap'tan)
Namık Kemal (d. 21 Aralık 1840, Tekirdağ, ö. 2 Aralık 1888, Sakız Adası) Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı hareketi mensubu, ünlü Türk yazar, gazeteci, devlet adamı, şairdir.

Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı bir Tanzimat Devri aydınıdır. Bu kavramları Türk fikir hayatına ve edebiyatına sokan kişi kabul edilir. Heyecanlı, kavgacı kişiliği, akıcı, parlak üslubu nedeniyle devrinin diğer yazarlarından daha fazla tanındı .“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra tenkit, biyografi, tiyatro, roman, târih ve makale türlerinde eserler verdi. Özellikle "İntibah" isimli romanı ve "Vatan Yahut Silistre" isimli tiyatro oyunu ünlüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü eserleri ve fikirleriyle etkiledi.



2 yorum:

  1. Bir yurtseverlik ve kahramanlık oyunu olan 'Vatan Yahut Silistre' oyununu, sanırım ilkokul yıllarımda radyo tiyatrosunda dinlemişliğim vardı, eğer ki hafızam beni yanıltmıyorsa!. O çocuk yaşlarda dahi derslerimizde Öğretmenimizin rehberliğinde anlamaya çalıştığımız bu yurtsever yazar ve şairlerden, aydınlarımızdan çok etkilenirdim...Türkçe Defterimin bir köşesine karakalem resimlerini çizerdim...

    -İntibah- bana da pek yabancı gelmedi!tam anımsayamıyorum ama konuda geçen kahramanları sanki dinlemişliğim var gibi geldi!.siyah beyazlı tv.lar ve radyo tiyatroları/arkası yarınlar-piyesler..Ne çok keyif alırdık babaannemle dinlerken:)benim içinde ayrı bir nostalji oldu bu anımsayış:-) Kitaptan seçmiş olduğunuz 'Ali Bey'in Sergüzeşti' alıntı çok güzeldi...

    ((*NOT: Yeni düzenimize alışmaya, eksikleri tedarik etmeye ve yerleşmeye çalışırken ne yazık ki bloglara yeterince zaman ayıramıyorum!..her post.a yorum bırakamasam da! fırsat buldukça okumaya gayret ediyorum paylaşımlarınızı))

    Bu önemli paylaşım için, teşekkürler Mehmet Bey..Size ve ailenize esenlikler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esin,
      Değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Yakında blog takipçilerime duyuracağım, sene sonunda yine birer yazımın çıkacağı kitap hediyelerim en çok yorum bırakan dostlarıma gidecek. değerli yorumlarınızı bekliyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Sil