18 Eylül 2012 Salı

ÜSKÜP'TE TÜRK İZLERİ 1

500 yıl kadar Osmanlı egemenliğinde kalan Üsküp’te zamana karşı mücadele ederek ayakta kalmayı başarabilmiş Türk yadigarlarının sayısı az olsa da görkemli yapılarıyla zamana meydan okumayı başarıyorlar.

Bazıları oldukça iyi durumda ise de özellikle daha sonra bahsedeceğimiz Murat Camii oldukça bakıma ve yardıma muhtaç vaziyette.
Üsküp kalesinden Türk çarşısına doğru aşağıya yöneldiğinizde, büyükelçiliğimizin bulunduğu Samullova caddesini geçer geçmez sağ yanda haşmetiyle dikilen Mustafa Paşa Camii’ni görürsünüz.

MUSTAFA PAŞA CAMİİ
Osmanlı padişahları 2. Bayezıt ve Sultan Selim’e vezirlik yapan Mustafa Paşa tarafından 1492’de yaptırılan cami 1963’de depremde hasar gördükten sonra 1968’de restorasyonu tamamlanarak tekrar ibadete açılmış 2006 yılından itibaren TİKA’nın bakım ve kontrolünde bulunmaktadır. Genel itibariyle yapıldıktan sonra özgün yapısını korumayı başarmış bir camidir.

Mustafa Paşa camisinden sonra aşağı doğru inen caddede sağa doğru geniş bir yay çizerek indiğiniz takdirde Kurşunlu Han’a ulaşıyorsunuz.
KURŞUNLU HAN 
XVI. yüzyıl ortalarında, Müezzin Hoca el-Ma'deni adıyla tanınan Muslihuddin Abdül Gani tarafından inşa edilmiştir. Kurşunlu Han, Üsküp, Yeni Pazar, Trepça ve Mitroviça gibi, Rumeli'nin birçok yerinde hayratı bulunan bu şahıs tarafından kurulan büyük vakfa aittir. İnşasından hemen sonra hanın giriş kapısı üzerine yerleştirilmiş olması gereken ve bu konuda birtakım bilgiler içeren kitabesi, maalesef günümüze ulaşabilmiş değildir. Fakat 1549-50 yıllarında inşa edildiği sanılan Kurşunlu Han'ın bánisi Muslihuddin Abdül Gani el-Ma'deni'ye ait tescil edilmiş vakıfname korunmuş, bu belgede hanın sınırları tam olarak belirlenmiştir.
Geniş avlusuyla bakıma muhtaç olarak bekleyen bu han TİKA tarafından el uzatılmadığı takdirde yakın bir zamanda yok olacak gibi gözükmekte.

Not: TİKA nedir?

TİKA, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleri’nin yeniden yapılanma, uyum ve kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 1992 tarihli Kararıyla, 21124 sayı ve 27 Ocak 1992 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 480 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir uluslararası teknik yardım teşkilatı olarak kurulmuştur.
TİKA, 28 Mayıs 1999 tarihinde, Başbakanlığa bağlanmış olup 4668 sayılı "Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" 12 Mayıs 2001 tarih ve 24400 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
TİKA, özellikle 2002 yılından bugüne Hükümetin yeni dış politika açılımları ve Türkiye’nin artan gelişmişlik seviyesinin getirdiği ivmeyle, yurtdışında hayata geçirdiği kalkınma yardımı hamleleri ile etkinliğini ve yaygınlığını artırmıştır.
TİKA ilgili Başbakan Yardımcılığı’na karşı sorumlu ve tüzel kişiliği haiz bir kuruluştur.



5 yorum:

  1. Mehmet Bey,
    Tika'yı ilk kez duydum ve sayenizde ne anlama geldiğini öğrendim!.Bir yandan dağılmalar bir yandan yeniden yapılanmalar...parçalanıp bölünmeler!..nedir bunlar gerçekten!.insanoğluna yok bir huzur bu dünyada!.her geçen gün daha da canileşip insanlıktan çıkıldıkça!..Ülkenin gündemi etkiliyor! baktığım foto.larda da yorumlarım başka boyutlara kayıyor:( içimdeki sesler taştı sanırım!.

    Musatafa Paşa Camisinin iç süslemeleri çok zarif!.Kurşunlu Han ve hk.da ki bilgilerle artık Tika deyince bu cami gelecek aklıma.)
    Üsküp'te Türk izlerini sizin aracılığınızla gezmek güzeldi..teşekkürler Mehmet Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esin,
      Gezdikçe bizde bu konularda fikir sahibi oluyoruz. Yapılanlara seviniyor ancak bir başına garip duranlara da o denli üzülüyoruz. Yapılacak daha o kadar çok şey varki, birbirimizi yemekten ata yadigarlarını kaybediyoruz. Sevgiler.

      Sil
  2. Bilgilenmek güzel şey.. hele de bu, ehil bir ağızdan/kalemden çıkarsa.. Bilmediğim sözcüklerin açılımını ve de görmediğim diyarların izlerini görüp öğrenmek gerçekten çok güzel..
    Ayrıca okuduğunuz kitaplara da hayran olduğumu belirtmeliyim Mehmet bey.
    Teşekkürlerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili hanımefendi,
      Nazik yorumlarınız için çok teşekkürler. Böyle güzel yorumlar ve okunduğunu, izlendiğini bilmek çok güzel.
      Sağ olun varolun.

      Sil
  3. (bunu yorum olarak yayınlamayınız!!) Merhabalar mehmet bey kitap hediyeli çekilişime yorum bırakma şartı dışındaki şartları benimsemediğinizden katılmak istememiştiniz.Size çekilişimin şartlarının biraz farklılaştığını haber vermek istedim.Katılımın yüksek olmasını isterim.Tekrar göz gezdirirseniz sevinirim...
    http://mustafacihandemir.blogspot.com/2012/09/ilk-hediye-cekilisi-hayrl-olsun-bakalm.html

    YanıtlaSil